Англия: Българите да плащат за здраве и уроци, ако не работят

Борислава Бибиновска 12 ноември 2012 в 11:09 2862 1

Франция облекчи достъпа на ромски имигранти до трудовия си пазар, Снимка: БГНЕС, Архив
Франция облекчи достъпа на ромски имигранти до трудовия си пазар, Снимка: БГНЕС, Архив

Великобритания обмисля да забрани на имигрантите от Румъния и България, които не работят, да ползват безплатните услуги на здравеопазването.

 Това е заявил министърът на вътрешните работи Тереза Мей в интервю за Би Би Си.

Мей обяснява, че  ще се разреши пътуването на граждани от България и Румъния, но ще се ограничи достъпът до т. нар pull factors - привличащите фактори, заради които хиляди безработни имигранти пристигат във Великобритания.  Така например ще се ограничи възможността на имигранти от България и Румъния, които стоят без работа, да се възползват безплатно от основните обществени услуги като здравеопазване, образование, жилища и социални помощи.

 Очаква се прилагането на подобна мярка обаче да не се състои. Тереза Май все пак е категорична, че ще се следи транзитът на българи и румънци. Вниманието ще бъде насочено към „привличащите фактори“. От имигрантите се изисква да имат разрешително за работа.

 Българи и румънци ще имат право да пътуват свободно във Великобритания в края на декември 2013 г., когато изтичат наложените през 2007 г. ограничения за защита на трудовия пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков