154 млн. лв. за чистенето на София, такса смет засега не се вдига

Нели Чолашка 19 ноември 2012 в 16:55 1398 0

Мария Бояджийска, зам.-кмет по екологията. Снимка: БГНЕС
Мария Бояджийска, зам.-кмет по екологията. Снимка: БГНЕС

154 681 368 лв. ще заложи Столичната община за чистенето на София през 2013 г. - събиране на боклука, депониране, рециклирани, миене на улиците, зимно почистване и нови инсталации и общинско предприятие за от отпадъците.

Това обяви днес зма.-кметът по екология Мария Бояджийска, която представи плам-сметката за почистването на града следващата година. Разходите са с 3 млн. лв. повече от тази година и се очаква те да бъдат събрани от такса смет на нововъведени в експлоатация сгради, уточни Бояджийска.

Преди месец при представянето на проектобюджета на столицата за 2013 г. зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов обеща, че догодина няма да се увеличават местните данъци и такси в София, сред които е и такса смет. Тя зависи от данъчната оценка на имота и районът, в който се намира жилището. Най-висока е за живеещите и фирмите в центъра на града, които се водят първи район. Догодина не се очаква и ново райониране на София.

За следващата година са предвидени 3 млн. лв. повече или 18.8 млн. лв. спрямо 2012 г. за зимно почистване, тъй като миналата година парите не стигнаха заради тежката зима и бяха прехвърляни средства от лятното почистване на града. Така догодина по-често ще бъдат мити улиците през лятото и ще има повече пари за почистване на парковете и междублоковите пространства, обещават от общината. 

1.6 млн. лв. са предвидени за издръжката на новото "Столично предприятие за управление на отпадъците", които се създава, за да управлява очаквания завод за боклука, за който все още няма осигурено финансиране и депото към него.

2.7 млн. лв. ще задели общината за пилотен проект за разделно събиране на боклука в два района - "Овча купел" и "Кремиковци", като общината сама ще го организира без помощ от организации за разделно събиране на отпадъците. Целта е постепенно кметството да поеме тази дейност за целия град, уточни Бояджийска.

За последните години общината е намалила значително количеството на сметта за депониране като рециклира отпадъците, похвали се тя. 

Зам.-кметът по екология напомни, че съгласно Закона за управление на отпадъците общините плащат всяка година такса на тон депониран отпадък и тя непрекъснато нараства. През 2011 г. тя е била 3 лв. на тон, а догодина ще е 15 лв. на тон плюс 3.22 лв. на тон за рекулитавция на сметищата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!