Quantcast

БХК описа нечовешките условия за бежанците и поиска оставка (снимки)

Последна промяна на 10 октомври 2013 в 14:27 20526 77

Сирийчета, настанени в центъра в кв.
Сирийчета, настанени в центъра в кв. "Враждебна". Снимка" БХК

Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска оставката на кабинета като отговорен за нечовешките условия, в които живеят бежанците от Сирия.

Служители на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) заплашват протестиращи бежанци с неограничено протакане на процедурата им за статут, ако търсещите закрила не спрат да протестират срещу нечовешките условия на живот, алармира БХК.

Публикуваме едно към едно писмото на директора на Правната програма на БХК адв. Маргарита Илиева:

При посещения на 3 и 8 октомври 2013 г. в центровете за настаняване на чужденци в кв. „Военна рампа” и кв. „Враждебна” в София представители на Българския хелзинкски комитет (БХК) констатираха следното:

1. Множество хора от центъра във „Враждебна” свидетелстват, че служители, които провеждат интервюта на търсещите закрила, заплашват тези от тях, които са посочени от полицейската охрана на центъра като организатори на протеста там. Заплашват ги, че ще продължат неограничено дълго процедурата им за получаване на бежански статут, ако търсещите закрила не престанат да се оплакват и да протестират. Това поведение е престъпно – то съставлява принуда (чл. 143 от Наказателния кодекс (НК)), ако не престъпление по служба (чл. 282 НК).

2. Протестът на търсещите закрила във „Враждебна” е заради нечовешките условия на живот, при които те са настанени:

a. Фекалните тръби са неизправни и се образуват течове на фекалии, тоалетните са мръсни. В една от тоалетните е избухнала фекална тръба. Тази санитарна ситуация представлява висок здравен риск.

b. Тоалетните и баните са крайно недостатъчни. Топлата вода също е крайно оскъдна, защото се осигурява от само два бойлера на етаж.

c. Няма достъп до лекар. Линейки пристигат само за спешни случаи и отказват прегледи на други. Бременни жени, бебета под 1 г., хронично болни, в т.ч. деца – например, момче на 8 г. с епилепсия, което четири дни по-рано беше получило припадък – са без лекарско наблюдение. Които от хората могат, сами организират посещения в болница. В един случай семейство чака 7 часа в МБАЛ и спешна медицина „Пирогов”, защото медиците отказват преглед поради липса на преводач. Преводач, в крайна сметка, осигуряват хората сами.

d. Няма отопление.

e. Електрическата инсталация е неизправна - работят само някои контакти в сградата.

f. Дограмата на прозорците не прави изолация, някои от тях са счупени.

g. Помещенията са задръстени от боклук, натрупан в сградата преди настаняването на бежанците. Сградата е изоставена от много години.

h. Няма уреди и помещения за готвене и топлене на течности. Някои от хората разполагат с котлони или електрически кани, които са получили от дарения или са си осигурили сами.

i. Храната е недостатъчна – предоставят се веднъж на седмица или 10 дни консерви. Насъщните продукти, като хляб, хората си набавят сами или чрез дарения.

j. Няма хладилници, в които да се съхранява храна. Няма маси за хранене, нито друга мебелировка. Семействата се хранят на пода. Няма домакински съдове. Вместо чаши се използват буркани и други подръчни.

k. Няма условия за сушене на пране. Суши се и по клоните на дървета.

l. Центърът е пренаселен и жизнената площ за семействата е крайно недостатъчна.

m. Отсъстват всякакви служители на ДАБ на място. Последното им посещение според полицейската охрана е било в началото на септември.

n. Сходно е положението и в центъра в кв. „Военна рампа”. Там, освен това, тоалетните са с купчини натрупващи се изпражнения, поради прекъснати фекални тръби. Изпражненията се стичат от горните на долните етажи през отворени дупки. Купчините фекалии са вече високи по 30 см.

 

БХК разполага със снимков материал.

 

3. Тези условия на живот съставляват нечовешко/унизително отнасяне с бежанците, в нарушение на Член 3 от Европейската конвенция за правата на човека. Те съставляват тежко нарушение и на чл. 29, ал. 1 от Закона за убежището и бежанците, според който търсещите закрила имат изрично право на подслон и храна и достъп до безплатно здравеопазване и психологическа помощ. В този смисъл е налице пълна абдикация на властта от законността.

Българският хелзинкски комитет окачествява тази криза като радикално институционализирано нарушение на основни права на човека. Кризата с нечовешкото отнасяне с търсещите закрила от Сирия е най-голямата правозащитна криза в България от началото на 2013 г. Настоящето правителство, което избира ръководството на ДАБ, носи отговорност за тази криза и по тази причина дължи оставката си.

Припомняме, че на 14 юни 2013 г. БХК вече поиска оставката на премиера Орешарски заради предложението му Делян Пеевски да бъде избран за председател на ДАНС.

БХК много внимателно ще следи положението в центъра за настаняване във „Враждебна” с оглед пресичане на всякакви опити на длъжностни лица да оказват натиск върху хора, информирали БХК. В подобни случаи на разправа държавата не е безотговорна, тъй като съществуват и наднационални механизми за обуздаването й.

 

адв. Маргарита Илиева,

Директор на „Правна програма“,

Български хелзинкски комитет

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.10 2013 в 11:00

Ти, щото живееш в лукс, затова ли протестираш??!?!?!!

16.10 2013 в 22:04

Ако влязат със статут на бежанци, ще трябва да ги върнат на Турция. Ако поискат убежище в България, и го получат, а заминат в друга държава от там трябва да ги върнат тук.

16.10 2013 в 21:54

Права е Пепа. Що питате дали помага?? Лината помощ е различна от обществената. Обществената дава пример, опит, разбиране. Или да се откажем от обществено образование, и полиция, армия, съд. Все едно Пепа да пита, защо не се отразяват проблемите на общественото образование, а някой да я пита дали чете и дали учителка. Разбира се вместо болници, има билки.

16.10 2013 в 09:55

Пепа, сигурна съм че около вас също има стари, болни, немощни или бедни хора, инвалиди, които имат нужда от помощ.

Прощавай, ти кому помогна? Лично. Познаваш ли хората около теб, които имат нужда от помощ? Прощавай. Няма да помогнеш на един бежанец, защото някъде някой не е помогнал на някой друг. М? К'о? Въобще, има ли някой там, на факса?

14.10 2013 в 22:46

И да се окажа в тяхното положение, няма да тръгна да бягам към техните държави, капиш?

13.10 2013 в 18:43

Четейки коментариите стигам до изводите: 1. Абсолютно вярно е онова изследване, че сме най-расистки настроените в Европа. А плачем как ни посрещат другите! 2. Че напълно заслужаваме избраното именно от нас управление. 3. Че наистина битието определя съзнанието. А нашето съзнание ни е определило това битие в което живеем!

13.10 2013 в 18:40

Да беше добавил нещо за прочутото наше гостоприемство! Или то е запазено само за "наши" хора?!

13.10 2013 в 18:38

Viva, пожелавам ти да се окажеш в тяхното положение!

13.10 2013 в 18:33

Кух си като истински бамбук!

13.10 2013 в 18:31

От това, което си написала изводите са:1. Не си информирана за дейността на БХК. 2. Мериш с твоя си, "андрешковски" аршин. 3. Вониш на расизъм. Хората в беда нямат националност, нито възраст! И тук не може да става дума за твоето "човеколюбие" и "патриотизъм".