ДАНС обискира офиси на Богомил Манчев заради „Белене“ (обзор)

OFFNews 20 септември 2013 в 20:56 4561 3

Акция на МВР. Снимка: БГНЕС
Акция на МВР. Снимка: БГНЕС

При съвместна спецакция на прокуратурата, ДАНС и МВР днес бяха обискирани общо 17 сгради в 4 града – София, Перник, Козлодуй и Белене, свързани с проекта за АЕЦ „Белене“. Обиските, започнали в 8.30 часа тази сутрин бяха придружени от коли на жандармерията.  Министърът на външните работи Цветлин Йовчев съобщи пред OFFNews, че не е уведомен за проверката.

Проверените сгради са на консултанта на НЕК за проекта „Белене“ WorleyParsons и нейния подизпълнител фирма „Риск инженеринг“ на Богомил Манчев.

В прессъобщение по случая прокуратурата съобщи, че разследващите минали незабавно към претърсвания и изземвания на документи, след като в ДАНС и обвинението били получени оперативни данни за "предприети действия по унищожаване и укриване на документи, касаещи предмета на разследване по делото“.

Проверката е по обвинение за присвояване в особено големи размери (18 милиона евро), а поводът – фактурите, издавани от НЕК в периода на служебното правителство на WorleyParsons. Дали фактурите са били придружени с плащания в този период и на какво основание са били издавани, прокуратурата все още мълчи. До момента държавната НЕК – възложителят и платецът на консултантските услуги, не е излязла с официална позиция по случая.

Самият Манчев съобщи, че в момента е в Истанбул. Призовката му по случая е била предадена на съпругата му. Той обяви, че призвоката му е за следващата седмица и ще съдейства на разследването. Той заяви, че няма притеснения. По думите му, фактурите и разплащанията са законни и посочи, че след тазгодишния референдум, след който парламентът взе решение да не се строи АЕЦ „Белене“, не са били предприети съответните административни действия за приключване на договорите с консултанта и замразяване на площадката и реално работата му продължавала.

Досъдебното производство е образувано от прокуратурата на 9 август. От обвинението днес отказаха повече подробности и обещаваха такива "след повдигане на съответни обвинения на лица, чието задържане се предвижда в хода на операцията". Намекът на прокуратурата не беше илюстриран с никакви конкретни служители, чиито арести се планират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!