Затваря ли Ердоган Турция към Запада?

Мехмед Юмер 24 октомври 2021 в 09:35 4523 0

В последно време всички социологически проучвания показваха, че рейтингът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се свлича надолу и той губи подкрепата на консервативно ислямисткия електорат.

Ясно е, че оттук нататък за него е много трудно да спечели избори по честен начин, защото в цилиндъра му не остана трик, с който да впечатлява въображението на тълпите. Бюджетният дефицит на страната расте, лирата бележи рекорден спад спрямо долара и еврото, а джобът на турците изтънява с всеки изминат ден. Така че Ердоган не е в състояние да обещава материални стимули преди избори.

Безработицата също се увеличава, а управляващата партия няма визия за справяне с всички проблеми. От друга страна, опозиционните партии видяха в това възможност за себе си и заговориха усилено и упорито за предсрочни избори, защото повярваха, че настъпва тяхното време.

Ердоган осъзнава, че е безпомощен в тази ситуация. Той прекрасно разбира, че се намира в път без изход. Това го накара да изгори мостовете с държавите с развити демокрации, за да спаси собствената си кожа. Турският президент обяви, че е разпоредил на външното министерство да обяви десет посланици от западни страни за „персона нон грата“ заради призивите за освобождаването на филантропа и общественик Осман Кавала, който е в затвора от 2017 г., по обвинение за финансиране на протестите в парка „Гези“ през 2013 г. и за участие в неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г.

И защо го прави в момент, в който икономическата криза силно чука на вратата?

Вероятният отговор може да бъде, че отсега нататък за Ердоган рейтингите от социологическите проучвания нямат никакво значение. От последното му действие личи, че за него сега най-важият ход е как да затвори Турция към западния свят. Последното изявление на турския президент не може да се сведе само до елементарни предизборни сметки.

С други думи, би било наивно да се мисли, че Ердоган се опитва да стегне редиците сред консервативно ислямисткия електорат и да привлече още националистически гласове. По-скоро може да се каже, че планът на Ердоган е напълно скъсване със Запада и още по-силно сближаване с Русия. Защото и руският президент Владимир Путин управлява еднолично и няма да се интересува от състоянието на турската демокрация при двустранните отношения от каквото и да било естество.

Колкото до икономическата криза, турският президент ще заложи на изпитаната формула, според която западните държави нарочно предизвикват такава криза, за да наказват Турция, защото тя се опитва да води независима и самостоятелна политика. Има много хора, които вярват на това внушение.

Още по-притеснителното в случая е, че опозицията няма да може да се надява на честни и прозрачни избори, защото късането на отношенията със Запада ще намали и тежестта на неговата подкрепа за опозиционните партии.

Общата картина, която Ердоган рисува с действията си показва, че той ще държи здраво кормилото на режима, наречен президентска система от „турски тип“, за да оцелее на власт колкото може по-дълго време. Иначе трудно може да се обясни защо Ердоган е решил да поеме всички рискове с този ход да обяви за персона нон грата десет чужди посланици наведнъж, което никога не се е случвало в турската история. Така Султанът от Босфора уверено тласка Турция към втора фаза на авторитаризъм.

Б. ред. - Мехмед Юмер е е журналист, външнополитически анализатор със задълбочени познания в турския и близкоизточния обществено-политически живот и издател на сайтовете http://www.obzornews.bg и bakis.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови