"24 часа" твърди: Атентаторът от Бургас е бившият затворник от Гуантанамо

04 октомври 2012 в 06:00 3041 3

Мехди Мохамед Гезли
Мехди Мохамед Гезли

Атентаторът от Бургас е шведът Мехди Мохамед Гезли, бивш затворник от Гуантанамо, а атентатът е на “Ал Кайда”, твърди в. "24 часа". Вестникът цитира радикалния салафитски лидер Омар Бакр.

Версията, че атентаторът е Гезли бе отречена от МВР и от шведските служби за сигурност непосредствено след терористичния акт от 18 юли 2012 г.

Тя обаче отново се лансира чрез часовия вестник, който цитира интервю за Центъра за Близкоизточни изследвания.

Атентатът бе извършен на 18 юли. Седем души загинаха, 33 бяха ранени, след като автобус с туристи от Израел бе взривен до летище Сарафово в Бургас. Петима от загиналите са израелски туристи, един е българският шофьор на автобуса, седмият е мъжът, предизвикал взрива.

"Името му е Махди Гезли. Заради атентата в Бургас братята от "Ал Кайда" го обявиха за мъченик и отслужиха молитва за мир на душата му," разказа шейхът.

Той е убеден, че човекът на кадрите е този, за когото става дума, и че той със сигурност е загинал при атентата. Ако е бил останал жив, е щял да намери начин да се свърже с братята, но Газали бил изчезнал.

МВР категорично отрича тази информация.

„Във връзка с тиражираната информация от страна на повечето медии както в България, така и в чужбина, че мъжът, самовзривил се на летището в Бургас, е Мехди Мохамед Гезли, уточняваме, че това категорично не отговаря на истината“, съобщи още на 19 юли пресцентърът на МВР.

Версията за Гезли бе тиражирана чрез медии в България, Израел и Русия.

Шейх Омар Бакри бе обвинен през 2005 г., че е насърчил атентатите в лондонското метро, за които бяха заподозрени хора от неговата организация “Ал Мухаджирун”. След като напусна Великобритания, роденият в Сирия ислямист се засели в Ливан, където през 2010 г. бе осъден от военен съд на доживотен затвор с тежък физически труд по обвинения в актове на тероризъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки