Вежди Рашидов: Общественият съвет на президента е голяма смехория

Вероника Шербанова 01 март 2013 в 12:31 4047 5

Вежди Рашидов на инспекция на строежа на Българския Лувър. Снимка: БГНЕс
Вежди Рашидов на инспекция на строежа на Българския Лувър. Снимка: БГНЕс

Ставаме свидетели на обществени съвети към Президентството. Доста голяма смехория. Така министърът на културата в оставка Вежди Рашидов коментира създаването на Обществен съвет, който ще консултира служебното правителство. 

Аз от първия ден работя с обществени съвети и в момента изготвям най-важния документ на Министерството на културата – Стратегията на министерството, с над 150 представители на обществени структури, посочи Рашидов.

"От началото присъстват тези хора в съветите – и театралите, и художниците, така че се чудя какво ще прави Обществения съвет на президента – ще казва как да играем ли, как да имаме филми, как да рисуваме. През цялата година сме работили с обществени съвети и то много добре", допълни Рашидов. 

"В културата нека да не правим миш-маш, нещата вървят много добре, нещата вървят прекрасно напред и нека който дойде след мен, да го продължи. Това е много важно за българските творци – много са талантливи, много са способни", каза още министърът в оставка.

Вежди Рашидов за пореден път заяви, че си тръгва щастлив от това, което е направил като министър на културата. Най-голямото доказателство за успешния мандат са благодарствените писма, изпратени от хора на изкуството, коментира той. 

"Аз не съм стерилен като някои хора, които много искат да ме видят с пура в ръка и с чаша. Ами бохем съм, художник съм. Би било необичайно да ме видят като бръснар в министерството. Нито ще бъда, нито съм бил. Аз съм човек, който обича живота такъв, какъвто е, и това, което е най-радостното, че ги поканих да се отчета пред тях – хората, за които работих четири години и половина, да видя техните очи, да се извиня пред тях, ако имам някъде – сигурно имам, пропуски и неща, които не съм разбрал и не съм направил. Аз безкрайно им благодаря, че работят много добре, безкрайно им благодаря, че утре ще сляза от този пост и ще се върна при тях и ще мога да ги гледам честно и почтено в очите", каза Рашидов. 

Министърът в оставка, който инспектира строежа на Българския Лувър, допълни, че първото нещо, което е искал да направи като министър, е било България да има свой музей. 

"Съжалявам, че не ми стигна времето целия музей да го открия, защото той е една моя рожба, с много обич и желание съм тръгнал към това нещо. Да се надяваме, че всичко ще бъде наред. Работниците са прекрасни – хора с дългогодишен опит, хора отговорни. Ще се радвам някой ден и мое произведение да попадне в този музей. По отношение на името на музея – аз няма да си позволя да кръщавам нищо сам. Музеят ще бъде с това име, което българският народ желае да го изговаря. Най-честно и най-почтено е това", каза той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови