Астрономите от Рожен: Ако спрем техниката, може да е за последно (видео)

Последна промяна на 12 ноември 2012 в 19:30 2994 5

НАО
НАО "Рожен". Снимка: Тихомир Йосифов

В сряда астрономите от Националната астрономическа обсерватория в Рожен (НАО) ще се срещнат с премиера Бойко Борисов. Срещата ще бъде решаваща за съществуването на обсерваторията. 

Имаме нужда от 250 000 лева, за да може обсерваторията да продължи да работи. С тези пари ще покрием излишъка от миналата година и разходите за тази.

Това съобщи пред OFFNews.bg Никола Петров, заместник-директор на НАО "Рожен" - най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа.

Ако в следващите 2-3 седмици не получим необходимото финансиране, ще сме принудени да затворим. Освен това, ако веднъж спре техниката, не се знае дали след това ще проработи отново, допълни той.  

По думите му, тези разходи са заложени като дефицит още от началото на годината. Астрономите от четири месеца се опитват да влязат в контакт с управляващите.

„Ние сме звено на БАН и бюджетът на БАН се отразява и върху нас“, каза още Петров.

През последните три години Обсерваторията в Рожен е имала същите финансови проблеми, както в момента. Досега винаги са се решавали чрез помощта на държавата.

„Това е нелепо - да изпадаме в една и съща ситуация всяка година“, коментира Никола Петров. Затова и на срещата в сряда ще се обсъди финансовата подкрепа за НАО и в по-дългосрочен план.

В неделя министър-председателят Бойко Борисов коментира така опасността НАО "Рожен" да бъде затворена поради безпаричие: „Тя всяка година затваря и досега не е затворила. Защото не е затворила, затова не ме смущава“.

С цел да събере допълнителни средства за финансиране на научната си дейност, Националната астрономическа обсерватория в Рожен сформира футболен отбор. 

За първия си мач „Роженските мечки“ поканиха отбора на „Витоша-Бистрица“, в който играе  и премиерът Бойко Борисов.

Янко Николов, оператор на големия телескоп в обсерваторията, направи специално обръщение от името на „Роженските мечки“ във видеоклип в  YouTube.

Там той казва следното: „Последните три години Рожен страда от сериозен недостиг на средства. През 2010 г. бяха отпуснати допълнително пари за функциониране. Няма индикации това да се случи тази година и затова ние търсим алтернативни начини за набавяне на средства. Затова искам да ви представя нашия футболен отбор "Роженските мечки". Идеята ни е чрез предаване на телевизионните права и с продаване на билети да допълваме бюджета на обсерваторията. Той е съставен от млади учени и докторанти. През деня са тренировките, а нощно време ще бъдат самите наблюдения и нашите изследвания. За нашия първи мач искаме да поканим отбора на "Бистришките тигри".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2012 в 10:55

„Тя всяка година затваря и досега не е затворила. Защото не е затворила, затова не ме смущава“. Премиере, говедо ниедно такова, ако не си беше таралянкал задника с военните хеликоптери насам натам сигурно можеше за нещо полезно да идат тия пари. Пак май някъде около четвърт милион пръсна да те видят твоите шебеци как летиш.

12.11 2012 в 23:07

Неведение ли? Ти си в неведение. Те много хубаво знаят и какво, и защо правят.
Млад си, не си работил едно време. Пък аз съм, и от пролетарията, и откъм науката, и помня именно класовата омраза. Обаче в работническо - селската по конституция държава, такова явление въпреки че трябваше да е естествено, и у последния лумпен имаше уважение към науката, учените хора, и даже към инструментите и апаратурата им, сякаш също бяха живи.
А дянков е прост хунвейбин. На мястото на Борисов, от просто чувство за самосъхранение, вече щях да му забраня всяка седмица да пуска премиера на национална истерия, по повод разрушаването на поредното уникално и невъзстановимо нещо, останало в нещастната ни страна. Утре той ще се омете в американската си кучешка колибка, а ние ще си останем тук, и все някак трябва да живеем.

12.11 2012 в 22:31

Да мразиш науката е друго - тука става дума за тотално неведение за тази страна от живота.

12.11 2012 в 22:29

Каква любов към науката от човек чел само Винету. Ако има индианци на Рожен може и да стане, а Дянков иска просто население това му е заложено от братята американци. Само това трябва да им струва мандата.

12.11 2012 в 21:45

Ако заключат сградата, повечето електроника, и много от оптиката няма да преживеят зимата((( Библиотеката сигурно също.
И всичкото - заради истеричната омраза на лицето дянков към науката. На Борисов му е все тая, това ясно, а действията на министъра му са очевидни.