50 000 имигранти от България и Румъния очакват на Острова

17 януари 2013 в 08:04 2010 2

Англичаните с референдум за ЕС. Снимка: БГНЕС
Англичаните с референдум за ЕС. Снимка: БГНЕС

Около 50 000 имигранти от България и Румъния ще идват годишно във Великобритания от следващата година, когато отпаднат ограниченията за работа и пребиваване в страната, изчисли британският институт "Мигрейшън уоч".

Прогнозните цифри са за първите 5 години след 2014-а, а това щяло да има "значими последици" за настаняването и работната среда.

Гражданите на България и Румъния ще могат да живеят и работят свободно на Острова от 2014 година.

По-рано тази седмица премиерът Джеймс Камеран посочи, че още не са готови изчисленията на правителството за очаквания брой нови имигранти.

Огранизацията "Мигрейшън уоч", която подкрепя по-строгия имиграционен контрол, казва, че прогнозираните 50 000 новодошли жители на Острова може да са и много повече, ако във вълната се включи и ромското население или ако част от близо милионната румънска общност в Испания и Италия предпочете да се премести във Великобритания. 

Холандия и Германия, според института, са други предпочитани дестинации за имигрантите от България и Румъния, заради по-ниските нива на младежка безработица. 

Според Сара Мъли от Института за политически изследвания, цитирана от Би Би Си, е малко вероятно горните цифри са се окажат верни. "Все пак Обединеното кралство е атрактивна дестинация заради едва 20-те процента безработица сред младежите  гъвкавия трудов пазар о донякъде заради лесния достъп до системата за социални помощи", смята Мъли.

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!