Бойко Борисов на разпит за смъртта на Чакъра

OFFNews 03 септември 2013 в 08:49 3883 27

Бойко Борисов Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов Снимка: БГНЕС

Бившият премиер Бойко Борисов ще бъде привикан на разпит във Военната прокуратура заради възобновеното дело за смъртта на Тодор Димов-Чакъра, съобщи БГНЕС.

Делото беше възобновено, след като България беше осъдена в Страсбург и по искане на главния прокурор Сотир Цацаров.

По мнение на Върховния касационен съд при воденето на делото има пропуски. Според магистратите то е водено неефективно, а баретите, участвали в акцията не са били разпитани, за да се запази в тайна самоличността им.

Акцията за издирване на Чакъра започва заради обвинения за сводничество и кражба на добитък. Тя е ръководена от Бойко Борисов, който тогава е главен сектретар на МВР. Акцията се осъществява през декември 2003 г.

Чакъра се укрива в къща край Харманли, за да не бъде отведен в затвора.

Къщата е обградена от над 100 души, в това число и 30 барети. По нареждане на Борисов къщатае обстрелвана с 15 снаряда с гранатомети РПГ-7.

След като България беше осъдена в Страсбург заради нарушаване на правото на живот на Чакъра Борисов обяви, че не се чувства отговорен.

Това, което си спомням е, че той стреля по полицаи… Първо, той се самоуби, много добре знаете! А второ, цял ден държа полицаи за заложници и стреля с калашник срещу тях. Като полицейски шеф никога не съм допускал да стрелят по полицаи”, коментира Борисов пред журналисти миналата година.

След излизането на присъдата държавата плати 50 000 евро на анследниците на Тодор Димов и близо 5000 евро за разноски по делото.

Евросъдиите са категорични, че хвърлените срещу Чакъра сили са били прекомерни срещу един-единствен човек, използвани са гранотомети срещу къщата, в която се барикадирал бандитът, разследването е било непълно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!