БСП успокои избирателите: Няма да се отметнем от социалните мерки

Последна промяна на 24 септември 2013 в 15:01 778 8

Корнелия Нинова. Снимка: БГНЕС
Корнелия Нинова. Снимка: БГНЕС

БСП няма да отстъпи от социалните мерки, заложени в предизборната й програма. Това заяви на пресконференция във вторник председателят на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова.

От БСП представиха пакет от мерки в образователната и социалната сфери.

В сектор "образование" левицата предвижда да въведе следните промени:

  1. Създаване на политики и конкретни механизми за стимулиране на хората, които участват в образованието -  ученици, учители и родители
  2. Усъвършенстване системата на делегираните бюджети. Отпадане на принципа "парите следват ученика", заложен в проектозакона за образованието, изготвен от зам.-министъра на образованието при ГЕРБ Милена Дамянова.  От БСП са категорични, че идеята за държавни субсидии в частните учебни заведения е неприемлива
  3. Въвеждане на механизъм, отчитащ положителните резултати, чрез който по-активно да се  подпомагат училищата в малките и средни населени места

Социалните мерки, които според БСП задължително трябва да залегнат в Бюджет 2014, са:

  1. Замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране за една година от 1 януари 2014 г. Левицата планира да обвърже покачването на тези фактори със средната продължителност на живота в България
  2. Индексация на пенсиите според Швейцарското правило
  3. Увеличаване на минималната работна заплата о 1 януари 2014 г. на 340 лв.
  4. Увеличаване на обезщетенията за отглеждане на дете от 1 до 2 г. чрез обвързването им с минималната работна заплата

"Искам да разсеем публичното внушение, че БСП отстъпва от социалните си ангажименти. За 100 дни бяха извършени мерки, които облекчиха 1 200 000 души.  Продължаваме да държим на нашите социални мерки", категорична е Корнелия Нинова. Тя подчерта, че БСП ще бъдат "достатъчно убедителни", за да прокарат социалните си мерки в бюджета за догодина.

БСП явно цели да пресече упоритите коментари, че коалицията им с резервираното към социалните политики ДПС ще попречи на предизборните им обещания. Самият премиер Орешарски също няколко пъти се изказа предпазливо по отношение на покачването на минималната работна заплата.

На журналистически въпрос дали чрез категоричната си заявка да не отстъпват БСП отправят послание към кабинета и ДПС, Нинова отговори така:  Това, което правим днес, не е сигнал към правителството и ДПС, защото ние тези неща с тях ги обсъждаме.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.09 2013 в 22:27

Как беше оня виц дето две жени си говорели за новороденото внуче на едната?
- Как го кръстихте?
- Ми тя сватята нали курва, пак аз съм Анелия и стана Курнелия.

24.09 2013 в 16:55

"Нинова отговори така: Това, което правим днес, не е сигнал към правителството и ДПС, защото ние тези неща с тях ги обсъждаме".

Точка по въпроса, без коментар. Дпс иска, ние го правим - това казва нинова.

24.09 2013 в 15:58

Великите ви мерки изобщо не ме греят! ОСТАВКА!!!!!!!

24.09 2013 в 15:54

Що все така се получава, че социалните мерки на социалистическите милионери засягат само малцинствените групи, които пък случайно се явяват основен електорат на новия политически урод БСПДПС?

24.09 2013 в 15:50

Бай си бабо, да не заспиш :) Това са им обещанията стана 100 години вече - ОСТАВКА, боклуци!

24.09 2013 в 15:50

Къде ви е увеличението на минималната раб. заплата, къде ви е увеличението на пенсиите, къде са ви работните места. Защо парите да не следват ученика - дали родителите на децата в частните училища не са данъкоплатци. По тази логика да се блокират всички частни здравни заведения, които работят по здравна каса, същото се отнася за фармация и стоматология. И да зачакаме реалния, зрелия или какъвто там се сети Корнелия Нинова социализъм. Срам няма тази дама. Станишев навремето я уволни за корупция - сега тръгнала да ми говори за социална справедливост. Пфу. Гади ми се.

24.09 2013 в 15:37

"За 100 дни бяха извършени мерки, които облекчиха 1 200 000 души."
Само толкова ли ? Мисля, че поне 3 пъти повече хора се издрайфаха от вашите "мерки".

24.09 2013 в 15:20

Комунистите пак обещават. И пак карат по правилото: никой не може да направи онова, което ще ти обещая! :-)