66% от бежанците са в София, лагери са разкрити без знанието на кмета

Нели Чолашка 10 октомври 2013 в 14:02 4468 3

СОС свика извънредна сесия  на която присъстват зам.-вътрешния министър Маринов, омбудсманът Константин Пенчев, шефът на СДВР Ивайло Спиридонов, новият шеф на Агенцията по бежанците Николай Чирпанлиев  Снимка: Сергей Антонов
СОС свика извънредна сесия на която присъстват зам.-вътрешния министър Маринов, омбудсманът Константин Пенчев, шефът на СДВР Ивайло Спиридонов, новият шеф на Агенцията по бежанците Николай Чирпанлиев Снимка: Сергей Антонов

От 5800 бежанци в България 66% или  около 3800 са в София, обяви зам.-вътрешният министър Васил Маринов пред Столичния общински съвет (СОС).

СОС свика извънредна сесия днес за обсъждане на проблемите с бежанската вълна, на която присъстват зам.-вътрешния министър Маринов, омбудсманът Константин Пенчев, шефът на СДВР Ивайло Спиридонов, новият шеф на Агенцията по бежанците Николай Чирпанлиев и др.

В началото на заседанието кметът Йорданка Фандъкова обяви, че двата нови бежански центъра в София - в квартал "Враждебна" и при Военна рампа, са създадени без това да се съгласува със Столичната община.

Васил Маринов оправда действията на правителството с факта, че бившият шеф на Агенцията за бежанците Никола Казаков не е предприел нищо въпреки препълнените центрове за бежанци.

"Най-подходящи бяха тези имоти в София, защото нямаше нужда от ремонт. В противен случай трябваше да оставим хората под открито небе", уточни Маринов.

Той обяви още, че около двата центъра ще бъдат построени религиозни центрове, за да не се спускат хората към джамията в центъра на София. В отговор на Ангел Джамбазки от ВМРО, който предупреди, че това ще създаде напрежение, Маринов уточни, че това ще са стаи за молитва.

Зам. министърът напомни, че когато чужденците получат статут на бежанец, могат да отидат, в който град пожелаят, и най-вероятно ще се насочат към столицата и другите големи градове, за да търсят работа.

Маринов обяви още, че се подготвя създаването на бежански центрове извън София - казарми в Момчилград и Харманли, за да бъде облекчена София.

По думите му престъпленията, извършени от сирийци са единици и миналата, и тази година, и не са те хората, които създават проблеми за сигурността в града.

Татяна Георгиева от ГЕРБ, председател на общинската комисия по обществен ред и сигурност, попита зам.-вътрешния министър как са решили да настанят толкова много хора в двата центъра в София.

"В тези центрове е кошмар и ужас. В една стая са настанени по 50-60 души, ядат с една вилица", разказа Георгиева, която е посетила двата бежански лагера.

Тя попита още какъв е броят на бежанците, настанени по адреси извън центровете.

По-рано днес в интервю за bTV Йорданка Фандъкова обяви, че по нейна информация има над 2000 бежанци, настанени на адреси в София, но по данни на МВР те са около 1600 и със сигурност са под 2000.

Кметът на София поиска от зам.-вътрешния министър засилено полицейско присъствие около двата центъра и в центъра на града.

От социалния министър Хасан Адемов тя е поискала допълнителни социални услуги за столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!