Външно: Внимавайте със сезонната работа в Швеция

Нели Чолашка 16 юли 2013 в 10:17 4545 2

Внимавайте с офертите за сезонна работа.
Внимавайте с офертите за сезонна работа.

Министерството на външните работи (МВнР) предупреждава да се внимава с офертите за сезонна работа в други държави и особено предложенията за Швеция.

Оттам напомниха за кризисната ситуация през лятото на миналата година, когато стотици българи се оказаха в Швеция без препитание и средства да се завърнат в България следствие на слабата реколта на боровинки и късното узряване на плодовете.

По предварителни прогнози на шведските власти, реколтата от боровинки през 2013 г. ще узрее по-късно - след края на месец юли, началото на месец август, а изкупните цени на плодовете ще са по-ниски, предупредиха от МВнР.

"Всички българи, които планират да работят сезонно в Швеция, трябва да знаят, че част от прекупвачите на боровинки (които са и шведи, и българи) извършват нелигитимно изкупуване на плодовете, като изкупните цени са трикратно по-ниски от реалните. Така много хора стават неусетно жертва на измама, а  в последствие стават и жертви на трудова експлоатация", допълниха оттам.

За хората, които се готвят да заминат на сезонна работа в Швеция е важно да знаят, че там има категорични изисквания за здравна застраховка и за средства за първоначална издръжка.

Съветите на Външно са преди да заминете да проучите следните неща:

 ∙ Проучете добре агенцията – посредник или източника на информация, а по възможност и работодателя, при когото отивате. Можете да намерите списък с лицензираните трудови посредници на сайта на Агенцията по заетостта:http://www.az.government.bg/internal.asp?CatID=23/02&WA=Exchanges/Firmi.htm .

∙ За да започнете работа, трябва предварително да подпишете договор на български език (или език, който разбирате), както и на официалния език на страната на работодателя;

∙ Не давайте документите си за самоличност на никого, под никакъв предлог;

∙ Посъветвайте се с Нациалналата комисия за борба с трафика на хора, Агенцията по заетостта и Бюрата по труда относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина;

∙ Вземете с Вас адреса и телефона на българското представителство в страната, за която ще пътувате. Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда,незабавно се свържете с тях или с полицията там - вие сте жертва на сериозно престъпление и ще Ви бъде оказана помощ.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!