Данък лихва ще отпадне постепенно

Нели Чолашка 18 октомври 2013 в 11:43 2609 4

Пари: Снимка: sxc.hu
Пари: Снимка: sxc.hu

Данък лихва, който беше въведен от началото на тази година по настояване на бившия финансов министър Симеон Дянков, ще отпада постепенно - с по 2% всяко година. Налогът тази година беше 10% върху лихвите на депозитите, а догодина ще е 8%.

Това съобщиха депутати от левицата на брифинг за бюджета за следващата година.

Проектът на Бюджет 2014 г. е подготвен вече от Министерството на финансите и ще бъде публикуван днес на страницата на ведомството.

Очаква се до края на октомври той да мине през Министерския съвет и да влезе за обсъждане и гласуване в народното събрание.

Депутатите от левицата обявиха, че в приходната част са заложени 1 млрд. лв. повече в сравнение с тази година, които ще дойдат от борба с контрабандата.

Социална политика, образование, икономически растеж са трите основни стълба на бюджета 2014, обяви Корнелия Нинова от БСП. 

Бюджетът на България догодина ще е 31,8 млрд. лв., съобщи bTV.

Залага се от юли бюджетните заплати да се увеличат с около 10%, а пенсиите с 3%.

От Нова година минималната заплата се увеличава от 310 лв. на 340 лв. Толкова ще са и майчинските.

Минималната пенсия ще скочи на 155 лв., а максималната от 770 отива на 840 лв.

Очертава се парите за здраве за догодина да възлизат на 2,8 млрд. лева, което е със 112 милиона повече от тазгодишните средства, с които НЗОК разполагаше.

За спешната помощ са предвидени допълнителни 20 млн. лв., както и увеличение на заплатите в Бърза помощ с до 10% през първото полугодие.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!