Quantcast

Чудото на студентския протест

Последна промяна на 11 ноември 2013 в 11:42 16668 25

Ранобудните студенти днес обявиха, че Орешарски е окупиран и трябва да подпише  оставка. Снимка: Сергей Антонов
Ранобудните студенти днес обявиха, че Орешарски е окупиран и трябва да подпише оставка. Снимка: Сергей Антонов

Като имаме предвид в каква среда расте, живее и се възпитава днешната българска младеж, студентският протест изглежда като истинско чудо, пише Ясен Бояджиев в коментара си за "Дойче веле"

 

"На когото не му харесва в България, има начин да емигрира", казал ректорът на Университета за национално и световно стопанство на студентите, окупирали зала в университета. Фактически той е напълно прав и е чудо, че тези студенти са още тук. По официални данни на Министерството на образованието миналата година един на всеки шестима завършили средно образование в България се е записал в чужд университет. Тази пролет пък 52 процента от завършилите средно образование български момичета и момчета са кандидатствали в университет в чужбина. Колко от тях са успели, не се знае. Данни на Евростат сочат обаче, че всяка година 25 хиляди български младежи заминават да учат зад граница.

Кой пречи на учебния процес

Ректорът, когото цитирахме в началото, казва и друго: подобно на мнозина свои колеги, той обвинява протестиращите студенти, че блокират учебния процес и пречат на желаещите да учат, които били много.

И този банален аргумент в угода на властниците, които вече пет месеца се правят, че не чуват протестите, дори и когато протестиращите бяха десетки хиляди, е формално правилен. Но е, първо, логически невалиден - защото един протест не е никакъв протест, ако не пречи някому, и защото самите властници са на път да блокират цялата държава. И, второ, циничен - защото по принцип при днешното състояние на българското висше образование желаещите да учат истински, а не просто да се сдобият с диплома, са всъщност малцинство, а резултатите от учебния процес така или иначе са твърде съмнителни.

Разбира се, справедливостта изисква да кажем, че има изключения - висши училища, факултети или специалности, които са на относително приемливо ниво; преподаватели, които са едновременно ерудирани, взискателни и посветени на работата си, въпреки силно демотивиращите мизерия и среда; и студенти, които са достатъчно ангажирани, целенасочени и зрели, за да успеят въпреки системата. Като цяло обаче качеството на българското висше образование е печално лошо.

Дипломи на конвейер

Десетки университети, някои от които откровени търгашески ментета на образователни институции, с архаични учебни планове и методи на преподаване и оценяване, с отчайващо ниска взискателност, произвеждат не знание, а дипломи. Да завършиш висше образование в България е абсурдно лесно. На практика всеки, който започва, успява да завърши. Да не говорим за широко разпространените форми на университетска корупция - купуването на изпити и дори на дипломи.

Като резултат голяма част от завършващите са непригодни за практиката и неконкурентоспособни за пазара на труда. В проведено неотдавна международно изследване едва 23,5 на сто от анкетираните български студенти посочват, че са добре или относително добре подготвени за бъдещата си кариера.

Този резултат, разбира се, не виси във въздуха, а има своите корени и в средното образование. Миналата година друго международно изследване показа, че над 40 процента от българските деветокласници са функционално неграмотни - тоест, дори не разбират какво четат. Което показва, че цялото българско образование има нужда от „разтърсваща”, по думите на един бивш министър, реформа.

Чалга в "храма на науката"

"Университетът е храм на науката, в него единствено трябва да се прави и преподава наука. Не трябва да се допусне да се случат неща недостойни”. Такъв е следващият довод на споменатия ректор - най-абсурдният и най-циничният аргумент. Не само заради фактическото състояние на българското висше образование, а и заради огромния личен принос на този ректор за насаждането на чалга-културата чрез отдаване под наем на части от „храма на науката” на дискотеки, барове и други питейни заведения, както и за превръщането на софийския Студентски град в огромна чалготека. Заради няколко поредни случая на пиянски убийства и побоища в Студентски град, след безкрайни дискусии и клетви за прекратяване на тази "срамна практика", миналата година се стигна дори до изработването на съответен проектозакон. Той в края на краищата така и не беше приет, а както се оказа тези дни, малко преди студентите да се присъединят към антиправителствените протести, въпросният ректор е обявил нов търг за отдаване под наем на университетски имот на нова дискотека с цел "осигуряване на място за отдих и развлечение на студенти, преподаватели и служители".

Всъщност, софийският Студентски град е само един умален модел на цялостната среда, в която расте, живее и се възпитава българската младеж. Среда на морална и интелектуална чалга, подменени и забравени ценности, вулгарна бездуховност. Среда, доминирана от грубата сила, парите и арогантността, която ражда и сочи като еталон за успех Делян Пеевски и нему подобни. Среда на съзнателно култивирана аполитичност и апатия, в която по-страшна от ниската обща образованост е ширещата се гражданска неграмотност.

На този фон е цяло чудо, че в България все още е възможен студентски протест като днешния. Че все още има достатъчно млади хора, които да се обединят срещу лъжата, цинизма и задкулисието - в името на ценностите и морала в политиката и обществото. Хора, които предприемат активни действия в защита на своето бъдеще.

Източник: Дойче веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.11 2013 в 07:54

Здрасти!!

Казано е: кой не знае - повтара! Еми като не знаят друго - повтарат номера със студентите, че отдавна беше правен за последно - през 1990. Доста вода изтече от тогава и другарите си мислат че сички са забравили к'во беше из меи-то тогава и к'во стана накрая. Ми аз кат' гледам - явно толкоз ви е къса паметта. Поне питайте бе, още сме живи тез дето "окупирахме" тогава и помним к'во беше и к'во стана и кой и как се облажи... и кой как кого прецака... сега ми е голем сеир да ви гледам острани и да си спомням младините (и глупостите), ма то човек така се учи - от грешките (при условие че може да ги разбере де). Ние се научихме, сега е ред на "ранобудната" младеж. Ранно пиле рано пее - е казал народът; и добавил; ма и рано го колят. Ние (предишните окупатори) се убедихме на свой гръб във верността на народите мъдрости, сега е ваш ред. И отсега се басирам че и след още 20 години никой нема да се поучи и от вашия опит. чалгария....

12.11 2013 в 07:39

Един беше казал:

"Секо чудо - за три дни; у България - за два."

Ще си спомните ли кой беше...?

12.11 2013 в 01:49

"Ако говорим за вражеска територия, която трябва да бъде окупирана, да, това бе движението "Окупирай Уолстрийт". Уолстрийт наистина е символ на злото, символ на финансовия капитал, който причинява чудовищни злини на целия свят, газейки цели народи, отделни съдби и човешки права. Но нито един от нашите окупатори не разбира това. И никой от техните ментори няма да бъде Ноам Чомски.
Един от най-масовите лозунги на студентите сега е борба с прословутото задкулисие. Но нека погледнем кой е в Съвета на настоятелите на СУ. Там са имената на Иво Прокопиев, Светослав Божилов, Вальо Златев, Левон Хампарцумян. Това са учредителите на "Глобална България". В НБУ картината е същата. Да, "Глобална България" се преобразува в "Типинг пойнт", но какво от това? Това е задкулисието, което произвежда непрекъснато генномодифицирани политически хомункулуси. Както беше създаден ГЕРБ, така сега ще ни произведат нещо от този род. Защо никой не окупира банките, офисите, редакциите на това задкулисие? Излиза, че задкулисието се бори със себе си."

12.11 2013 в 01:37

Господине,
От постовете Ви оставам с впечатлението, че сте невменяем. Горещо Ви съветвам (в интерес на Вашето здраве) да се консултирате със специалист.
Бъдете здрав!

12.11 2013 в 01:32

Значи да разбираме нещата така:
Лошия Запад дава отчетно пари (някакви огормни суми от 100, 200, 300 хиляди долара) на някакви си НПО-та, тоест те са лоши.
БГ мафията (придатък на майка Русия) раздава пари под масата(няма как да знаем колко, те не публикуват финансови отчети, камо ли да излязат и да кажат кой им ги дава) на безотчетни структури - няма проблем!
Логиката е желязна!

11.11 2013 в 20:19

Станишев щеше да има съдбата на Виденов, но беше световният кредитен бум причинен от Джордж Буш и спрян от Джордж Буш. Джордж Буш, облекчава данъците като типичен десен, и бюджетът на САЩ е празен през август, след атентатите ФЕД - банковият резерв на САЩ който печати ликвидност за банките, и срещу облигации на правителството обявява че ще изпълни всички искания и прави лихва 1%. Доказано е, че самолетът на кадрите е видео ефект, и никой не го е видял. Така в цял свят банките вземат кредит, и става световен кредитен бум. Но когато ще трябва да си ходи Буш, той затяга пак бюджета и печатането на пари, и лихвите нарастват, от там и се получава ниска банкова ликвидност, фалират банки - нямат ликвидност, и бумът свършва.

11.11 2013 в 20:18

ТАКА Е!! Марксизма е за равенство, Тошо, Мирчо, Андрейчо .. и целият елит не щат децата им да са изместени от талантливите, и презират равенството, което е смърт за елитаризма им - ленинизма. Мао доразвива тази идея и стига до извода, според който в преходния период между събарянето на капитализма и окончателното въвеждане на комунистическото общество именно комунистическата партия и нейните кадри, функционери започват да играят ролята на буржоазия, която има интерес от възстановяване на капиталистическото общество.

И в последната глава Оруел казва че свинете се превръщат в буржоазия, и всички буржоазии се обединяват срещу пролетариата. Велик е Оруел.
Дясното е изгодата – лайното на историята, направило войни и колонии за роби. Дунав мост от изгода ли е построен, магистралите от изгода ли са построени, училищата от изгода ли са построени, метрото от изгода ли е построено. Хубавите и съвременни трактори и комбайни ФЕРМИТЕ В БЪЛГАРИЯ от изгода ли ги имат или от подпомагане? ОТ ПОДПОМАГАНЕ!!! ПОДПОМАГАНЕТО Е ЛЯВОТО!

БСП са поели дясното, изгодата като политикономика, защото им е по сърце, капиталисти са. Според Кутев трябва силна дясна партия, която да носи десното, което сега държи и проповядва БСП, като Атлас който държи светът. И трябва някой да отмени БСП, в тежеста, че да има кой да защитава интересите на капитала, а ТЕ да се правят на лява партия както им е отредено. Мед му капе на Станишев и олигархията от БКП, когато хората плюят комунистите. Но заговорете като комунисти, и те ще получат удар. И ще извадят целият десен пиар, за да ви докажат колко лошо е всичко което не е подчинено на дясното и свободният пазар – тоест те

11.11 2013 в 20:16

ЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО, ОБЪРКАЛ СИ СЕ

11.11 2013 в 20:14

КОЕ НЕ Е ВЯРНО??

11.11 2013 в 16:37

Всички мои познати, кото са слушали сутрешното интервю във "Всяка неделя" по Нова ТВ. споделят мнението, че поведението на лицето Сергей Станишев е повече от неадекватно, подобно на поведението на Мария-Антоанета, препоръчала на френския народ да яде банички, щом като няма хляб ! Мисля, че тук не става дума за цинизъм, а за някаква шизофренична форма на инфантилност, при която пациентът не е дори в състояние да разпознае видими от другите хора обективни процеси, подменяйки заобикалящата го действителност с някаква вътрешна негова илюзорна представа ! Лице с такива синдроми, обаче, облечено във власт е в състояние да провокира гибелни за обществото събития ! Затова със загриженост призовавам здравомислещите хора в т.ч. и от средите на БСП, да вземат без отлагане необходимите предпазни мерки !