Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Барозу призова партиите за поне минимален национален консенсус

21 юни 2013 в 11:51 1740 4

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. Снимка: ЕРА/БГНЕС
Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. Снимка: ЕРА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу призова всички български политически сили, които са загрижени за бъдещето на страната си, за поне минимален национален консенсус, а държавните институции да не бъдат подлагани на съмнение.

Това е в интерес на стабилността на България, а и на европейската общност, каза Барозу след срещата си с премиера Пламен Орешарски в Брюксел.

От думите на Барозу стана ясно още, че Комисията следи със загриженост ситуацията у нас. В контекста на събитията от последната седмица той обясни, че Механизмът за сътрудничество и оценка (т.нар. мониторингови доклади) ще продължи.

Орешарски пък сподели, че е попитал Барозу какво би го посъветвал в тази ситуация като човек с богата политическа кариера. Получил от него същия отговор, който председателят на ЕК обяви и пред журналистите - апел за националан консенсус по важните за държавата теми. Получил съвет и да подхожда мъдро при ключовите назначения, особено когато касаят борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Според Барозу в тези сфери кандидатите трябва да имат много високо ниво на доверие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews