България ще е домакин на финансова среща на високо равнище

Елица Мартинова 15 септември 2012 в 14:26 1230 0

Д-р Тренчев твърди, че Дянков умишлено е заблудил членовете на правителството. Снимка: БГНЕС
Д-р Тренчев твърди, че Дянков умишлено е заблудил членовете на правителството. Снимка: БГНЕС

В края на декември България ще е домакин на срещата на финансовите министри от страните извън еврозоната, съобщи вицепремиерът Симеон Дянков, цитиран от БНР.

На форума министрите на десетте страни извън еврозоната ще обсъдят предложението на Европейската комисия за създаване на единен банков надзор в ЕС. Това е и една от основните теми на неформалната среща на финансовите министри на ЕС, която тече в момента в Кипър.

„България подкрепя тази идея като нужна стъпка за ЕС. Това е голяма и правилна стъпка за развитието на единния финансов пазар и въобще за развитието на единния пазар не само на еврозоната.  Но, от друга страна, има много детайли, които са още твърде сурови и противоречиви”, коментира министър Дянков.

Той изрази опасения, че в представения проект за единен банков надзор интересите на десетте страни извън еврозоната не са достатъчно добре защитени.

Дянков подчерта, че България е в сравнително добра позиция, предвид факта, че през последните 15 години БНБ е натрупала богат опит със справянето в кризисни ситуации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови