30 000 лева наказание за смъртта на дете

Александра Маркарян 14 юни 2012 в 16:05 2033 0

Грешна диагноза, неадекватна реакция и липса на достатъчно квалифициран специалист са причините за смъртта на 11-годишната Мария в болницата във Видин. Снимка: БГНЕС
Грешна диагноза, неадекватна реакция и липса на достатъчно квалифициран специалист са причините за смъртта на 11-годишната Мария в болницата във Видин. Снимка: БГНЕС

30 000 лева е наказанието за смъртта на 11-годишно дете в болницата във Видин. Това става ясно от резултатите от проверката на „Медицински одит“, публикувани на сайта на МЗ.

С 20 000 лева ще бъде санкционирана болница „Света Петка“ във Видин, където почина 11-годишната Мария Георгиева на 26 май 2012 година. С по 5000 са глобени двама лекари – дежурният същия ден педиатър и началникът на детското отделение.

Има редица нарушения - първо е поставена грешна диагноза (точната идва чак 22 часа след първия преглед на момиченцето от лекар), не е осигурен специалист на място, който да извърши необходимата манипулация, има нарушения и при транспортирането на детето в София.

Мария страда от тежка двустранна нефросклероза на бъбреците. Получава вторична артериална хипертония и сърдечна недостатъчност с ретроградна белодробна хипертония. Умира от сърдечната тампонада от перикарден излив, сочат данните от аутопсията.

Родителите не са подозирали, че детето им е тежко болно. Случаят е рядко срещан в медицинската практика, е заключението на проф. Владимир Пилософ, национален консултант по детска ревмокардиология.

Нарушенията

Дежурният педиатър не е разчел правилно рентгеновата снимка на детето и е поставил грешна диагноза, е заключението на "Медицински одит". Глобен е за неспазване на медицинския стандарт „Педиатрия“ и по-специално - „Разчитане на стандартни рентгенографии“. Той не е назначил и допълнителни изследвания. Извикал е началника на отделението за консултация повече от 4 часа след постъпването на Мария Георгиева.

Точната диагноза е поставена 22 часа след първия преглед от лекар в Спешното отделение и шест часа след приемането на Мария в болницата. Чак тогава се разбира, че детето е с бъбречна и сърдечна недостатъчност.

Вторият наказан е началникът на детското отделение, който е глобен с 5000 лева, защото не е създал необходимата организация за лечение и превеждане на пациент в спешно състояние, не се е консултирал с републикански консултант, не е осигурил на място специалист, който да извърши необходимата пункция.

Лекарска комисия взема решение за превеждането на детето в Националната кардиологична болница в София, без да се консултира с републикански консултанти нито за състоянието на детето, нито по отношение на възможностите то да бъде транспортирано. Не са потърсили възможност за осигуряване на специалист на място, който да извърши перикардна пункция.

Пункция не е направена в болницата във Видин, макар че отделението по вътрешни болести има II ниво на компетентност и би трябвало да може да извършва такава. Отделението има достатъчно на брой специалисти, необходимата апаратура, но работещите в него нямат необходимата квалификация за извършване на перикардна пункция при сърдечна тампонада.

Нарушен е и правилникът на болницата в частта, уреждаща организацията на дейностите при необходимост от спешно транспортиране в друго лечебно заведение, констатират от Изпълнителна агенция „Медицински одит“. При спазване на изискванията пациентът трябва да бъде превозен в по-високо специализирано лечебно заведение при настъпили усложнения, но след стабилизиране на състоянието на пациента. Такова превеждане се допуска само при липса на квалифициран медицински персонал или необходима апаратура.

Болницата е санкционирана с 20 000 лева, защото не е осигурила достъпна, своевременна, достатъчна и качествена медицинска помощ.

Препоръки

Комисията, извършила проверката, препоръчва намаляване на нивото на компетентност от II на I на детското отделение, назначаване на междинен одит на отделението с цел ревизиране на дадената акредитационна оценка.

Проверяващите искат още заради този случай промени в Наредба 39 за профилактичните прегледи, като в тях се включи задължително изследване на кръв и урина веднъж годишно за децата от 3 до 18 г.

От "Медицински одит" препоръчват и актуализация на системата за продължаващо обучение на лекарите с цел спазване на медицинските стандарти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови