Участва ли кабинетът на президента Зеленски в оказването на натиск върху медиите?

OFFNews 19 януари 2024 в 17:26 5294 0

Зеленски

Снимка Getty images

Володимир Зеленски

През последните няколко дни журналисти от два украински разследващи проекта се сблъскаха с инциденти, които според тях представляват натиск върху работата им. Формално несвързаните помежду си случаи дадоха основание на наблюдателите да говорят за системното преследване на независимите медии в Украйна, а на някои журналисти - да си припомнят практиките от времето на Виктор Янукович, съобщава Би Би Си.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че натискът върху журналистите е неприемлив. Проблемът е, че членове на неговия екип са посочени сред лицата, които вероятно са замесени в този натиск.

Скандалът около натиска върху антикорупционните журналисти може да отслаби позициите на Киев, който се опитва да убеди западните си партньори, че трябва да продължат да подкрепят Украйна.

Какво се случи?

На 16 януари малко известният канал в YouТube Narodna Pravda публикува видеоклип, озаглавен "Другата страна на Bihus.info: те смъркаха, взеха MDMA, пушеха трева и отидоха да разследват".

В петминутното видео, на фона на реге, имаше записи на телефонни разговори между членове на редакцията на Bihus.info, един от водещите украински разследващи проекти.

В два разговора младежите обсъждат закупуването на незаконни вещества и техните цени. Отделно от това видеото показваше кадри на група младежи, които пушат нещо от малки тръби в близост до дървена къща, както и три момичета в стаята, които смъркат някакво вещество от маса. Както се оказа по-късно, снимките са от последните дни на миналата година по време на корпоративното парти на изданието, а на видеото са се появили операторите на Bihus.info.

Видеото беше разпространявано по анонимни канали в Телеграм и скоро събра повече от 100 000 гледания, многократно повече от други видеоклипове в същия канал в YouТube. От сутринта на 19 януари каналът Narodna Pravda е затворен, видеото със служителите на Bihus.info не е достъпно.

"Изтеклото" видео със скрито заснемане и подслушване на служители на Bihus.info е публикувано само два дни след инцидента, свързан с друг известен разследващ журналист.

Вечерта на 14 януари няколко души във военни униформи идват в апартамента на Юрий Николов, редактор на проекта "Нашите грошове". Съдейки по видеозаписа, който скоро се появи в анонимните канали на Telegram, те са удряли по вратата на апартамента и са поискали от журналиста "да отиде на фронта". Накрая залепили на вратата надписи "Предател", "Провокатор", "Иди да служиш в армията" и си тръгнали, като изплашили майка му - самият журналист по това време не бил вкъщи.

Вратата на Николов с надписите по нея. Снимка: Фейсбук профил на Юрий Николов

Кои са нападнатите?

Bihus.info и "Нашите грошове" са едни от най-известните проекти за разследваща журналистика в Украйна.

Bihus.info е основан от екип журналисти под ръководството на Денис Бигус преди повече от десетилетие. Сред най-известните му материали в последно време са разследване на бизнеса, управляван от брата на заместник-ръководителя на президентската канцелария Ростислав Шурма в окупираните територии на Украйна, материали за недекларираното имущество на няколко депутати от Върховната рада и анализи на доста субективни доклади за мониторинг на социалните медии и медии, изготвени за украинските власти за сметка на бюджета. Миналата година проектът Bihus.info беше осъществен с подкрепата на Internews, Националния фонд за демокрация и Антикорупционната инициатива на ЕС в Украйна.

Изданието "Нашите грошове", създадено с подкрепата на международната фондация "Видродження", е специализирано в анализа на обществените поръчки. Смята се, че материалите, чийто автор е Юрий Николов и които засягат злоупотреби при закупуването на храни за украинската армия, са една от основните причини за оставката на министъра на отбраната Олексий Резников миналата година.

Определена линия

Към днешна дата няма основания да се твърди, че инцидентите с Николов и служителите на Bihus.info са свързани, единодушни са самите журналисти. Въпреки това и двата случая имат за цел да дискредитират проекти, които разкриват корупцията по високите етажи на украинското правителство. И в двата случая историите са "разбити" от анонимни канали в Телеграм, демонстриращи лоялността си към президентската канцелария (самата канцелария категорично отрича връзката си с тях).

Редакторът на Bihus.info Максим Опанасенко заяви в ефира на Радио NV, че сега е невъзможно да се докаже връзката между тези инциденти, но "хронологично, тематично, инструментално всичко се вписва в определена линия, която започва да прилича на една не много добра кампания".

Основателят на проекта Bihus.info Денис Бигус, който сега е в редиците на украинските въоръжени сили, заяви: записът от подслушването на редакцията показа, че във видеото са използвани фрагменти от два реални телефонни разговора, проведени с разлика от няколко месеца.

"Имаме основание да смятаме, че в продължение на дълъг период от време членовете на екипа са били следени - упорито, систематично и дълго време. Това не изглежда да е спонтанен акт на отмъщение за някакъв материал. Това е систематично дългосрочно наблюдение, преследване с цел дискредитиране на работата, която екипът е вършил в продължение на години. Не знам как тази история може да дискредитира нашето съдържание. Но тя е там", добави Бигус.

В случая с Николов конкретната причина за нападението над журналиста е също толкова неясна. Един от анонимните канали в Tелеграм, свързани с канцеларията на президента, публикува фрагмент от речта на Николов в предновогодишно предаване в YouТube: в него журналистът критикува пасивната позиция на Владимир Зеленски в работата по проекта на новия закон за мобилизацията и обвинява президента, че се крие от преките си задължения. Авторът на анонимен канал твърди, че инцидентът пред апартамента на Николов е бил реакция на загрижени военни на обидата на върховния главнокомандващ.

Такава съвест не е необходима

Реакцията на украинските политици на тези инциденти - особено на ситуацията със служителите на Bihus.info, при която намесата в личния живот на служителите беше най-очевидна и незаконна - беше смесена.

Николай Тишченко, депутат от президентската партия "Слуга на народа", записа кратко видео, в което заклейми разследващите. "Позор! И това са журналисти, които претендират да са съвестта на нацията! Ние нямаме нужда от такава съвест на нацията! На бунището на историята! Вие сте петно върху цялата украинска журналистика!".

Близкият приятел на всемогъщия ръководител на президентската канцелария Андрей Ермак, ресторантьорът Николай Тишченко, обаче едва ли може да бъде показател за цялата "Слуга на народа" към тази история. Още повече, че самият Тишченко неведнъж е бил обект на разследвания на Bihus.info, а през декември Националната агенция за превенция на корупцията започна да следи начина на живот на депутата заради фактите в една от тези публикации.

"Независимо дали харесваме журналистите или не, трябва да осъзнаем, че те са така наречената четвърта власт. Ето защо е абсолютно неприемливо да се използва системата за държавно наблюдение (или каквото и да е друго) срещу тях. Затова в ситуацията с Бигус или Николов (въпреки, може би, взаимната неприязън), аз съм сто процента на тяхна страна", написа във Фейсбук кметът на Днепър Борис Филатов, който също неведнъж е попадал в разследванията на двата проекта.

Веднага две парламентарни комисии - по свобода на словото и по хуманитарна политика - осъдиха натиска върху независими журналисти и призоваха правоприлагащите органи да проведат цялостно разследване на инцидентите.

Винаги побеждаваме

Украинските журналисти реагираха остро на тези събития. Авторитетната журналистическа асоциация "Медиарух" заяви, че е налице системен натиск върху независимите медии и разследващите журналисти, като в изявлението си изброи по-стари случаи на безнаказан натиск върху медиите.

