Над 400 млн. лева е дефицитът в здравноосигурителните плащания

Вероника Шербанова 25 септември 2013 в 12:23 1710 0

Румяна Тодорова, шеф на НЗОК.
Румяна Тодорова, шеф на НЗОК.

Очакваме дефицитът в здравноосигурителните плащания да е около 416 млн. лева. Това заяви управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

Дефицитът в болничната помощ е около 375 млн. лева. Това включва клиничните пътеки, лекарствата на онкоболните и медицинските изделия за болничната помощ. От тези 375 млн. лева близо 56 млн. са за лекарства на онкоболните. В същото време резервът е 269 млн. лева, от които 23 млн. лева са за доплащане на стари дейности. Така реално от него остават 246 млн. лева, обясни Тодорова.

Очертава се НЗОК да влезе в 2014 г. със 130 млн. лева дефицит. По сметката на Касата има 108 млн. лева, които не могат да се разблокират и нещата са изключително тревожни, посочи тя.

Не спим спокойно, дори не спим – говоря за себе си – защото вижте цифрите какво показват, коментира Румяна Тодорова.

На Надзорния съвет ще бъде предложено 13 млн. лева от административните разходи да бъдат използвани за покриване на част от дефицита в извънболничната помощ. Ако решението бъде прието, няма да бъдат реализирани няколко проекта, заложени в инвестиционната програма, обясни управителят на Касата.

Сред тези проекти са електронната рецепта, електронната фактура, обновяване на телефонните централи на НЗОК и РЗОК. Спрян е и търгът за закупуване на 17 нови автомобила за Касата, уточни тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови