Quantcast

МЗ пуска списък с болниците на червено до края на септември

Последна промяна на 03 септември 2013 в 16:18 2192 1

Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

До края на септември ще бъде изготвен списъкът с общински болници, които се нуждаят от допълнително субсидиране. Това обяви здравният министър Таня Андреева на среща с представители на Националното сдружение на общините.

Още в средата на юни Андреева заяви, че държавата ще започне да плаща отново субсидии на малките болници в отдалечените населени места. По думите й причината е, че те не биха могли да съществуват без помощ от държавата.

Тогава тя обясни, че ще се изготвят и критерии за финансирането на тези болници.

Няма алтернатива на общинските болници по отношение на достъпа на населението от регионите, в които се намират съответните лечебни заведения, тъй като единствено въпросните имат денонощен цикъл на работа, посочи здравният министър.

Общинските болници обслужват близо 2 млн. души – хора, които разчитат само на тези лечебни заведения, тъй като нямат финансови средства и транспорт, нямат близки, които да ги придружават до по-далечните областни болници, допълни тя.

Андреева увери, че ще подпомогне експертите на здравното министерство при разработването на Национална карта на спешните центрове. Важно е не само къде се намира центърът и броят на екипите в него, а и доколко звеното осигурява реална обезпеченост на населението в региона, подчерта тя. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.09 2013 в 16:32

Болници на червено? В Народна Рэпублика България? Моля?
Само с БСП, държавата ще ги измъкне обратно на зелено!
Браво БСП! Много добра партия...