Издателят на книгата за турците: Боб яхния! Шкембе чорба! За култура говорим

Последна промяна на 29 ноември 2012 в 12:46 6895 36

Потърсихме за коментар издателя  Антони Георгиев по повод новата книга "Турците в България" ("Вагабонд медия"), която предизвика спорове и дискусии. 

„Турците в България“ е обявена като „сборник от статии на видни български учени в областта на историята, филологията, музикознанието, археологията, религията и етнологията, които описват и анализират турската култура по българските земи и как тя влияе на българската.“ Авторите казват, че „акцентът е върху нематериалното наследство - обща история, език, фолклор, музика, танци, обичаи, празници, кухня...“

Въпреки това се появиха негативни критики относно книгата от страна на представители на ВМРО, които я нарекоха „комикс с политическа цел“. Вестник „Атака“ пък писа, че книгата "обслужва турски интереси“.

 - Новата книга „Турците в България“ разбуни духовете. Очаквахте ли такава негативна реакция?

- Аз не съм виждал "негативна" реакция. Напротив. Обадиха се десетки хора, някои от които писмено, да изразят задоволство от качеството на работата на колегите Йорданка Бибина, Димана Трънкова, Доротея Добрева, Галина Лозанова, Божидар Димитров, Орлин Събев и Радко Попов, с които създадохме книгата "Турците в България".

Повечето от хората, които се обаждат, са сериозни личности, принадлежащи към българския академичен и интелектуален елит, има и много представители на дипломатическия корпус в България. Имам мненията на посланиците на повечето държави членки на Европейския съюз, в който вече е и България. На представянето на книгата присъстваха и други висши дипломати от държави, с които България активно партнира - Съединените щати, Израел, Русия, Индия, Южна Африка. Разбира се, обаждат се и "обикновени" читатели - както етнически българи, така и етнически турци - които искат да ни поздравят за труда ни в област, която по различни идеологически и пропагандни причини е била игнорирана. Безсмислено е да изреждам имената им в интервю, защото самото изреждане ще отнеме много място.

Така че не разбирам откъде сте придобили впечатлението, че има някаква "негативна" реакция.

Разбира се, има и плюене. Определени политически среди, на които някои медии дават програмно време или вестникарска хартия, са недоволни. Но с такива хора не се говори. Това е все едно да се опитваш да спориш с бивша депутатка от "Атака", която се изживява като телевизионерка, и с функционер на ВМРО, който се чувства по-добре зад мегафона на площада отколкото зад микрофона в телевизионното студио. Безсмислено е. В желанието си да повишат броя кликове върху страниците си, някои вестници, например "Сега", стигна до там да генерира дописки на базата на телевизионни предавания (интересен жанр!). "Сега" и "Дума" лъжат в заглавията си. Коментарът може да си направите сама, нали?

- „Турците в България“ е книга продължение на "Пътеводител за османска България“. Как и защо решихте от „Вагабонд медия“ да издадете книги на тази тематика?

- Като автор и издател се интересувам от аспекти на България, включително такива в близкото и по-далечното й минало, които някак са останали встрани от общия информационен поток. Ние имаме богато портфолио, в които "Турците в България" и "Пътеводител за османска България" са само две книги. Ако се интересувате, препоръчвам "Пътеводител за еврейска България" (2011 г.), "Скрити съкровища на България" (2006 г.), "Поезия на стената" (2009 г.) - последната е за един интересен проект на холандското посолство, в който участваха всички посолства на страните от ЕС в София.

Сега конкретно на въпроса ви.

"Турците в България" е естественото продължение на "Пътеводител за османска България", който издадохме миналата година. "Османска България" е книга с около 200 страници, която фокусира предимно върху османското материално наследство по нашите земи. Става дума предимно за архитектура - обществени сгради, конаци, джамии, бани, чешми, мостове, часовникови кули. Тези архитектурни факти са част от българското културно наследство, но поради ред причини историята им, а често и местонахождението им, са слабо познати, а в много случаи - напълно непознати.

С Димана Трънкова и проф. Христо Матанов ние систематизирахме това наследство и го представихме в книга, в която фотографията и текстът заемат почти равно място. "Пътеводител за османска България" излезе в два варианта - на български и на английски език. Книгата се разпродаде и в началото на тази година издадохме нов тираж. По книжарниците, доколкото разбирам, все още има бройки на български, но за съжаление на английски вече е почти свършила.

Сега "Турците в България" идва като "втори том" на "Османска България". Акцентът е върху нематериалното наследство - обща история, език, фолклор, музика, танци, обичаи, празници, кухня...

Когато започнахме работа по "Турците в България", искахме да се опитаме да прокараме горе-долу ясни разграничителни линии между онова, което наричаме "българска национална култура" и турската култура. Много бързо обаче излезе, че това е трудно, а в много случаи - невъзможно. Нещата във всички области - от яденето, което ядем, през думите, които казваме ежедневно, до специфичната за Балканите култура на любов-омраза между комшии - са толкова преплетени, че прокарването на ясни граници е обречено.

С други думи, "Турците в България" е книга колкото за турците, които са български граждани и живеят в България, толкова и за самите българи.

- Как е финансирана книгата „Турците в България“?

- От израелските тайни служби Мосад. Може да ги питате и да ги помолите да ви изпратят копие от банковия превод.

- Коричната цена на книгата е 35 лева. Мислите ли, че много българи ще имат възможност да си я купят?

- Книгите навсякъде по света, включително в България, са скъпо удоволствие. Нашият труд е скъп. Трудно се пишат книги.

- Вие казвате, че акцентът на книгата е върху нематериалното наследство - обща история, език, фолклор, обичаи и т.н. Въпреки това се чуха остри критики, че книгата оспорва съществуването на турско робство в България. Представители на ВМРО нарекоха книгата „комикс“, чиято цел е „политическа“. Как ще коментирате подобни изказвания?

- Не бях чувал сравнението с комиксите. Вероятно е било направено от човек, който е гледал прекалено много комикси и сега мислите в главата му са като в комикс.

Останалото са пълни глупости. Думата "робство" се споменава два пъти в книгата и то със синонима й "иго". И двата пъти става дума за романа "Под игото" на Иван Вазов. Препоръчвам на тези, които твърдят, че някой е отричал или не е отричал съществуването на нещо в българската история да прочетат Иван Вазов, както и гимназиалните учебници по история. Разбира се, и нашите книги.

- Защо темата за турците и османското робство в България винаги предизвиква противоречия? Трудно ли ни е да погледнем обективно на тази тема, въпреки че са минали толкова години от тогава?

- Единственият начин да се освободим от предразсъдъците на миналото е чрез осведоменост за нещата, случващи се в настоящето. Отношението на много българи към собствената ни история е неконструктивно. Да се изтъкват периодите на въстания и мъчения за сметка на времената на относителен икономически и културен възход, не е полезно нито за самата история, нито за учениците, които я учат - тъй като те ще се превърнат в граждани, за който светът ще бъде съставен от простички, черно-бели послания. Това е опит да се използва миналото, за да се избяга от реалностите на настоящето и от предизвикателствата на бъдещето. С "Турците в България" се опитваме да разчупим стереотипите и да погледнем на нещата такива каквито са от една интелигентна, осведомена и либерална гледна точка, която по презумпция изключва черно-белите кадри на пропагандата.

- Защо българите трябва да прочетат книгата „Турците в България“?

- Освен ако нямаме специални интереси, ние почти не се замисляме за турските думи, които използваме в ежедневието; за турските ястия, които ядем у дома или в кръчмата; за турските навици, например люпенето на семки, които притежаваме; за турските народни приказки и поверия, които предаваме на децата; за турската законодателна система, от която все още могат да бъдат намерени преки следи в българския съд; за турската култура на семейственост и мрежа от приятелства, които всеки в България познава до болка; за турския "светоглед", който определя съвременния български светоглед много повече от привнесените от комунистите идеи от далечния и студен Север.

Книгата "Турците в България" е за тези неща.

Задавам прост въпрос: назовете ми едно българско ястие, което да не съществува в съвременна Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Южна Румъния - вероятно на всички тези места едновременно. Пълнени чушки? Боб яхния? Шкембе чорба? Българската кухня, както и останалите балкански кухни, са базирани върху османската кухня, но разбира се с дребни местни модификации.

