Ердоган гони посланиците на САЩ, Германия, Франция и още 7 държави

Причината за дипломатическия скандал е призивът на 10 страни за освобождаването на Осман Кавала

OFFNews 23 октомври 2021 в 18:38 7329 3

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сътвори дипломатически скандал със заповедта си министерството на външните работи в Анкара да обяви за персона нон грата 10 посланици, сред които на САЩ, Германия и Франция. Причината е призивът им за освобождаване на турския меценат Осман Кавала, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В понеделник посолствата на десет държави разпространиха в социалните мрежи изявление, в което призоваха за освобождаването на Кавала, като посочиха, че продължаващият процес срещу него и арестът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция.

Посланиците на тези страни - САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, бяха извикани в турското външно министерство да дадат обяснения във вторник.

Осман Кавала бе арестуван първоначално във връзка с протестите за парка Гези през 2013 г., като по-късно обвиненията срещу него бяха разширени и сега включват шпионаж и опит за сваляне на правителството по време на опита за преврат през 2016 г.

От 4 г. Кавала е в затвора без присъда, въпреки че освобождаването му беше разпоредено с решение на Европейския съд за правата на човека през декември 2019 г.

Миналия месец 47-членният Съвет на Европа, в който Турция членува, заяви, че ще започне процедура за нарушение срещу Анкара, ако Кавала не бъде освободен преди следващата среща на Комитета на министрите на Съвета на Европа през ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

23.10 2021 в 20:13

И в същото време се закача със сирийската правителствена армия:)
Туркия ке падне!

6245

1

kokoten

23.10 2021 в 18:41

Къде го Мутрата да се гушне със тоя сатрап...и двамата са еднакви,само дето нашичкия нямаше толкова ресурси и гледаше да краде предимно за себе си и за държавата не оставаше нищо....