Журналистът Христо Христов получи анонимна смъртна заплаха

17 април 2013 в 16:31 6416 2

Христо Христов. Снимка: desebg.com
Христо Христов. Снимка: desebg.com

Журналистът и основател на сайта desebg.com, разкриващ факти от историята на комунистическите репресивни служби, е получил анонимна смъртна заплаха. 

Материалът е пуснат в пощенската кутия на домашния му адрес, като в него се отправя и заплаха към семейството му. 

За това, че заплахата е свързана с дейността му като журналист, посветил разследванията си на различни престъпления на комунизма и Държавна сигурност, говори фактът, че анонимната заплаха е отправена върху къс хартия от негово интервю под заглавие "Пагубно е безразличието към близкото минало" от 2011 г. за сп. „Диалог” на Даниела Горчева в Холандия, разпространяващо се и в България. 

Позволявам си да дам гласност на случая, тъй като заплахите срещу мен в последните месеци ескалират и вече са насочени пряко срещу моето семейството. Смятам, че публичността е част от механизма, чрез който мога да защитя себе си и семейството си, пише в сайта си Христов. 

Очевидно има лица, които 24 години след края на комунизма, не желаят в медиите да се излагат факти и подробности за комунистическия режим. А също така и да се разкриват онези тайни връзки и зависимости, които стават явни след обявяването на сътрудниците на комунистическите тайни служби от комисията по досиетата.

Публичното осветяване на тяхното минало и обществената нетърпимост към това, такива хора да заемат ръководни постовете в държавата и обществото, има сериозни противници и се правят всякакви опити за заглушаване на медийната среда по тези въпроси. Заплахите срещу журналисти са част от тези опити. Наясно съм, че сайтът desebg.com засяга много интереси в тази посока и тъй като съм независим журналист единственият начин да ми се влияе е да бъда заплашен чрез семейството ми, допълва той.

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) разпрати своя позиция, в която изразява безпокойството си по случая. Настояваме компетентните органи бързо да предприемат всички необходими мерки както за гарантиране на живота, здравето и сигурността на колегата и неговите близки, така и за разкриването и осъждането на извършителите на това престъпление, съобщават от асоциацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки