Агенция по заетостта: Внимавайте с офертите за бране на боровинки

Нели Чолашка 08 август 2013 в 14:35 8214 0

Бране на боровинки.
Бране на боровинки.

Агенцията по заетостта съветва българските граждани, които заминават за бране на боровинки в Швеция да не се доверяват на случайни лица и фирми, които обещават работа в Швеция.

Преди месец същото предупреждения отправиха от Министерството на външните работи. Те напомниха Оттам напомниха за кризисната ситуация през лятото на миналата година, когато стотици българи се оказаха в Швеция без препитание и средства да се завърнат в България.

Препоръчва се на заминаващите работници за бране на боровинки в Швеция да си купят предварително билет за връщане в България, както и да си направят здравна застраховка, съветват от Агенцията по заетостта (АЗ).

Те напомнят, че списъкът на фирмите–посредници за осигуряване на работа в чужбина може да бъде намерен във всяко бюро по труда, както и на интернет страницата на Агенцията по заетостта - www.az.government.bg.

Фирмата посредник трябва да има регистриран в Агенцията по заетостта и договор с работодател в съответната страна.

Кандидатите за работа в чужбина трябва преди заминаване да подпишат на български език индивидуален договор, в който са описани условията на труд и живот при конкретния работодател. 

От АЗ напомнят, че недобросъвестни посредници, които обещават работа в Швеция, без да подсигурят трудов договор или връзки с прекупвачи, се възползват от право на бране на горски плодове в шведските гори, за да ги продават на прекупвачи.

Съгласно правото на публичен достъп - "Allemansrätten”, брането на горски плодове в шведските гори е свободно за всички.

Всеки българин, като гражданин на страна членка на ЕС, може свободно да пребивава в Швеция за период до три месеца и да започне веднага работа. Не се изисква разрешение за работа.

Посолството на България в Стокхолм може да помогне на изпаднали в беда български граждани и да организира транспортирането им обратно в България, но при условие, че роднини или близки предварително трябва да преведат парите за билета на специална сметка в Министерството на външните работи, напомнят още от агенцията.

Затова е важно преди заминаване гурбетчиите да се подготвят с телефон и адрес на българското посолство в Стокхолм.

От АЗ също напомнят, че те изпращата хора на работа в чужбина по междуправителствени спогодби.

За първото полугодие 3 000 българи са заминали на работа в чужбина чрез агенцията. Други 1000 са започнали работа по линия на европейската мрежа за заетост ЕURES. 

През периода за сезонна селскостопанска работа в Испания са заминали 733 души, за Дания са били одобрени 33, а в Германия в хотелиерството и ресторантьорството и други дейности са заминали за сезонна работа 77 българи.

Работа като домашни помощници в Германия са започнали 95 българи, а 1 062 са одобрени за работа в строителството в Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови