Агент "Петър" смени агент "Павел" в партията на агент "Сава"

Христо Христов, desebg.com Последна промяна на 25 декември 2015 в 14:25 23777 31

Кой е Рушен Риза - един от новите временни лидери на ДПС? Той е свързан с бившата Държавна сигурност също както отстранения лидер Лютви Местан (агент "Павел") и почетния председател на ДПС Ахмед Доган (агент "Сава"). Риза е вербуван за агент с псевдонима "Петър". Неговата принадлежност е разкрита от Комисията по досиетата през октомври 2014 г. Сайтът desebg.com публикува досието на му. Препечатваме текста едно към едно.

Рушен Риза е роден на 1 август 1968 г. в с. Николаевка, област Варна. Името му се свързва със създадената през юли 1985 г. във Варненско нелегална организация „Турското национално-освободително движение в България”, съпротивляваща се с мирни средства срещу „възродителен процес“. По това време Риза е още ученик. Организацията е разкрита от ДС през юни 1986 г., като основните фигури в нея са осъдени и вкарани в затвора. Риза не е сред тях.

След промените

След промените през 1989 г. в България Рушен Риза става член на ДПС от основаването на партията в началото на 1990 г. В периода 1990-1991 г. той е член на ВрИК на община Суворово. Завършва икономическо образование.

Постове в държавната администрация

През август 2001 г. е назначен е за началник на кабинета на Мехмед Дикме, министъра на земеделието и горите (24 юли 2001 г. – 23 февруари 2005 г.) в кабинета на Сакскобургготски, който управлява в коалиция между НДСВ и ДПС. Риза остава на този пост и при следващия министър на земеделието Нихат Кабил, като това включва и период в средата на 2008 г., когато вече управлява тройната коалиция БСП, ДПС и НДСВ с кабинета Станишев.
През май 2005 г. три месеца преди края на мандата на кабинета Сакскобургготски е направен избор на членове на Комисията за установяване имущество, придобито от престъпна дейност, в която Рушен Риза е избран от квотата на Народното събрание. На този пост остава до 14 октомври 2009 г.

Депутат от ДПС в 41-то Народно събрание

На парламентарните избори през лятото на 2009 г. е кандидат за народен представител в 41-о Народно събрание в 3-МИР Варна и в 8-МИР-Добрич, издигнат от ДПС.

Движението вкарва двама депутати от Добричкия многомандатен район. Рушен Риза, който е втори в листата, става депутат с решение на Конституционния съд на мястото на Бюрхан Абазов, но по-късно пак с решение на Конституционния съд ДПС загуби този мандат.

Заместник на Доган

През януари 2010 г. лидерът на ДПС Ахмед Доган подменя цялото ръководство на партията, като от всички свои заместници остава само Лютви Местан.

Като нов зам.-председател на ДПС тогава е избран Рушен Риза. На него са възложени организационните работи на партията, за които преди това отговаря Касим Дал, изключен от партията година по-късно, след като открито критикува Ахмед Доган и го обвинява в изолация на партията.


„ПЕТЪР”, „САВА” и „ПАВЕЛ”. Или Риза, Доган и Местан през януари 2013 г. по време на 8-та Конференция на ДПС. На нея несменяемият в продължение на 23 години лидер на партията се оттегля, след което е избран за почетен председател. Мястото му е заето от Местан, а Риза остава негов заместник | Снимка: desebg.com.


Рушен Риза става и член на Централното оперативно бюро на ДПС.

Депутат в 42-то и 43-то Народно събрание

На предсрочните парламентарни избори през май 2013 г. той е кандидат от ДПС в 8-МИР Добрич и влиза в парламента. В 42-то Народно събрание е зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

На предсрочните парламентарни избори през октомври 2014 г. за 43-то Народно събрание той е водач на листата на ДПС в 8-МИР Добрич и е избран за народен представител в 43-но Народно събрание. В него е член на Комисията по отбраната.

В 41-то, 42-то и 43-то Народно събрание Рушен Риза е най-младият сътрудник сред народните представители с досиета.

Разкриване на принадлежността на Риза към ДС

Рушен Риза е многократно от Комисията по досиетата проверяван в качеството на лице, заемащо различни ръководни постове или кандидатстващо за такива, но агентурното му минало не е било установено. Първата такава проверка датира при проверката на кандидатите за народни представители за 41-то Народно събрание през 2009 г.