Как българската кухня е повлияла върху турците в България? Отново лесен въпрос. Турците в България, освен ако не са много традиционни, с удоволствие ядат свинско месо.

Същото се отнася за езика, за музиката, за танците, за фолклора. В "Турците в България" пишем много по тези въпроси, например в какво се различават образите на Хитър Петър и Настрадин ходжа при българите и при турците.

"Турците в България" ще ни помогне да разберем по-добре себе си, като се огледаме в на другия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.01 2013 в 14:43

турска е думата "фасул"! по-точно арабска.
а горе става дума за яденето, не за името му.

06.12 2012 в 14:02

Видът и е Роза Дамасцена, доколкото съм чувала... От Дамаск.

06.12 2012 в 14:00

Мхм. И не само думата яхния, ами и баницата е турски специалитет, макар че не са я измислили те. От тях се научаваме да точим кори за бюреци и баклава. Това са близко-източни практики, но пак са станали популярни тук заради масовото турско присъствие. Иначе най-вероятно щяхме да хапваме повече мамалига...

Никой не твърди, че нещо им дължим на турците... Но и те не ни дължат. Какво, извинение? Че някога сме били тяхна територия??? Ето и вие казвате, че сме граничили с българи! Ами да започнем да се извиняваме наред, че някога сме ги владеели тези съседни нации, примерно гърците, които сега очевидно не искат да имат нищо общо с нас.

Според мен тези отношения е редно да останат в миналото и да гледаме напред. На мен не ми пречат мирните граждани, които незнайно защо си мислят, че са турци. Въпреки, че реално са незнам вече кое поколение българи, най-малкото по паспорт.

Скоро може и китайци да заприиждат... Логично е. Интересно ми е тях как ще ги посрещнем...

06.12 2012 в 13:25

Ама сериозно, турска ли е думата "яхния"? Ама турците турци ли са или тюрки кое от всичко че не разбрахме.
Оффф досада. Това като легендата че истинските турци са били руси и синеоки.

06.12 2012 в 13:19

Последните 10 години от "демократичното" съществуване на разпадащата се България лично на мен като българин и български гражданин ми е втърснало да ме заливат с какви ли не пропагадни мероприятия само и само да се чуствам аз и другите българи виновни за нещо за което нямаме вина.
Или казано по-просто ние българите сме виновни без вина.
Та в отговор на турко, гръцко, ромъни,сърби и македонофили България, българите не са ви виновни за проблемите които имате.
Защо е така защото ако се вгледаме добре в историята ни ще видим че ние сме най-измъчения, избиван и гонен народ в Европа.
Почти 200 г. робство от Византия, 500г. Турско (Османска) империя, 45г. Социалистическо робство.
Ние сме единствената държава в Европа която граничи сама със себе си.
Само че толкова години се крие нашата история и ни се пробутват разни пасквили.

Та ясно казвам: Не сме виновни ние че турците, румънците, сърбите са имали желание да ни завладяват.
А до това колко ни обичат турците хайде да не си говорим глупости, самата им религия и култура и история ни слага на много по ниско ниво от тях.
А много ми е странно при положени ече ни есме толкова зле, морално, финансово, икономически и военно, какво още искат от нас българите?
Явно тази паплач коят они люби иска да ни унищожи ли или какво да ни превърни в роби ли ?
Та задай си тия въпроси, или пък що да ги задавш източника ми е ясен ТП в София.

06.12 2012 в 12:01

Турците в България. Не ме интересува. Преди да избухне следващата световна война аз нямам намерение да им чета пропагандната литература. Като чуя "Икономедия" и ми се повръща от всички слагачи и подлизурковци които работят там и имам шанс да ги познавам. Доколкото до прехвалената османска култура. За мен тя не е основополагаща в нито един момент в историята. Самата османска култура е микс от всички завоювани култури. Тя е определяща и за Българите, но доколкото е обoгатила нашите собствени прастари култура и бит. Др

06.12 2012 в 11:28

Ами да, за култура си говорим, но каква култура, освен боб чорба, може да даде един примитивен вараврски народ на друг истински цивилизован дори след като го е подтискал 500 години. Ето един показателен случай:

Османска Турция претърпява тежко поражение от българите в Балканската война. Още не е преминала болката от нанесеното поражение и Мустафа Кемал Ататюрк е назначен за военен аташе в София.

По него време в Националната опера в София се играе "Кармен". След като видял представлението, Ататюрк споделил със своя приятел Шакир Зюмре, турски депутат от Варна:

"Сега разбирам по-добре защо бяхме победени в Балканската война. Аз мислех тези хора за земеделци. А те имали дори опера, в която има всичко - певци, музиканти, декоратори, при това подготвени кадри. Дори отделна сграда си имат".

След представлението двамата приятели се прибрали в хотел "Сплендид палас", където били отседнали.

Ататюрк не го ловяло сън. Той разбрал, че България е много по-напреднала и модерна, отколкото си я е представял - операта била важен показател за този напредък.

Събудил приятеля си и го попитал: "Дали ще доживеем дните, когато и в нашата страна ще имаме опера?"

След като разказва тази история за сп. "Анданте", ген. Айтач Ялман обобщава:

"Ататюрк беше осъзнал, че многогласовата музика носи динамизъм на обществото, затова поражението ни в Балканската война бе свързал с факта, че тогава у нас не е имало опера".

Пенсионираният вече генерал е един от известните познавачи на западната класическа музика в Турция.

Той твърди, че тя е в основата на културното единение на една нация.

06.12 2012 в 02:01

Всички сме чеда на тази земя,която се нарича България!Но знаеш ли колко се смятат за турци,без да имат и милилитър турска кръв,и от какъв етнос са?С тях ли се отъждествяваш?А против етническите български турци нямам лошо отношение,стига да не смятат,че трябва да имат повече права от мен,без нещо да им е било отказано или отнето,да бъдат толерантни с тези,които са такива към тях и да бъдат добри граждани!От омраза няма смисъл-тогава!

05.12 2012 в 16:25

Ааа... Не съм съгласна така да се презират цели народи!!! Всеки народ има в историята си срамни моменти, плод на нечия управленска истерия, най-често. Всеки без изключение! По руските земи има сведения за канибализъм... В тихо-океанския басейн и сега има... Интересно, ако турците бяха канибали по онова време и ни бяха изяли, пак ли щеше да им се сърдиш??

"Който е без грях нека хвърли първия камък".

Вярна е историческата и културологическа сводка, която представяш, но наследството винаги е отнякъде. Включително турското. Ако не бяхме под тяхно управление може би жилищната ни архитектура от онова време щеше да е повлияна от някое друго течение, не близко-източното. Има и вариант да сме измислили сами нещо особено самобитно, но това са хипотези... А фактите са, че и досега печелим девиденти от открояващата се естетика на възрожденските къщи. Показваме я на чужденците, гордеем се с нея и наистина има защо!

Нито от царско време след това, нито от комунизма имаме нещо чак толкова емплематично и издържано като хармония... Дори наскоро си дадох сметка, че това, с което се гордеем основно сега - архитектура, шевици и т.н., датира точно от времето, когато народът ни е бил поробен!!! И ми стана чак тъжно... Наистина май не сме способни да се управляваме сами! Това е равносметката...

Аз не гледам на другите народи като някой, който е мой враг и дърпаме една черга - всеки към себе си. Всички сме на една планета... Делим едни ресурси... Борим се за място под едно и също слънце и предпочитам да се фокусирам върху идеята за общото ни бъдеще, отколкото да осъждам, от позицията на съвременен човек, деянията на нечии прадеди.

Старая се да гледам най-вече себе си. По християнски модел :)

05.12 2012 в 14:35

Последната, доколкото си спомням са я загубили те. А Томбул джамия си стои. Значи по- цивилизования трябва да търпи - и не само паметниците на нецивилизованите орди, ами и претенциите им за принос в световната култура, така ли ? Всъщност дори и майсторите да не са били всички местни, дори архитектурната им традиция е взаимствана от персийската, която е ползвала напредничавите занаяти и технологии на Сасанидите. Когато персийците са били мост между културите на Изтока и Запада, тия жалки имитатори са продавали децата си като коне, защото са нямали какво да ядат. Защо да говорим за архитектура и кулинария. Дори приказките им за деца са копирани от ирански и индийски първоизточници. Култура на грабители.