Близки на задържаните в Испания моряци се оплакаха от "информационен хаос"

Вероника Шербанова 23 ноември 2012 в 11:36 1228 0

Корабът
Корабът "Св. Николай" Снимка: БГНЕС

От информационен хаос около случая със задържаните заради кокаин моряци от кораба „Св. Николай“ се оплакаха техните близки, съобщи bTV.

„Ние сме сериозно объркани от това, което се случва в България в последните дни“, заяви от тяхно име съпругата на втория механик на кораба Виолета Якова. Тя обясни, че вече се притесняват, че това, което се говори в страната за задържаните моряци няма нищо общо с това, което се случва.

По думите на Якова притесненията им започнали веднага след ареста на българите в Испания преди три месеца. Тогава вътрешният министър Цветан Цветанов ни увери, че доказателства има само за някои от нашите близки и че след два месеца невинните ще се върнат в България, посочи тя.

„Още на следващия ден обаче разбрахме, че те вече са с мярка за задържане и са разпределени по затворите“, допълни Якова. Според нея близките решили да си замълчат и не съобщили за разминаването, защото повярвали на думите на Цветанов.

„Сега нашите близки ни казаха, че имат обвинителни актове. Всички са в шок, защото това значи финализиране на следствие“, каза Якова.

Друга близка на арестуван моряк обясни, че връченият документ бил всъщност резултатът от предварителното разследване. Яснотата идвала от това, че на брат й е назначен служебен испански адвокат, който изпълнявал съвестно задълженията си.

Документът, който задържаните българи са получили, отговаря на издаваното в България постановление за привличането им като обвиняеми, което означава, че все още не се е стигнало до обвинение, заяви адвокатът на част от моряците Владимир Владимиров.

По думите му обаче все пак има прецедент, тъй като не е обичайно в подобни случаи да бъде задържан целият екипаж на кораба за толкова дълго време.

Преди дни Ивелина Атанасова - близка на капитана на кораба, заяви, че арестуваните българи масово не са обжалвали обвиненията за контрабанда на кокаин. Те са пропуснали срока за обжалване, защото “не са били уведомени от назначените им съдебни защитници кога изтичат сроковете за обжалване”, коментира тя.

Обвинителните актове били написани на испански, българите нямали преводач, твърдят близки на моряците.

Българският кораб “Свети Николай” на фирмата “Сийборн“ с управител Дойчин Дойчинов бе задържан с близо 3 тона кокаин на 15 август на 80 км от брега на южния испански град Кадис. Моряците твърдят, че не са знаели, че превозват кокаин. Трябвало да доставят захар.

В момента българите са разпределени в четири затвора, но все още няма официално разрешение близките им да ги посетят.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови