България на дъното по конкурентоспособност

03 юни 2012 в 11:33 1575 0

Хонконг и САЩ продължават да са най-конкурентоспособни в света. Снимка: Robert Proksa/sxc.hu
Хонконг и САЩ продължават да са най-конкурентоспособни в света. Снимка: Robert Proksa/sxc.hu
България се нарежда на едно от последните места по конкурентоспособност, пише в. "Файнейшъл таймс", цитирайки най-новата класация на едно от водещите в света бизнес училища IMD (Institute for Management Development), базирано в Швейцария. Страната ни заема 54 място от 59 възможни в индекса, който измерва колко добре дадената страна управлява човешките и икономическите си ресурси, за да повиши благосъстоянието си. Миналата година България е била 55-а. Непосредствено преди страната ни - на 53-та позиция, е Румъния, която през 2011 година е била №50. След България са само Аржентина (55), Украйна (56), Хърватия (57), Гърция (58) и Венецуела (59). №1 и тази година е Хонконг. Преди година Хонконг и САЩ са заемали първото място, докато тази година Щатите отстъпват с една позиция и вече са втори в света. На третото място се нарежда държавата, заемала през 2011 година място №5 - Швейцария. Тя измества от Топ 3 Сингапур, който сега слиза стъпало надолу и вече е №4. На петата позиция е Швеция.
"Конкурентоспособността на САЩ има дълбоко влияние върху останалата част от света заради уникалното си взаимодействие с всяка икономика, напреднала или бързо развиваща се. Никоя друга страна няма такова влияние", казва проф. Стефан Гарели, директор на Центъра за световна конкурентоспособност към IMD.
Най-конкурентоспособните държави в Европа са Швейцария (3), Швеция (5) и Германия (9), които имат експортно ориентирано производство и фискална дисциплина. Впрочем, Ирландия (20), Исландия (26) и Италия (40) изглеждат по-добре подготвени да се изкачат нагоре от Испания (39), Португалия (41) и Гърция (58), които все още плашат инвеститорите. Изследванията потвърждават, че бързо развиващите се страни губят конкурентоспособност. Китай (23), Индия (35) и Бразилия (46) са паднали в класацията от миналата година. При всички азиатски икономики има спад, с изключение на Хонконг - №1, Малайзия (14) и Южна Корея (22), където повишаването на заплатите оказа сериозно влияние. Латинска Америка също е имала трудна година. При всяка държава има спад, с изключение на Мексико (37), която се изкачва с едно място, сочат данните. Изследователите на IMD отбелязват тревожна тенденция на нарастване на протекционизма, особено силно изразен във Франция, следвана от голяма част от страните в Източна Европа и Гърция. Най-високо разбиране на необходимостта от глобализация има в Ирландия, следвана от Чили и скандинавските страни, както и най-развитите азиатски държави. Това е резултат от допитване на IMD до близо 4200 международни изследователи. Ирландия е номер 1 и по друг критерий - разбиране на гражданите ú на необходимостта от социални и икономически реформи. На дъното в този списък е Франция (59), България заема незавидното 57-о място, следвана от Венецуела (58).
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови