Български съд пусна обвинен в тероризъм чеченец

Лъчезар Вълев 23 август 2012 в 13:49 3383 3

Мохмад Гадамаури.
Мохмад Гадамаури.

Русенският окръжен съд е освободил чеченски гражданин, който бе обвинен в тероризъм и издирван от Руската федерация чрез Интерпол, предаде БГНЕС.

47-годишния Мохмад Гадамаури бе задържан преди месец на Дунав мост от граничните власти .

Той обяснил, че пътува с жена си и петте си деца на почивка в Турция.

Неговите документи били редовни. При проверка на самоличността му обаче става ясно, че се издирва за участие във въоръжена престъпна група, която подготвяла терористичен акт в Ингушетия през 2003 г.

Обвиненията към Мохмад са за незаконно притежание на оръжие, експлозиви и токсични вещества.

Тъй като мъжът е със статут на бежанец в Германия, съгласно Женевската конвенция за бежанците, той не може да бъде върнат обратно в Русия.

Според съда съществува опасност Мохмад да бъзе малтретиран, ако бъде предаден на руските власти.

Пред русенския съд чеченецът заяви, че е невинен и е избягал от родината си, защото се страхувал за живота си.

Той подчерта, че никога не е участвал във войните между Русия и Чечня, нито се е занимавал с политика.

Мъжът се разплака, докато обясняваше как заради тормоз от руските спецслужби майка му и баща му са починали, а сестра му е безследно изчезнала. Той е убеден, че ако го върнат в Русия, ще бъде убит в затвора.

Той обясни, че е купил къща в село в Ингушетия, като бившият й собственик е помолил за известно време да ползва две от стаите с отделен вход.

"Грешката ми беше, че купих една къща", каза Мохмад Гадамаури.

Не е ясно кой е обитавал помещенията, но един ден приятел на въпросния бивш собственик бил арестуван, а Мохмад бил предупреден, че го очакват неприятности. Той се изнесъл със семейството си при родителите си, а впоследствие се оказало, че къщата е била обискирана на два пъти.

Първият път не било намерено нищо, но при втория обиск няколко часа по-късно било открито оръжието и отровни вещества. В продължение на пет месеца чеченецът доброволно ходил във Федералната служба по безопасност, за да съдейства, с каквото може.

Това провокирало бившият собственик на къщата да го заплаши, че ще му търси сметка за конфискуваното оръжие, а също така го заподозрял, че е доносник на Федералната служба. Това накарало Мохмад още на следващия ден да замине за Полша, където да поиска статут на бежанец със семейството си, а оттам да се прехвърли в Германия. Въпреки че досега няколко пъти е пътувал извън Германия, никога не е бил арестуван

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!