Българите, които спечелиха Европейското състезание по първа помощ (снимки)

Вероника Шербанова 17 юни 2013 в 14:06 5984 0

Българският отбор по първа помощ  Снимка: Сергей Антонов
Българският отбор по първа помощ Снимка: Сергей Антонов

Българският отбор по първа помощ на Българския червен кръст, който спечели първото място на Европейското първенство по първа помощ във Велс, Австрия, беше тържествено посрещнат в централата на БЧК.

Шестимата участници в отбора Атанас Цветански, Марияна Манушева, Христо Ненов, Мартин Заков, Андриан Георгиев и лидерът на отбора Теодора Георгиева са първите българи, спечелили голямата награда на Европейската конвенция по първа помощ. Това е най-трудното и престижно състезание в света в тази област за непрофесионалисти.

Част от състезателите и треньорите им са участници във форума OFFRoad-Bulgaria.com, където е създадена дискусия по повод успеха на българския отбор.

„Състезанието е доста дълго. Започва в 6.30 часа сутринта и продължава до 18.30 часа. Състои се от 12 състезателни пункта, на които са инсценирани различни видове наранявания – пътнотранспортно произшествие, битов инцидент, инцидент около басейн, по време на тренировка и т.н.“, разказа лидерът на отбора Теодора Георгиева.

Всеки отбор влиза и има десет минути, за да окаже помощ в дадената ситуация, да предприеме необходимите мерки по първа долекарска помощ до идването на специализирана медицински екип, допълни тя.

„Тази победа е много важна за нас, защото това състезание се провежда от 1987 г. и всъщност тази година за първи път България става шампион, макар че е участвала в почти всички състезания до момента. Участие вземат над 20 държави от цяла Европа. Много е голяма конкуренцията, защото много от тези държави имат традиции в първата долекарска помощ, в тренировките, имат много повече специализирани екипи в това направление. В България нещата са по-различни, тъй като при нас изучаването на първа долекарска помощ е задължително само за кандидат-шофьорите. За всички останали е по желание“, коментира Георгиева.

Повечето от участниците в отбора са доброволци на БЧК от десет години и имат голям опит в оказването на първа помощ. Българи участват почти всяка година на това състезание.

По думите на лидера на отбора основният проблем е във финансирането. „Подготовката отнема между 8 месеца и една година, което изисква средства. От друга страна, трябва да се плати пътят дотам, като има и такса за участие за целия отбор, което е една доста голяма сума за стандартите на България. За момента успяваме да намираме средства, основно с помощта на БЧК, които са един голям гръб в това отношение, затова искам да благодаря на всички, които ни помогнаха, за да стигнем до първото място“, заяви Теодора Георгиева.

Отборът е преминал през дълга подготовка преди явяването си на състезанието. Започва се с теоретична подготовка – какво представлява първата помощ, различните видове наранявания, какви са стандартите за първа помощ, които се практикуват в България.

Подготовката продължава с практика, която преминава от по-лесните неща – как се прави превръзка на малко нараняване до обездвижване при счупване на голяма кост. След това започва практиката – различни симулации, които се организират от треньорския екип, като отборът не е предупреден предварително какви ще са ситуациите, с които ще трябва да се справят.

„В симулациите участват много доброволци – статисти и дегизатори, понеже всички състезания и тренировките се правят с различни гримове, за да може да бъде по-реалистично“, уточни Георгиева.

Шестимата участници в отбора се избират сред желаещите да участват от различните структури на БЧК. Подборът става на базата на физическата подготовка, познанията по първа помощ, справяне с логически задачи и др.

Много от участниците се включват в различни инициативни групи, в това число и сред доброволците на пожара на Витоша и наводнението в село Бисер миналата година.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови