Асоциацията на европейските журналисти проучва свободата на словото у нас

10 май 2013 в 12:32 1575 0

АЕЖ започва второ проучване на медийната свобода в България. Снимка: sxc.hu
АЕЖ започва второ проучване на медийната свобода в България. Снимка: sxc.hu

Асоциацията на европейските журналисти ще извърши второ проучване на свободата на словото в България, съобщиха от АЕЖ.

За пръв път паралелно допитване ще бъде адресирано към изявени блогъри и други представители на „гражданската журналистика“.

Проучването ще бъде проведено от днес, 10 май до 10 юни 2013 г.

Всеки журналист може да попълни анкета чрез сайта на АЕЖ-България - www.aej-bulgaria.org (http://aej-bulgaria.org/anketa/content.php). Анонимността му е гарантирана.

Въпросите са свързани с проблемни области като вътрешен и външен за медиите натиск, автоцензура, условия на труд, ефективност на законодателството, формите на саморегулация и държавна регулация.

Целта на изследването е да се установи състоянието на журналистиката и качеството на медийната среда в България.

„Разчитаме на откровените мнения на колегите по всички поставени въпроси. Всеки журналист има уникален личен опит и би могъл да ни съдейства, за да разберем как трябва да се подобрят условията на труд, професионалната реализация на журналистите и в крайна сметка – да подпомогнем развитието на гражданското общество в България“, коментира председателят на АЕЖ-България Кристина Христова.

Освен анкетата сред журналисти ще бъде направено и паралелно допитване до блогъри и представители на други информационни интернет канали. Стремежът е да се достигне до така наречената „гражданска журналистика“.

Събраната информация ще се използва само в обобщен вид за всички участвали и е осигурена е и солидна защита от евентуални онлайн атаки и опити за манипулации. Въпросникът до „гражданските журналисти“ ще бъде лично адресиран до изявени представители на тази общност.

Отговорите ще се приемат до 10 юни 2013 г., включително. Резултатите от двете проучвания и техния социологически анализ ще бъдат представени в края на юни по време на публичен дебат на тема „Свободата на словото в България - 2013 г.“

 

Проектът е посветен на тазгодишния Световен ден на свободното слово 3 май и е продължение на проучването на АЕЖ-България за свободата на словото сред 113 журналисти през 2011 г. Мнозинството от анкетираните журналисти тогава даде категорично негативна оценка за българската медийна среда, като много от тях признаха, че са били подлагани или са ставали свидетели на директен политически и икономически натиск. Обезпокоителните резултати бяха потвърдени и от продължаващото драстично изпадане на страната в класациите за медийна свобода на международни организации като Freedom House и „Репортери без граници”.

Проучването се провежда с финансовата подкрепа на американското посолство в България и с медийното партньорство на OFFNews, БНР, Dnevnik.bg, Profit.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови