Божидар Димитров: Македония да ни се извини за геноцида

Борислава Бибиновска 13 декември 2012 в 13:36 1714 2

Божидар Димитров. Снимка: БГНЕС
Божидар Димитров. Снимка: БГНЕС

През 1944 г. беше извършен един чудовищен геноцид срещу човечеството спрямо 1 200 000 българи, които живеят в тази земя близо 1300 години. Просто на тях един ден им казаха "Вие вече не сте българи, вие сте македонци".

Това заяви пред БНТ проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей (НИМ).

"Несъгласните, около 30 000 българи, бяха избити в рамките на няколко седмици, а 120 000 са преминали през страшни лагери и затвори", подчерта още Димитров.

Той е категоричен, че Македония трябва да се извини и за 900 български офицери, които са били събрани уж за формиране на нова армия и по-късно са жестоко избити.

Божидар Димитров уточни, че в България дълго време се е премълчавало за извършения през 1944 г. геноцид. Той  добави, че и на историците не им е било разрешено да разискват този въпрос.

"Затова предлагам македонският президент заедно с българския президент да отиде и да се поклони пред жертвите на този холокост. Това ще бъде много добре прието в България и оттам-нататък могат в много по-спокойна и добронамерена атмосфера да започнат разговорите, след този поклон пред жертвите на коминтерновския македонизъм”, каза историкът.

Димитров коментира и отлагането на членството на Македония в ЕС. Той смята, че сегашното правителство на Македония  се бои от суровите условия и изисквания на ЕС.

"Политическият елит на Македония в момента не желае да влезе в ЕС, но заради народа, който е на обратното мнение, управлящите се правят, че полагат усилия за еврочленство", смята Димитров.

"В Македония има Закон за конфликт на интереси, който ако се въведе, както изисква ЕС, елитът ще трябва да си отиде, тъй като управлява само един род - родът на Груевски", обясни още историкът.

Божидар Димитров смята, че е недопустимо държава, която е кандидат-членка за ЕС, три дена преди гласуването за членството й да направи три провокации срещу България. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!