Правителството отпуска допълнителни средства за саниране

30 април 2013 в 08:03 1971 1

Министерски съвет Снимка: БГНЕС
Министерски съвет Снимка: БГНЕС

Правителството ще отпусне допълнителни средства за санирането на многофамилни сгради с одобрено заявление по проекта „Eнергийно обновяване на български домове, които нямат възможност да осигурят финансовото участие в него".

Парите ще бъдат от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, тъй като проектът е по ОП "Регионално развитие".

Необходимо е всички собственици в сградата да осигурят 25% от средствата, а останалите ще получат като безвъзмездна помощ. Средствата ще се представят след преценка на специално създадена комисия. Месечният доход на член от семейството не трябва да надвишава 310 лв. Изключения (до 400 лв. месечно) се допускат за самотни родители или такива, които отглеждат деца с увреждания и когато член от семейството е с трайно увреждания.

На заседанието си във вторник правителството ще одобри промени в постановление от 2007 година, което определя правилата за допустимост на разходите по Оперативната програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”.

Основната промяна предвижда да станат допустими направените от бенефициентите разходи за такси за технически услуги, свързани с изпълнението на инвестиционни проекти. Такива са таксите за издаване на скица, за издаване на разрешение за строеж, основен ремонт и преустройство на съществуващи сгради, както и други дължими такси по Закона за местните данъци и такси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови