bTV се ядоса на "Господари на ефира"

Последна промяна на 11 януари 2013 в 13:25 6758 9

Кадър от издание на
Кадър от издание на "Господари на ефира". Линкът не е към видео.

Търговската война между bTV и Bulsatcom отвори нов фронт - този път се включи излъчваното по Нова тв предаване "Господари на ефира".

Повод за прехвърчането на искри стана снощното издание на комедийното шоу, в което трябваше да се излъчи репортаж с двете гледни точки по актуалния конфликт bTV-Bulsatcom. 

В самото предаване и след неговото излъчване "Господарите" и bTV взаимно се обвиниха, че позицията на телевизията не е била застъпена адекватно. Според създателите на предаването (което известно време битува и в bTV, а после след скандал се върна отново в Нова) те поискали да заснемат гледната точка на bTV, но били препратени към Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори. Нейният изп. директор Мехти Меликов казал на екипа на предаването да ползва като позиция излъчено по bTV негово изявление

Днес по обед обаче bTV изпрати до медиите своя позиция, в която се казва, че медията "поиска Право на отговор по повод на едностранното отразяване на спора между телевизията и Булсатком в предаването "Господари на ефира" на 9 януари. Видеоматериалът, който предоставихме като Право на отговор, беше излъчен във вчерашното издание на предаването с много сериозни съкращения. Пълната версия е достъпна тук. За ваша информация, екипът на предаването така и не изпрати въпроси до нас. Причината, която изтъкнахме пред „Господари на ефира” защо правото на отговор не може да бъде изказано от служител на bTV, е: „bTV не може да съдейства чрез интервюта за създаването на предаване, което нарушава авторските и сродни права на медията върху интелектуални продукти”.

В последното изречение телевизията очевидно намеква за скандалната си раздяла с продуцентите на "Господари на ефира" Джуди и Магърдич Халваджиян, след която bTV купи от италианския лицензоносител правата за формата Striscia la Notizia, върху който е създадено и предаването "Господари на ефира". До момента bTV не е стартирала този проект, а от него беше излъчено само едно пилотно издание по bTV Comedy. "Господари на ефира" пък трябваше леко да промени формата си, за да избегне претенции за авторски права.

"Честно казано и ние не изгаряме от желание да съдействаме на телевизия, която не е коректна към творците, носители на авторски права, но нашият професионализъм изисква да им дадем думата", бе коментарът на комедийното шоу.

"Получихме обещания видео материал на говорителя на БТВ Мехти Меликов, но без нашите въпроси. Това не е интервю, а монолог! И не ни е ясно как изпълнителния директор на АБРО се оказа и говорител на БТВ", коментираха още "Господарите".

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.01 2013 в 03:48

"беше излъчен във вчерашното издание на предаването с много сериозни съкращения. "

телевизия номер 2 (по гледаемост) в България (Нова Тв) е нормално да иска да спъне по какъвто и да е начин телевизия номер 1 (БТВ).

11.01 2013 в 20:31

От доста време в България се съобщават интерпретирани новини, не съм изненадана че от Господари на ефира са изопачили нещата. Все пак в тяхното предаване се набляга на хуморът, не на реалните факти. Дори интервютата им с хора са яко нарязани кардри наблъскани с фрази които са им угодни.

11.01 2013 в 20:24

много ясно че господарите могат да изрежат лесно пълния отговор и да стъкмят материал който на тях им се вързва най - добре.

11.01 2013 в 20:19

Не мога да разбера защо трябва и господарите да си петнят името и да застават на страната на булсат та така да се опитват да съборят бтв!?!

11.01 2013 в 20:12

Леле, кой цитира Божилков?

Ааа, да... самият Божилков. Как си Добри?

11.01 2013 в 19:34

Тази организация АБРО ли се казва или ПЕДРО???

11.01 2013 в 16:22

Трезво мислещите не гледат даже телевизия, но не-трезвомислещите са много повече от тях. А те са най-важни за властта.

11.01 2013 в 15:51

Не вярвам да е останал някой трезво мислещ човек в България, който все още да гледа bTV? Излъчват само реклами , политически поръчки и турски сериали между предходните две.

11.01 2013 в 15:07

От статията на Добри Божилов "Когато правителството създава престъпници" - 10 ян., b2bnews:
"Във връзка с акцията срещу ТВ+, с формален повод "двойно счетоводство", моментът е подходящ да посочим един от елементите на тоталитарна държава у нас. Законът е направен така, че да не може да се спазва. /.../
Бюрократът Флойд Ферис към индустриалеца Ханк Риърдън: "Наистина ли мислите, че ние искаме тези закони да се спазват? Ние ги искаме нарушени. Няма начин да управляваме невинни хора. Единствената власт, която правителството има, е да репресира престъпниците. Когато няма достатъчно престъпници, можем да ги създадем. Като обявим толкова много неща за престъпления, става невъзможно да човек да живее, без да нарушава законите. Но кой иска нация от граждани, спазващи закона? Какво може да се спечели така? Затова просто прокарайте закони, които не могат да бъдат спазвани, нито наложени, нито обективно тълкувани. Така създавате нация от нарушители на закона. И можете да осребрявате вината им."
от Айн Ранд, "Атлас изправи рамене" /прев.на автора-Д.Б./
... и всички живеем като наужким - като в пошло ТВ-предаване. Но Господарите са реални и засега са ни оставили поне да пишем по форумите...