Астрономите получават финансиране с привкус на подаяние

Последна промяна на 14 ноември 2012 в 19:11 2662 5

Борисов и Таню Бонев. Снимка:БГНЕС

Парите, които министерствата на околната среда и на земеделието ще отпуснат на астрономическата обсерватория в Рожен за научни проекти – общо 270 хиляди лева, са за текущите ù разходи до края на годината.

Това съобщи пред OFFNews директорът на астрономическия институт на БАН и обсерваторията доц. д-р. Таню Бонев. „С тези средства ще успеем да оцелеем до края на годината“, каза шефът на астрономите.

След среща днес с Бонев и двамата ресорни министри премиерът Бойко Борисов обяви, че обсерваторията ще получи пари за 2 договорени проекта с министерствата. 

Това се случи ден след като финансовият министър Симеон Дянков заяви, че обсерваторията няма да получи пари от бюджета, защото издръжката ù е грижа на БАН.  

Мъглявото обяснение на премиера беше, че астрономите ще наблюдават и „влиянието върху горите и околната среда“.

Всъщност договори засега няма, а има подписано едно рамково споразумение между обсерваторията и агроведомството за сътрудничество в проект за изследване на взаимодействията между климата и горите в България, каза доц. Бонев.

По думите му, предложението за сътрудничеството дошло от земеделския министър Мирослав Найденов преди 3 дни.

Бонев каза, че намерението е шестте държавни горски предприятия да предоставят за изследване проби (шайби) от стари дървета и растежът на дървесината да се съпостави с данните за климата от съответните години, с които БАН разполага.

Идеята е да се потърсят данни за влиянието на климата върху развитието на дърветата в различните райони, обясни той.

На въпрос дали астрономите няма да дублират функции на института по метеорология и хидрология (НИМХ) на БАН, Бонев отвърна, че проектът ще включва „обработване на изображения“, в което институтът му бил специализиран. За него обсерваторията ще получи 120 000 лв.

Проектът с екоминистерството ще бъде финансиран от фонда ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда). Бонев обясни, че той ще касае станцията на ековедомството за изследване на атмосферата към обсерваторията.

Идеята на института е данните за атмосферния фон да започнат да се предават максимално бързо, като се пускат директно в интернет. За това ще е необходим оптичен кабел и компютърна техника, посочи директорът. Проектът ще добави 150 000 лв. в сметката на обсерваторията.

Приходите от двата бъдещи проекта не са базирани на разчети за реалната им стойност, а на настоящия финансов дефицит на обсерваторията, призна доц. Бонев. Те ще се изпълняват в продължение на една година, но ще бъдат платени от двете ведомства авансово.

Средствата ще покрият разходите на обсерваторията до края на годината, след което институтът ще трябва да финансира със собствени средства двата проекта.

Преди дни ръководството на астрономите обяви, че 250 000 лв. не достигат за покриване на разходите й – поддръжка, сметки и заплати на служителите й. Ако те не бъдат осигурени, обсерваторията ще трябва да затвори, предупредиха от там.

В отговор министър Дянков прехвърли топката към ръководството на БАН: „Това е трета година, в която те постоянно излизат с този номер - нямаме пари, затваряме. Най-накрая няма да затворят, убеден съм, това е поредната година, в която те показват, че не могат да правят истински реформи, а само разчитат, както по времето на комунизма - дайте, държавата да даде, иначе те са лошите”.

За да привлекат внимание към проблема, учените от обсерваторията обявиха, че сформират футболен отбор "Роженските мечки", с който канят на мач отбора на премиера "Бистришките тигри".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.11 2012 в 20:03

Тоя с побелялата коса със сигурност е забравил за компютрите повече, отколкото ти някога ще научиш. И изобщо, не разбирам откъде хора от кол и въже, имат самочувствието да оценяват професионалната квалификация на физици, стигнали до директори на институти в БАН. Той със сигурност не знае колко струва компютърчето, понеже за него това е пишеща машина, и не го интересува с нищо. И твоята играчка, на която сигурно умееш само да блъскаш игри, не става за друго, освен за подпиране на библиотеката. А виж машините, на които решава задачите които са му интересни, ти няма да можеш и да включиш.
Понеже явно не си следил въпроса - то това е и извращението в европейските политики по въпроса. Цялата система на грантовете не е просто порочна, тя е извращение. Слепия път, който и ще унищожи ЕС. Както навремето липсата на амортизационни отчисления икономически уби социализма. Най-вероятно и това, и разни мултимедийни проектори за луди пари, задължително е трябвало да бъдат купени по някоя извратена програма. А тебешири, и бурканче блажна боя да пребоядисат черната дъска, която всъщност им трябва - нямат право да купят.

15.11 2012 в 13:25

Дългосрочен план може да има само ако правителството има капацитет да следва дългосрочни политики. С такива правителството на ББ не се ангажира, защото според мен изобщо няма капацитет и кураж направи дългосрочна политика. За да можеш да направиш дългосрочна политика това означава да имаш визия за бъдещето, а за да имаш такава се изисква анализ на политическа, вкл. външнополитическа, икономическа обстановка, точна оценка и т.н. Анализът изисква манталитет на управление, който се придобива след като, си минал много трудно обучение и след известен опит, който е не по-малко труден от самото обучение. Такива качества нямат сегашните управляващи. Те дори нямат представа, за какво става въпрос, когато се говори за сериозна политика. Нивото на политика на ББ е сведено до нивото на бистришките тигри и толкоз. Можем пак да си го изберем нашето Слънчице на следващите избори, но поне трябва предварително да ни е ясно, че повече от управление на ниво махленско няма да получим.

15.11 2012 в 12:40

Господинът е държавен служител, а не собственик на обсерваторията. Следователно, той няма причина да отделя от собствените си доходи, за да я издържа на регулярна база (разбира се, ако не става въпрос за някое дарение). В БАН заслужават много критика, но нека я държим конструктивна, а да не флиртуваме със структурата на държавата и пазарната икономика.

15.11 2012 в 09:58

Аз пък да попитам, тоя с побелялата коса дали умее да работи на тоя MAC дето го е турнал пред себе си? На снимката не се вижда много, ама снощи по новините си се видя хубаво... Как може да ходиш да просиш пари и да цивриш като пикльо, че нямаш, а пред теб да стои 3 пъти по-скъп лаптоп от съответен x86 еквивалент?!

15.11 2012 в 04:15

Това че са отпуснали средства е добре, обаче не решава проблема в дългосрочен план и мирише на поредното замазване на очите и предизборен ход на "Спасителя". Догодина учените от Рожен пак ли трябва да се молят и да целуват ръце, за да оцелеят? С две думи решението на Бойко Борисов макар и положително е крайно неудовлетворително.

Отворено писмо на учени и граждани по повод проблемното финансиране с НАО Рожен:

http://www.zaedno.mobi/Zaedno/Novini_ot_ZAEDNO_files/Otvoreno-Pismo-Rojen.pdf