Интересно е, че преди първия си депутатски мандат през 2009 г. Риза сам подава заявление в Комисията по досиетата да му бъде извършена проверка за принадлежност към тоталитарните комунистически служби, като е записал собственоръчно проверката да се извърши за името Рушен Мехмед Риза, но и за името Румен Митков Ризов. Второто е името му по време на „възродителния период”.

По това време – 2009 г. – Комисията по досиетата не разполага с архивите и картотеките на ДС и разузнавателните служби на БНА, както законът за досиетата изисква да й бъдат прехвърлени от другите държавни ведомства. През 2010 г. МВР прехвърля най-големия масив от архиви на ДС, а през 2011 г. Комисията получава архивите на ДС и от областните дирекции на МВР в страната.

При започналото им систематизиране през 2014 г. Комисията установява наличие на материали на името Румен Митков Ризов в архивите на бившето Окръжно управление на МВР-ДС Варна. Така тя стига до заключението, че тези документи се отнасят за Рушен Риза, след което последва и неговото оповестяване.

За по-бързото установяване на факта, че Рушен Риза и Румен Ризов са едно и също лице е попречило и обстоятелството, че върху псевдонимния картон името на агента, т.е. на Риза, е заличено умишлено.

Вербуването на агент „ПЕТЪР”

Според изнесените от Комисията по досиетата данни Рушен Риза е вербуван като агент под псевдонима „ПЕТЪР” от Областното управление на МВР-ДС Варна на 23 юни 1986 г. Това е месец, след като Държавна сигурност разкрива нелегалната организация във Варненско, към която е съпричастен.

След това сътрудничи на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване), както и на Четвърто (икономическо) управление на ДС.

В псевдонимният му картон е посочено, че е работник в КЗС с. Николаевка. Пак там е записано, че е вербуван на идейно-политическа основа и е използван по линия на икономиката – промишлеността.

Прочистването на досието

С протокол от март 1990 г. е предложено за унищожаване работно дело на „ПЕТЪР”, възлизащо на 33 листа.

Личното дело също е прочистено, тъй като н него липсват основни атрибути като изучаване на лицето и предложение за вербовка.

Запазени са само два документа. Едният е регистрационна бланка, а другият собственоръчна подписана декларация. В нея Румен Ризов обещава „да пазя в абсолютна тайна връзките си органите на ДС на НРБ и всичко, което науча по време на съвместната си работа с тях”.

„Информацията, която ще съобщавам като негласен сътрудник, ще бъде обективна и точна”, е другото обещание в декларацията. Тя е подписана във Варна, но няма дата. Най-отдолу върху нея с молив с друг почерк е записано името Рушет Мехмедов Ризов.

Поименният картон на агент „ПЕТЪР” се води на името на Румен Митков Ризов.

В решението на Комисията по досиетата е посочено, че тя разполага с документи, удостоверяващи принадлежност на Рушен Риза към органите на ДС и след 10 ноември 1989 г.

Мълчанието на Рушен Риза

Преди публикуването на настоящата информация сайтът desebg.com потърси позицията на Рушен Риза по обявената му принадлежност. На писмото, изпратено на електронната му поща в парламента, не бе отговорено. До момента той не е коментирал публично този въпрос.

Псевдонимният картон (лице и гръб) на агент „ПЕТЪР” | Източник: comdos.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.12 2015 в 08:08

Извинете за оф-топика, обаче прави ли ви впечатление, че "псевдонимите" им са все някакви теологически - Сава (главният бог Саваот), Петър - като свети Петър, Павел - като апостол Павел, Буда?

27.12 2015 в 09:40

Това стана ясно още през 1990-91.

Тогава напуснах тази клоака / едно от най-умните неща които направих в живота си/ и така както гледам няма изобщо да се върна.

26.12 2015 в 18:07

И още нещо-забелязахте ли,когато Турция и Русия се скараха и ченгетата от "дпс" тръгнаха да делят дружината...Единият слугува на Турция,другият слуга на путин...а УЖ мислят за България!Никога ченгетата от ДС не са мислили за България!Винаги са били слуги на чуждите разузнавания...но пък сега май е дошло време тази турска партия "дпс" да си замине в историята...надявам се...

