Всички се обявиха за победители

Елица Мартинова 27 януари 2013 в 20:46 2413 4

Референдум, Снимка: БГНЕС
Референдум, Снимка: БГНЕС

След проведения референдум водещите партии отчетоха изборните резултати като победа.

Според предварителните проучвания на „Галъп интернешънъл“ избирателната активност в страната е около 20%. Проучванията на агенцията показват, че 60% от отишлите до урните са гласували с „да“, а 40% са дали отрицателен вот.

Въпреки отчетливите разлики в резултатите вотът бе определен като голяма победа от водещите политически партии, независимо от различните им позиции по въпроса.

„Да благодарим на българските граждани, които казаха, че им пука, въпреки агресивната кампания на управляващите срещу референдума“, заяви пред bTV депутатът от БСП Мая Манолова.

„Гражданите победиха Бойко Борисов на днешния референдум. Това е първа сериозна загуба на ГЕРБ и може да се приеме като вот на недоверие“, категорична бе червеното острие.

Победно бе настроението и у управляващите, въпреки че преди референдума лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за отрицателен вот.

„Вижте за каква ниска активност говорим. Гражданите просто не ви повярваха на лъжите и не излязоха да гласуват. Вашите доводи просто не издържаха“, обясни Димитър Лазаров от БСП.

Като печеливша се определи и новата партия на Меглена Кунева „Движение България на гражданите“, която призовава за бойкот на референдума.

„На практика виждаме, че въпреки всичките караници БСП и ГЕРБ получиха общо 20% от гласовете на българските граждани“, коментира Даниел Вълчев от „Движение БГ“.

Той подчерта, че референдумът е бил фалшив, защото не е имал ясен и еднозначен въпрос.

Доволен от резултатите бе и зам.-председателят на парламентарната група на „Синята коалиция“ Мартин Димитров. Според него с ниската избирателна активност българските граждани са дали своето категорично „не“ на проекта „Белене“.

"80% не са гласували при тази кампания, която продължи повече от 30 години за проекта "Белене". Това означава, че хората разбират, по-добре информирани са и неучастието е форма на отхвърляне на проекта "Белене", обясни Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови