Как се е променяла картата на Крим (и колко често сме били в една държава...)

Владимир Йончев 19 март 2014 в 21:16 42490 36

Интересна видеокарта, която показва кои държави и народи са владеели Крим през вековете, пусна руската телевизия "Дождь".

Това, което ни направи силно впечатление е колко пъти и колко дълго време българските земи са били в една държава с Кримския полуостров или са владени от един и същ народ.

Предлагаме ви разшифровка на видеокартата с анотации какво е било положението в българските земи по същото време.

Видеото е в края на материала.

1200 г. пр. н. е. - Кимерийци - предполага се, че това е народ, сроден до траките, а според Г. С. Раковски е идентичен с траките. Предполага се, макар да не е доказано със сигурност, че кимерийците напускайки Крим се заселват по нашите земи.

650 г. пр. н. е. - Скити - В продължение на няколко столетия скитите населяват североизточна България. До късно нашата Добруджа е наричана Малка Скития.

520 г. пр. н. е. - Гърци - ние по-скоро бихме ги нарекли "елини". Заселването на Крим от древните елини е част от Великата гръцка колонизация, при която малко по-рано са основани Ахтопол, Созопол, Несебър, Поморие и Варна.

450 г. пр. н. е. - Боспорско царство - антично царство на двете страни на Кимерийския Босфор, образувано от гръцките колонии на северната част на Черноморието и на бреговете на Азовско море. От 438 пр.н.е. се управлява от династията на Спартокидите. Царете носят типични тракийски имена - Котис, Раскупор, Спарток (Спартак), Реметалк и т.н.

63 г. пр. н.е. - Римска империя - 100 години по-късно - през 46 г. земите на днешна България влизат в състава на Римската империя и два века с Крим сме в една държава.

250 г. - Готи - Почти едновременно с Крим, готите завладяват и Северна България. Решителната битка, с която готите сразяват Римската империя е през 251 г. при Разград, а 3 г. след това достигат Солун. В следващите 200 години готите са истинските владетели на нашите територии, макар те номинално да се водят част от Източната Римска империя. Изселват се от Балканите през 487 г. Факт, който е всепризнат сред българските историци, но не се учи в училище е, че въпреки преселението, значителна част от това германско племе остава да живее по нашите земи и има значително участие във формирането на българската народност.

375 г. - Хуни - Според някои крайни историци прабългари и хуни са идентични понятия, но по-вероятно е "хуни" да е събирателно понятие за съюз от племена, сред които важна роля са играли и прабългарите.

400 г. - Византия - В следващите близо 230 години с Крим сме в една държава.

Б.р. - Тук във видеокартата на "Дождь" има пропуск. Предполага се, че от 632 г. Крим е в състава на Стара Велика България на хан Кубрат, чиято столица вероятно е била от другата страна на Керченския проток.

717 г. - Хазари - това са същите хазари, от които бягат синовете на Кубрат. Най-малкият от тях - Аспарух основава през 680 г. днешна България. Най-големият - Баян остава в старите земи и неговите българи влизат в състава на Хазарския хаганат.

882 г. - Печенеги - Същите тези печенеги, които населяват Крим, 100 г. по-късно са прогонени от руснаците и се заселват по нашите земи. Противно на уроците в училище за "византийското робство", до 1091 г. Византия няма никакъв контрол над днешна Северна България. Макар този конен народ да не създава държава в истинския смисъл на думата, България е под властта на печенегите, чиято столица е Дръстър (Силистра). Въстанието на Нестор, което в училище учим като българско народноосвободително движение, е много повече печенежка обсада на Цариград, макар и предвождана от българи.

В 2 битки - през 1091 и 1123 г. печенегите (наричани от славяните "берендеи) са почти напълно изтребени от византийската армия. Малцината оцелели основават селата Беренде, Яна, Бояна и Сеславци в Софийското поле. Народното предание твърди, че Сеслав е военния предводител при въстанието на Нестор, а Яна и Бояна са неговите дъщери.

988 г. - Русия и Тмутараканско княжество - кога точно Русия отнема Крим от печенегите и какво точно е представлявало Тмутараканското княжество е дълга тема. Всички тези процеси обаче са тясно свързани с похода на княз Светослав към Византия. А още един факт, който старателно не учим в училище е, че в продължение на 2 години (968-969 г.) България със столицата си Преслав е под руска власт. Българите викат на помощ срещу руснаците византийците. Византийците се замотават и после ние се съюзяваме с руснаците и ги нападаме. След няколко битки руснаците ни изоставили, а византийският император пленил българския цар Борис II.

1091 г. - Половци - които ние наричаме кумани. В следващите 100 г. куманите заемат освободеното от печенегите място в Северна България и макар и не толкова пълновластен господар, колкото печенегите, до голяма степен оспорват властта на Византия по нашите земи. Според наложила се, но все по-оспорвана напоследък версия, основателите на Втората българска държава Асен и Петър, са кумани. Както и наследниците им Калоян, Борил, Иван Асен II.

Куманите са сред най-странните народи, живели по нашите земи. Доказано е, че езикът им е тюркски, но съвремениците им ги описват като руси и синеоки.

Изчезват внезапно от историческата сцена, без да има данни за преселение (като при готите) или изтребление (като при печенегите). Според една от най-вероятните, но съвсем не и убедително доказана версия, техни наследници са хората със турско самосъзнание в Делиормана.

1239 г. - Златната орда - татарите - най-страшният бич, който завладява Русия и на границата на 13 и 14 век се сблъсква с България. Ние също сме си имали цар-татарин. Казва се Чака. Управлявал е само една година - през 1299-1300 г. Възцарява се на престола благодарение на шурея си Тодор Светослав, който само след година му отрязва главата и я изпраща на татарите в Крим. После става един от най-значимите владетели в историята на България.

1441 г. - Кримско ханство - държава на кримските татари, след 1478 г. до 1783 г. васална и силно зависима от Османската империя. Така в продължения на 3 века с Крим пак сме (почти) в една държава. Във видеокартата на "Дождь" дори е отбелязано, че от 1475 г. Крим е част от Османската империя.

1783 г. - Руска империя - 9 години след договора от Кайнарджа (1774 г.) - българско село при Добрич, приключил победоносно за Русия поредната война с Турция, Крим е анексиран от Русия.

1917 г. - Кримска народна република - за кратко Крим е независим

1918 г. - Съветска социалистическа република Таврида в състава на РСФСР

1918 г. - Крим е окупиран от германски войски

1918 г. - местно кримско правителство

1919 г. - Кримска съветска социалистическа република в състава на РСФСР

1919 г. - войските на Белите превземат Крим

1920 г. - войските на Червените превземат Крим

1921 г. - Кримска АССР в състава на СССР

1946 г. - Кримска област в състава на РСФСР

1954 г. - Кримска област в състава на Украинската ССР

1991 г. - Украйна

2014 г. - Русия

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!