Астрономите получават финансиране с привкус на подаяние

Милен Енчев 14 ноември 2012 в 19:11 3313 5

Борисов и Таню Бонев. Снимка:БГНЕС
Борисов и Таню Бонев. Снимка:БГНЕС

Парите, които министерствата на околната среда и на земеделието ще отпуснат на астрономическата обсерватория в Рожен за научни проекти – общо 270 хиляди лева, са за текущите ù разходи до края на годината.

Това съобщи пред OFFNews директорът на астрономическия институт на БАН и обсерваторията доц. д-р. Таню Бонев. „С тези средства ще успеем да оцелеем до края на годината“, каза шефът на астрономите.

След среща днес с Бонев и двамата ресорни министри премиерът Бойко Борисов обяви, че обсерваторията ще получи пари за 2 договорени проекта с министерствата. 

Това се случи ден след като финансовият министър Симеон Дянков заяви, че обсерваторията няма да получи пари от бюджета, защото издръжката ù е грижа на БАН.  

Мъглявото обяснение на премиера беше, че астрономите ще наблюдават и „влиянието върху горите и околната среда“.

Всъщност договори засега няма, а има подписано едно рамково споразумение между обсерваторията и агроведомството за сътрудничество в проект за изследване на взаимодействията между климата и горите в България, каза доц. Бонев.

По думите му, предложението за сътрудничеството дошло от земеделския министър Мирослав Найденов преди 3 дни.

Бонев каза, че намерението е шестте държавни горски предприятия да предоставят за изследване проби (шайби) от стари дървета и растежът на дървесината да се съпостави с данните за климата от съответните години, с които БАН разполага.

Идеята е да се потърсят данни за влиянието на климата върху развитието на дърветата в различните райони, обясни той.

На въпрос дали астрономите няма да дублират функции на института по метеорология и хидрология (НИМХ) на БАН, Бонев отвърна, че проектът ще включва „обработване на изображения“, в което институтът му бил специализиран. За него обсерваторията ще получи 120 000 лв.

Проектът с екоминистерството ще бъде финансиран от фонда ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда). Бонев обясни, че той ще касае станцията на ековедомството за изследване на атмосферата към обсерваторията.

Идеята на института е данните за атмосферния фон да започнат да се предават максимално бързо, като се пускат директно в интернет. За това ще е необходим оптичен кабел и компютърна техника, посочи директорът. Проектът ще добави 150 000 лв. в сметката на обсерваторията.

Приходите от двата бъдещи проекта не са базирани на разчети за реалната им стойност, а на настоящия финансов дефицит на обсерваторията, призна доц. Бонев. Те ще се изпълняват в продължение на една година, но ще бъдат платени от двете ведомства авансово.

Средствата ще покрият разходите на обсерваторията до края на годината, след което институтът ще трябва да финансира със собствени средства двата проекта.

Преди дни ръководството на астрономите обяви, че 250 000 лв. не достигат за покриване на разходите й – поддръжка, сметки и заплати на служителите й. Ако те не бъдат осигурени, обсерваторията ще трябва да затвори, предупредиха от там.

В отговор министър Дянков прехвърли топката към ръководството на БАН: „Това е трета година, в която те постоянно излизат с този номер - нямаме пари, затваряме. Най-накрая няма да затворят, убеден съм, това е поредната година, в която те показват, че не могат да правят истински реформи, а само разчитат, както по времето на комунизма - дайте, държавата да даде, иначе те са лошите”.

За да привлекат внимание към проблема, учените от обсерваторията обявиха, че сформират футболен отбор "Роженските мечки", с който канят на мач отбора на премиера "Бистришките тигри".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков