50 тона от боба за бедните с червеи

Нели Чолашка 29 октомври 2012 в 19:26 5135 9

Склад на БЧК. Снимка: БГНЕС
Склад на БЧК. Снимка: БГНЕС

Бобът, който се раздава на бедните тази година по програма "Благотворителност", е развален и негоден за консумация. Това съобщи bTV, позовавайки се на информация от Агенцията по храните.

От Агенцията по храните уточнили, че става въпрос за 50 тона развален зрял фасул, пълен с паразити и червеи.Те са били намерени в складовете на БЧК в Плевен и Добрич.

Храната е била в срок на годност до 2014 година, но е била пълна с червеи.

При лабораторни тестове е доказано, че тя не става за консумация. Разваленият боб е доставен от страна член на ЕС, но е била пакетиран от българска фирма-доставчик, избрана при обществена поръчка от Държавен фонд "Земеделие".

В момента проверяваме и другите складове на БЧК за развалени храни, коментира пред bTV директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.

Проверката вероятно е направена след сигнали от страна на хората, които получиха в средата на септември първия транш от помощи по програмата и се оплакаха от боб с буболечки, който часове наред не може да се развари.

От БЧК били изненадани от откритите количества негодни храни. Според тях отговорността е на фирмите доставчици на хранителните продукти. 

Както OFFNews.bg писа повечето хранителни продукти тази година по програма "Благотворителност" се доставят от едноличен търговец “Фантастика 95 – Георги Цанков”. Той доставя и боба, но количеството за тази година е малко над 3 хил. тона.

Помощите за бедни се раздават по програма “Благотворителност”, финансирана от Европейския съюз.

Изпълнител на програмата е Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), а помощите се раздават от БЧК.

В края на лятото от ДФЗ се похвалиха, че са привлекли допълнителен ресурс от 14 млн. евро за храни за бедните. Отделно от тази сума България е получила 4 183 873 евро под формата на интервенционен ечемик от Великобритания и Финландия.

За значителната сума от близо 40 млн. лв. трябва да се достави храна за 308 хил. бедни в България. При трите обществени поръчки, които прави ДФЗ за 15 продукта, за 9  търгът печели ЕТ “Фантастика 95 – Георги Цанков”.

Най-впечатляваща е цената, на която фирмата ще доставя кафе Инка - близо 20 лв. за килограм. Доставката на боб е спечелена срещу цена от 1.96 лв. за килограм, която е близка до тази по магазините, както и за повечето други продукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!