Би Би Си: Търпението в България е на изчерпване

OFFNews 17 юли 2013 в 18:16 14088 28

Протестите в България продължава повече от месец
Протестите в България продължава повече от месец

Всяка вечер през последните 35 дни протестиращите в България окупират софийските улици, а търпението им към правителството на премиера Пламен Орешарски се изчерпва все повече и повече.

"Хората започват да се изнервят, ние искаме бързи действия, но същевременно усещаме, че не ни чуват. Те казват "можем да ви чуем", но всичко, което те наистина чуват, са нашите свирки и барабани. Те просто не се вслушват в думите ни", казва Гергана, ръководител на рекламна агенция.

Думите, скандирани от протестиращите са прости и безкомпромисни, главно една, която съдържа три срички: "Оставка".

Думата е изписана навсякъде из българската столица - от двете страни на общинските контейнери за боклук, както и на статуите на основателите на Софийския университет.

Всеки ден протестиращите правят изненади: в неделя - сирени за въздушно нападение, в понеделник - дъждовен танц.

Главното искане на протестиращите няма да бъде изпълнено, заявява министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. "Една оставка на правителството ще доведе до задълбочаване на кризата и страната ще навлезе в спирала", заяви той, но призна също, че настоящата отдалеченост на държавата от хората на улицата не може да продължи. "Ако оставим твърде дълго да продължат протестите, тези хора няма да могат да намерят реален механизъм за решаване на проблемите си - това е първата стъпка към радикализация", казва Йовчев.

Страх от насилие

Едно от притесненията на правителството е,че протестите нямат лидери, с които да може да разговаря или на които да се търси сметка. В социалните мрежи се появиха много групи, които организират разнообразни акции, с които да осмиват правителството и да изразяват благодарност на чуждите посланици, които подкрепят протестиращите.

"Има три причини, поради които шансовете на това правителство да оцелее са малки: дългият живот на протестите, единството на протестиращите и тяхната популярност в страната", заяви Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии.

Според наскоро проведено проучване, 58% от хората са на мнение, че правителството трябва да подаде оставка, но според организаторите на протеста процентът е силно занижен.

Както правителството, така и протестиращите се притесняват от радикализиране на улиците.

"Най-важната група хора са тези, които спонтанно отиват да протестират срещу липсата на представителство в тази политическа система и срещу липсата на справедливост. Ние трябва да слушаме тези хора много внимателно и да подкрепяме правото им на протест", каза министърът на вътрешните работи.

Но има и друга група хора, която търси насилие, твърди той.

Във Фейсбук се организира събитие под наслов "Търпението на хората до краен предел", което ще се състои навръх рождения ден на българския революционер Васил Левски. Един от коментарите гласи "Аз ще направя всичко възможно да отида. Отидете и ги пребийте". Друг коментар, написан от Тихомир Гергов гласи: "Аз ще дойда с бейзболна бухалка".

Без план 

През февруари дясно-центристкото правителство на ГЕРБ бе свалено с протести, които започнаха заради по-високите сметки за отопление и преляха във вълна на недоволство от целия елит. Има съществени разлики между протестите тогава и сега, но има и прилики. През февруари на улицата излязоха по-бедните и отчаяни хора, сега тук са по-заможните и уверените. Сега има повече хумор. Вълната на самозапалванията, която взе живота на шестима българи приключи. И летните, и зимните протести обаче показват отвращението на гражданите от политиците и бизнесмените. Френските и германските посланици направиха съвместно изявление, с което разкритикуваха настоящето правителство. Президентът пък заяви, че е изгубил доверие в него. Американският и британският посланик мълчат. Има безпокойство в Брюксел и в Партията на европейските социалисти, че БСП се държи на място чрез гласовете на крайнодясната партия "Атака".

Протестиращите определят правителството на Пламен Орешарски като "коалиция" на социалисти, либерали и крайни националисти.

Преди всичко правителството изглежда отслабено и му липсва план за представянето на нацията. "В този момента нямаме ясен план", признава със забележителна откровеност Цветлин Йовчев.

Правителството твърди, че ако има нови избори, ще се стигне до парламентарна криза, подобна на сегашната. Коментатори обаче са на мнение, че това не е сигурно. Те смятат, че трябва да се понижи избирателният праг и да се позволи на повече партии да влязат в парламента. По този начин ще има повече възможности за коалиции, както и по-добро представителство.

Те са на мнение, че широката употреба на бързия интернет в България ще позволи на гражданите да пренасочат своите умения от мониторинг на сегашното състояние към участие в демократизацията. Също един строг етичен кодекс за откъсване на богатите бизнесмени от политиката - "мафията", която според протестиращите управлява държавата, ще помогне за преодоляване на пропастта между управляващи и граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!