OFFNews с награда от Асоциацията на европейските журналисти

Мая Младенова 15 март 2013 в 17:46 5410 8

Наградите на АЕЖ имат единствено морално изражение
Наградите на АЕЖ имат единствено морално изражение

OFFNews.bg получи наградата на Асоциацията на европейските журналисти – България. В годишната класация на АЕЖ сайтът ни е отличен в раздел “Извън коловоза”.

“За удивително кратко време този сайт, стартирал като притурка на интернет форум, се превърна в сериозна медия. Благодарение на свързаността си с OFFRoad форума, OFFNews.bg се отличи в кризисни ситуации като наводнението в село Бисер или пожара на Витоша. Медията предаваше пряко протестите на Орлов мост, запълвайки очевиден дефицит, оставен непокрит от традиционните медии. OFFNews.bg имаше принос и при разкриването на скандалните факти около бившите служителки в пресцентъра на Министерството на земеделието”, аргументират се колегите от Асоциацията на европейските журналисти.

В раздел “Извън коловоза” нашият сайт си поделя приза с „Портал Култура“, който „предлага разнообразен и задълбочен поглед не само върху най-горещите обществени проблеми, но и върху такива, които особено в днешния медиен хоризонт са изцяло пренебрегвани“.

Наградите имат единствено морално изражение.

В раздел „Смела журналистика“ наградата е за Георги Кожухаров от dnevnik.bg Кожухаров е първият български фотожурналист, заснел бойните действия в Сирия. „Неговият фоторепортаж е значителен пробив за българските медии в отразяването на международната военна и хуманитарна криза. Нещо повече - решението на Георги Кожухаров да осъществи своя репортаж напълно независимо от своя работодател и без да се ползва от финансова или дипломатическа подкрепа, е проява на забележителна журналистическа смелост и отдаденост на професията“, отбелязват от Асоциацията на европейските журналисти.

За „Цялостен принос“ са отличени Христо Комарницки, вестник „Сега” и предаването „Клубът на журналистите” на програма „Христо Ботев“.

Развитието на гражданската журналистика е сред приоритетите на АЕЖ-България. По тази причина отличените в тази категория са повече: Янина Танева - за материала „Държава за показ: Наръчник за потопяване на сушата“ в блога Zaxarmanli; Боян Юруков - с две публикации на личния му блог във връзка с възможностите за използване на безплатен софтуер от българската администрация: "Кодиране за България – дали е възможно” и „Реалистично ли е използването на Linux в държавната администрация”; Александър Мануилов – за материала „Свобода или Витоша”; Иван Бедров – за материала „Помощ насила“.

Асоциацията на европейските журналисти-България връчва и отрицателни призове: за „Безгръбначна журналистика“ - Николай Бареков, ТВ7; за „Нарушаване на журналистическата етика“ - статията „Боклуци” на Кеворк Кеворкян, публикувана във вестник Стандарт; вестник „7 дни спорт” за „Новите в ЦСКА: Исландец, швед и две чернилки”; вестник Стандарт за разкриване на имената на жертви на трафик на хора;

В категорията „Цялостен принос за влошаване на медийната среда” през 2012 г. бихме искали да споменем затвърждаването на изключително опасната тенденция определени медии да се превръщат в инструменти за черен пиар, започнала още през 2011 г. със създаването и налагането на образа т.нар. ‘’зеления октопод’’, отбелязват от Асоциацията на европейските журналисти – България.

Пълната годишна класация на Асоциацията на европейските журналисти можете да прочетете тук

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews