Как се е променяла картата на Крим (и колко често сме били в една държава...)

Владимир Йончев Последна промяна на 19 март 2014 в 21:16 40121 36

Интересна видеокарта, която показва кои държави и народи са владеели Крим през вековете, пусна руската телевизия "Дождь".

Това, което ни направи силно впечатление е колко пъти и колко дълго време българските земи са били в една държава с Кримския полуостров или са владени от един и същ народ.

Предлагаме ви разшифровка на видеокартата с анотации какво е било положението в българските земи по същото време.

Видеото е в края на материала.

1200 г. пр. н. е. - Кимерийци - предполага се, че това е народ, сроден до траките, а според Г. С. Раковски е идентичен с траките. Предполага се, макар да не е доказано със сигурност, че кимерийците напускайки Крим се заселват по нашите земи.

650 г. пр. н. е. - Скити - В продължение на няколко столетия скитите населяват североизточна България. До късно нашата Добруджа е наричана Малка Скития.

520 г. пр. н. е. - Гърци - ние по-скоро бихме ги нарекли "елини". Заселването на Крим от древните елини е част от Великата гръцка колонизация, при която малко по-рано са основани Ахтопол, Созопол, Несебър, Поморие и Варна.

450 г. пр. н. е. - Боспорско царство - антично царство на двете страни на Кимерийския Босфор, образувано от гръцките колонии на северната част на Черноморието и на бреговете на Азовско море. От 438 пр.н.е. се управлява от династията на Спартокидите. Царете носят типични тракийски имена - Котис, Раскупор, Спарток (Спартак), Реметалк и т.н.

63 г. пр. н.е. - Римска империя - 100 години по-късно - през 46 г. земите на днешна България влизат в състава на Римската империя и два века с Крим сме в една държава.

250 г. - Готи - Почти едновременно с Крим, готите завладяват и Северна България. Решителната битка, с която готите сразяват Римската империя е през 251 г. при Разград, а 3 г. след това достигат Солун. В следващите 200 години готите са истинските владетели на нашите територии, макар те номинално да се водят част от Източната Римска империя. Изселват се от Балканите през 487 г. Факт, който е всепризнат сред българските историци, но не се учи в училище е, че въпреки преселението, значителна част от това германско племе остава да живее по нашите земи и има значително участие във формирането на българската народност.

375 г. - Хуни - Според някои крайни историци прабългари и хуни са идентични понятия, но по-вероятно е "хуни" да е събирателно понятие за съюз от племена, сред които важна роля са играли и прабългарите.

400 г. - Византия - В следващите близо 230 години с Крим сме в една държава.

Б.р. - Тук във видеокартата на "Дождь" има пропуск. Предполага се, че от 632 г. Крим е в състава на Стара Велика България на хан Кубрат, чиято столица вероятно е била от другата страна на Керченския проток.

717 г. - Хазари - това са същите хазари, от които бягат синовете на Кубрат. Най-малкият от тях - Аспарух основава през 680 г. днешна България. Най-големият - Баян остава в старите земи и неговите българи влизат в състава на Хазарския хаганат.

882 г. - Печенеги - Същите тези печенеги, които населяват Крим, 100 г. по-късно са прогонени от руснаците и се заселват по нашите земи. Противно на уроците в училище за "византийското робство", до 1091 г. Византия няма никакъв контрол над днешна Северна България. Макар този конен народ да не създава държава в истинския смисъл на думата, България е под властта на печенегите, чиято столица е Дръстър (Силистра). Въстанието на Нестор, което в училище учим като българско народноосвободително движение, е много повече печенежка обсада на Цариград, макар и предвождана от българи.

В 2 битки - през 1091 и 1123 г. печенегите (наричани от славяните "берендеи) са почти напълно изтребени от византийската армия. Малцината оцелели основават селата Беренде, Яна, Бояна и Сеславци в Софийското поле. Народното предание твърди, че Сеслав е военния предводител при въстанието на Нестор, а Яна и Бояна са неговите дъщери.

988 г. - Русия и Тмутараканско княжество - кога точно Русия отнема Крим от печенегите и какво точно е представлявало Тмутараканското княжество е дълга тема. Всички тези процеси обаче са тясно свързани с похода на княз Светослав към Византия. А още един факт, който старателно не учим в училище е, че в продължение на 2 години (968-969 г.) България със столицата си Преслав е под руска власт. Българите викат на помощ срещу руснаците византийците. Византийците се замотават и после ние се съюзяваме с руснаците и ги нападаме. След няколко битки руснаците ни изоставили, а византийският император пленил българския цар Борис II.

1091 г. - Половци - които ние наричаме кумани. В следващите 100 г. куманите заемат освободеното от печенегите място в Северна България и макар и не толкова пълновластен господар, колкото печенегите, до голяма степен оспорват властта на Византия по нашите земи. Според наложила се, но все по-оспорвана напоследък версия, основателите на Втората българска държава Асен и Петър, са кумани. Както и наследниците им Калоян, Борил, Иван Асен II.

Куманите са сред най-странните народи, живели по нашите земи. Доказано е, че езикът им е тюркски, но съвремениците им ги описват като руси и синеоки.

Изчезват внезапно от историческата сцена, без да има данни за преселение (като при готите) или изтребление (като при печенегите). Според една от най-вероятните, но съвсем не и убедително доказана версия, техни наследници са хората със турско самосъзнание в Делиормана.

1239 г. - Златната орда - татарите - най-страшният бич, който завладява Русия и на границата на 13 и 14 век се сблъсква с България. Ние също сме си имали цар-татарин. Казва се Чака. Управлявал е само една година - през 1299-1300 г. Възцарява се на престола благодарение на шурея си Тодор Светослав, който само след година му отрязва главата и я изпраща на татарите в Крим. После става един от най-значимите владетели в историята на България.

1441 г. - Кримско ханство - държава на кримските татари, след 1478 г. до 1783 г. васална и силно зависима от Османската империя. Така в продължения на 3 века с Крим пак сме (почти) в една държава. Във видеокартата на "Дождь" дори е отбелязано, че от 1475 г. Крим е част от Османската империя.

1783 г. - Руска империя - 9 години след договора от Кайнарджа (1774 г.) - българско село при Добрич, приключил победоносно за Русия поредната война с Турция, Крим е анексиран от Русия.

1917 г. - Кримска народна република - за кратко Крим е независим

1918 г. - Съветска социалистическа република Таврида в състава на РСФСР

1918 г. - Крим е окупиран от германски войски

1918 г. - местно кримско правителство

1919 г. - Кримска съветска социалистическа република в състава на РСФСР

1919 г. - войските на Белите превземат Крим

1920 г. - войските на Червените превземат Крим

1921 г. - Кримска АССР в състава на СССР

1946 г. - Кримска област в състава на РСФСР

1954 г. - Кримска област в състава на Украинската ССР

1991 г. - Украйна

2014 г. - Русия

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.11 2014 в 21:33

йончев
Изобщо не е истина че готите са германи
Няма нито едно доказателство за това
Самият ПЪРВИ "готски" историк Йордан е кърстил произведението си "Произход и история на ГЕТИТЕ" или накратко "ГЕТИКА"
В целия си труд говори за ГЕТИ
От него насам всички съвременици на събитията ги наричат "готи, старото им име беше гети"
Германци 'станаха' едва 1000 години след като удобно ... изчезнаха.
като траките хуните, скитите и другите милионни народи, които трбваше да направят място в историята за комплексите на панславизма и пангерманизма

22.03 2014 в 21:52

До пламен горанов - Стига си поствал тези глупости навсякъде с повод и без повод!Само замърсяваш и товариш форумите!Явно и ти си същият комплексар и малоумник като тоя с чието име се подписваш!Айде къш!

21.03 2014 в 23:18

Victori, твоят Радой Ралин голяма похвала заслужава, и затова тоз бонус получава: Писал съм преди 3 г., не с омраза, с любов към Русия. Ама една друга Русия, без Путин и без Сталин, която все някой ден ще излезе на Мейданя...

КЪМ РУСИЯ:

Уважаваме ви – силни сте, важни сте, и още как:
Във Виенския валс на Великите сили вие сте виртуози.
Но... Умоляваме ви – увлечени в танца на силните,
не ни настъпвайте и мачкайте, нас слабите –
- че тежък е ботуша ви, православни братя-славяни!
Молим се Богу за вас – да сте точно толкова силни,
колкото да не давате на други валсуващи да ни мачкат…
Възхищаваме ви се - на Достоевски, на Висоцки,
на всичките руски гении, на цялата велика руска култура,
на уникалната ви наука, чиито космически кораби
излитат, летят и даже се връщат - незнайно как,
сред най-безбрежна, неграмотна леност и запой…
Съчувстваме ви – никак не е справедливо
някой друг да е измислил парната машина, самолета,
радиото, сутиена, компютъра и славянската азбука,
Уверени сме: винаги ще работите по тези въпроси…
Радваме се, че сте измайсторили автомат Калашников,
но не и Интернет… Защото, би било ужасно:
тотална мрежа, сталински Фейсбук-контрол,
безпощадна субординация, и един прост алгоритъм:
”Я Началник – Ти дурак, Ти Началник – я дурак!”
И тъй … Съобразяваме се с вас:
- С вашата армия – она всех силней,
и дано да е все там – поне зад три граници!
- С вашата агентура тук – тя е навсякъде,
и срещу 30 енергийни сребърника
сигурно вече ви докладва…
- С всенародната любов към братушките,
Този особен вид сексуална девиация,
която кара цели поколения наши русофили
да лъскат - и целуват, ботушите ви безплатно.
Докато русофобите /пак същите/ се забавляват
с вицове за Петка, Чапаев и Щирлиц...
Зависим от вас, и от вашия кран:
знаем, че газопроводите ви са паяжината,
с която сте оплели вече цяла Европа.
- Обгазили сте даже еколозите от „Грийн пийс”,
та си стоят на топло в къщи,
вместо да проверят на място,
какво всъщност става в Сибир -
- на другия край на тръбата…
Вече знаем и … вашия план:
Така оплетени и замаяни, в паяжината ви,
политици, и цели народи, да чакат на топло.
….Докато се събуди отново духът на Сталин,
и Путин завърти крановете: …има,…няма…
Е-ех, „ширака страна мая радная”, тогава:
- на Русия вече танкове няма да са и нужни,
- а на освободена Европа няма да си и нужни
нито парламенти, нито демокрация, нито дори
свобода на словото, печата и други глезотии…
Защото, тогава, с плана, за крана
вие ще изпълните „съдбовната мисия
на Великата Рус да спаси света
от алчността, бездуховността
и еснафската подреденост
на гнилия Запад”…
Тогава, с плана за крана…Както беше преди:
С железен юмрук, но с чисти ръце,
с хладен ум, и с горещо сърце,
ще натикате - но този път успешно
цялото човечество в щастието!

А „Грийн Пийс”, „Уики Лийкс” и други любопитници?
А разни недоволници, въпреки сполетялото ги щастие?
Марш - в Сибир! Да проверяват там, на място,
какъв е живота на другия край на тръбата…

Да, така е – по-необятни и просторни
от широките ви славянски души,
са само вечните ви имперски интереси…
Точно те са ви заслепили дотам,
че сте решили да оправяте света,
преди да сте оправили себе си -
- от вечния си махмурлук, мързел и мизерия:
Изобщо, на гол тумбак - чифте пищови сте !

И понеже сме непоправими в европейската си
алчност, бездуховност и еснафска подреденост,
страхуваме се от руския ви революционен размаххх…
Всъщност, внимаваме с азиатската ви непредвидимост.
Защото добре знаем - поне от пет века, внезапната
милост - или…размаххх, на друга една азиатска секира:

Затова, пет века… Вместо на гол тумбак чифте пищови,
дедите ни са чоплили нивите си от сутрин до мрак.
или пък – са шили аби, по хиляда бода за пара,
и всички заедно, здраво са си налягали парцалите…
Пет века… Докато да съберат имот и челяд, и смелост…
И да вдигнат глава, и тъй - до „Българските ужаси”.

Та да дойдат и се чудят техните руски освободители
как тъй поробените всъщност живеят по-добре от тях…
…и как тъй може толкоз вино и ракия да стоят в избата,
неизпити цяла нощ, чьорт его возмет…

Та после пияни да оставят костите си по Балкана,
за Царя, и вот такая Болгария – Заддунайская губерния…
Та тъй, до де накрая неблагодарните българи обърнат гръб
на Матушката – и хоп, в гнилия, но добре подреден Запад!

А там, трезвомислеща, просветена Европа ни съчувствала,
… но отдавна ни била теглила чертата: Не си струват!
Защо да ги освобождаваш? Какво ще спечелиш?
Нали е ясно – ще ти благодарят, т. е. ще те слушат,
докато… изпратят с цветя и сълзи армията ти обратно…
Не си струва такава инвестиция - много кръв и барут,
срещу никаква възвръщаемост и печалба…
А за българите, какво за тях? Сега, след „Българските ужаси”???
„Се ла ви”: да си чоплят нивите, да си налягат парцалите,
да събират имот и челяд, и смелост, – и тъй, още пет века…
…Или пък, докато заедно с Турция затворят всички глави,
и изпълнят - на куково лято…, всички критерии
за пълноправно членство в Европейския съюз…

Затуй, обичаме ли ви – или пък не – признателни сме ви,
поне на Трети Март – поклон и цвете винаги ще има,
пред братските могили на дедите ви…
Но молим ви – не ни освобождавайте повече,
Стига ни Девети септември !
26.07.2010 г.

21.03 2014 в 10:50

Струва си да се чете, има достатъчно руснаци, които заслужават уважение:
http://echo.msk.ru/programs/personalno/1281158-echo/;
http://top.rbc.ru/society/20/03/2014/912239.shtml

21.03 2014 в 09:28

Историята на крим поразително ни разкрива как сме се връщали многократно там, откъдето сме тръгнали:
-кимери-шумери- народът от преди потопа, който дава началото на армено-тракийско-келтските племена и на прабългарите.
-скити-саки-сакси-скоти-от индия до британия са следвали пътя на прабългарските миграции
-готи-гети-масагети-мизи-мушки-келти-халдеи- от месопотамия до ирландия са следвали прабългарските миграции
-хазари-кашгари-кутригури- един от трите клона на прабългарите, по късно известни като кумани, а преди това- като сармати, от тях произлиза най- мощният род , владял тюрки, славяни и прабългари- Асен(ашина)Апина е вълчица, която отгледала две деца. По късно, едното убива другото и се възцарява(също като етруската легенда за Рим-етруските са наследниците на трояните- дардани, дравиди- дроиди- допотопен народ, който заедно с кимерите дава началото на армено-тракийските племена и прабългарите)
-хуни-оногури- най-мощният клон на парбългарите, владял китай и тибет в продължение на векове, от тях произлиза вторият по големина и мощ род в Евразия след Асен- Дуло.
-Боспорско царство-династията Спартакиди има сериозна вероятност да е била сродна със същата династия по долината на Струма, от която е водачът на въстанието срещу Рим. За Спартак се знае, че е бил изключително влиятелен и е имал контакти сред народи във и извън провинциите на Рим.

21.03 2014 в 08:30

Е то заради такива сюжети Путин е погнал от месец насам телевизионния канал "Дождь" - накараха кабеларките да спрат излъчването му, натиснаха рекламодателите, предупредиха рекламодателите и на телевизията й остава ресурс да юни месец. Не случайно руснаците наричат телевизора "зомбокутия" - прост народ, силна държава.

20.03 2014 в 20:23

РАДОЙ РАЛИН

Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
Помниш ли кагда пришол със танка?
Беше млад, но се държеше мъжки.
Зарази семейството ми с въшки…

Взе на мама златните пендари
и дори галошите ми стари.
Помниш ли, как кушаше картошки?
Наконец забърса три кокошки.

После си преспал със какa Сия
и изпил си всичката ракия.
А след време чухме и мълвата,
че си гръмнал тате във главата!

Длъжен бях да те обичам, Ваня.
Даже кръстих дъщеря си Маня.
Залъкът си давахме насила
на Русия – тая дива сила.

После цели девет петилетки
грабихте уран и руди редки.
Грабихте и жито, папироси…
Зарад тебе ходим голи-боси!

Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
Ние всички хранехме танкиста.
А пък ти ни пазеше със танка
и ни взе последната луканка…

Пазеше и немците, и чехите.
Ние тук възпявахме успехите.
С паметник стърчиш ни на главата
и скверниш небето и земята.

20.03 2014 в 18:55

Знаем я тази екзотична теория. Обещаваме да я опишем в статията "Изконните права на Македония и Тракия върху обратната страна на Луната".
Дотогава се примиряваме със скучната теза, че готите са германско племе.

20.03 2014 в 15:21

И с още една малка, но значителна поправка, "готите" не са германски племена, "готите" всъщност са "гети" - т.е траки!
И не са завоювали българските земи, а са си освободили, защото са си техни.
Има много материал по въпроса излезли в последно време - Юлия Хаджидимитрова - "Gothi qui Getae", проф. Асен Чилингиров, Ганчо Ценов и др.