26.12 2015 в 17:56

№ 27-за да бъдеш напълно обективен,трябва да споменеш и кобургота,който беше доведен от същата тази ДС/не я наричам бивша,тя си е настояща!/Чрез него ТЕ/генералите/спряха реформите ,които бяха започнати.Когато ДС-комунетата извършиха вътрешнопартийния преврат и свалиха от власт тодор живков,още тогава изнесоха милиарди в чужбина,а после обезцениха социалистическите предприятия и ги фалираха за да ги изкупят евтино после.Парите винаги са били у тях.Те са слугите на ДС ,ТЕ финансират и политическите проекти на ДС!Такъв политически проект,най успешният от всички е създаването на пп герб и поставиха на върха й най -успешният слуга на ДС -бойко..."дпс" също е успешен проект на ДС!

26.12 2015 в 14:45

И агент Сава, и агент Павел и останалите агенти от ДПС са инструменти на ДС, а най-вероятно и на чужди служби. Така че нека не преувеличаваме ролята и значението на който и да е от тях. Друг ги активира и дезактивира ! Такава е за жалост вече 26 години нашата реалност. И какъв цинизъм ? Организират честване на жертвите от Възродителния процес именно ония, които са участвали в провеждането му. А се извинява за това (за кой ли път?) целокупният български народ, който е бил подлаган на масово физическо унищожение, репресии и денационализация от същите служби и от почти всичките му съседни държави - от Турция и от Гърция и от Сърбия...
Някой да му се е извинил, питам, досега за всичко това ?

26.12 2015 в 14:22

охо, трима икономически неграмотника са побързали да бичнат минус без да са прочели и разбрали повече от първите три думи ;)

26.12 2015 в 08:43

"Свободен пазар" е политически пиар за глупаци, пуснат в употреба от икономически играчи, които не искат регулации, гарантиращи пазарна конкуренция и техните платени пиарки, като например нашия агент Камен.

В икономическата теория няма "свободен пазар", вместо това има два вида пазари: конкурентни и неконкурентни. Разликата между двата вида е има ли група играчи дългосрочно влияние върху цените на пазара (и съответно върху разпределението на ресурси).

Ако няма такова влияние, пазарът е конкурентен и дългосрочно за играчите няма 'икономически ренти', т.е. свръхпечалби, които са по-големи, отколкото биха били при ефективна (т.е. състезателна) структура на пазара. Разпределението на ресурсите е максимално ефективно. Това е идеалът на Адам Смит. В тоя модел, държавната пазарна политика е активна и пречи на формирането на монополии и олигополии от различни видове.

Ако има такова влияние, тогава дългосрочно някои играчи прибират повече, отколкото биха прибирали в конкурентен пазар. Разпределението на производствения ресурс е неефективно и благосъстоянието на обществото е обективно по-ниско от това при конкурентен (т.е. строго регулиран) пазар.

Тънкият момент тука е, че ако има такива ренти, за играча е по-печелившо да ги инвестира в политическия процес като лобира за закони, които затвърждават получаването им. В демокрациите, това става именно с лобиране и призиви за "свободен пазар", т.е. неконкурентен пазар без регулации за икономическа ефективност, в който доминиращите играчи печелят.

Затова и повечето пазари са несвободни, т.е. такива, в които конкуренцията е силно ограничена в полза на няколко играчи. Това води до увеличение на рентите и още повече лобиране.

Това е естественият процес, който гарантира, че всяка демокрацията в капиталистическо общество евентуално се обръща на олигархия и то по чисто икономически, а не идеологически причини.

Ако някой ви продава теорията за "свободен пазар", той или е глупак, който не знае достатъчно икономика, или има интерес пазарът да е "свободен", т.е. нерегулиран, неконкурентен и реално анти-демократичен.

25.12 2015 в 22:33

.... никъф професор не е тоя субект бълхански, ами си е просто един бай Пърдежко и толкоз!

хахахахахахахаха

Осмърден съм!

25.12 2015 в 21:49

КОЙ в политиката и властта не е наследник или от слугинажа на КГБ - БКП - ДС червените барони?!

25.12 2015 в 21:44

То си пише:
местожителство - с. Дръндар (откъдето е Почетният Председател),
а Николаевка е на 4 км оттам.
явно е доверен човек още от детството.