БАН опроверга граматиката на Местан

OFFNews 06 юни 2013 в 17:59 13721 15

Лютви Местан Снимка: БГНЕС
Лютви Местан Снимка: БГНЕС

Институтът за български език към БАН опроверга вчерашния урок по български език на Лютви Местан, съобщи блогът "Отворен парламент". От парламентарната трибуна лидерът на ДПС изнесе кратка лекция на депутатите за употребата на прилагателните в българския език, а поводът беше забележка на депутат от ГЕРБ, че неправилно казва "реторически въпрос" вместо "реторичен".

"Разликата между "реторичен" и "реторически" е разликата между качествените и относителните прилагателни в българския език. Относителните прилагателни не се степенуват. Един въпрос, ако е реторически, той е реторически - не може да бъде по-реторически или най-реторически", обясни Местан.

"Един футболист може да бъде техничен, по-техничен и най-техничен. Но един университет, ако е технически, той не може да бъде по-технически, нито – най-технически", обоснова се политикът филолог.

От Института за български език коментираха пред сайта, че тълкуванието на Местан е погрешно.

"Реторичен" и "рeторически" са дублетни форми – тоест, употребата и по двата начина е правилна. Няма как да се приеме тълкуването на г-н Местан, че едва ли не „реторичен“ е качествено прилагателно, а „реторически“ е относително прилагателно. Това са две форми на едно и също относително прилагателно, което не може да се степенува, обясниха от БАН.

За прилагателните:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!