Някои журналисти, изразявайки солидарност с Юрий Николов и екипа на Bihus.info, не можаха да се въздържат да не направят паралел между настоящите събития и натиска, който медиите са изпитвали по време на президентството на Виктор Янукович.

"Всичко това е правено и преди. Въртим се в кръг. Имало е наблюдение, подслушване, натиск, цензура, хулиганство, игнориране и, за съжаление, дори убийства... Но това, което никога не се е случвало, е украинските журналисти да преглътнат и да замълчат... Винаги сме печелили такива войни. И този път ще бъде така", написа във фейсбук Юлия Банкова, главен редактор на портала Liga.

"Това в Украйна се случва циклично. На всеки 10 г. властите започват да недоволстват от работата на журналистите. Това може да доведе до много лоши последици", заяви пред Радио НВ Мирослава Гонгадзе, ръководител на офиса на "Гласът на Америка" в Източна Европа и вдовица на журналиста Георгий Гонгадзе, който беше убит по време на президентството на Леонид Кучма.

Снимка: Getty Images

Участват ли хората от президентската канцелария?

На фона на суровия тон на журналистическата общност, успокоителните изявления, че властите може би не са замесени в последните инциденти, изглеждат наивни.

Повечето украински коментатори са сигурни, че натискът върху разследващите - особено в случая със служителите на Bihus.info - не би бил възможен без активното участие на правоприлагащите органи в това наблюдение.

От една страна, заместник-ръководителят на парламентарната комисия по хуманитарна политика и един от основните говорители на управляващата партия Евгения Кравчук твърди, че оборудването, използвано за подслушване на служителите на Bihus.info, може да е било на някои "частни структури". От друга страна - Николов пише: "Ако се съди по случващото се, Bihus.info е бил подслушван в продължение на поне една година. Не са много службите в Украйна, които са способни на това, и всички те са под контрола на Татаров (заместник-ръководител на канцеларията на президента, който контролира правоохранителните органи - б.р.)".

На 17 януари Володимир Зеленски споменава тази ситуация в ежедневното си обръщение.

"Службата за сигурност на Украйна е започнала разследване и ще установи всички обстоятелства. Всякакъв натиск върху журналисти е недопустим", каза той.

Всъщност едно бързо и ефективно разследване на инцидентите от страна на украинските правоприлагащи органи би могло да изясни фактите.

В същото време Юрий Николов заяви пред Би Би Си, че е подал заявление в полицията за събитията край апартамента му, но към 18 януари дело не е било образувано. Ситуацията с Bihus.info е малко по-различна: ден по-рано Службата за сигурност на Украйна съобщава, че са извършени обиски в провинциалния комплекс, където журналистите на изданието са провеждали корпоративно парти.

"За това, разбира се, много благодаря, само че целият предишен опит от такива ситуации и такива открити производства и разследвания не са завършвали с нищо", обобщи журналистът на изданието Максим Опанасенко в разговор с Радио НВ.

Денис Бигус заяви, че неговото издание провежда собствено разследване на инцидента въз основа на "някои следи" и скоро ще съобщи резултатите от него.

Удар за Украйна

Трудно е да се каже, че който и да е момент е подходящ за оказване на натиск върху независими журналисти, занимаващи се с борбата с корупцията, но предвид външнополитическия контекст е трудно да се измисли по-лош момент от сегашния.

Киев отчаяно се бори да запази подкрепата на Запада за войната, която Русия води срещу него. В същото време един от основните аргументи на противниците на тази подкрепа от двете страни на Атлантическия океан - от унгарския министър-председател Виктор Орбан до бившия кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия Вивек Рамасвами - е, че Украйна не отговаря на западните стандарти за демокрация.

Всеки скандал, който дава на критиците на Киев доказателство в посока, че в Украйна се тъпче свободната преса и че върху активистите за борба с корупцията се оказва пряк или косвен натиск, е в полза на Москва, заяви Юрий Николов в ефира на Радио NV.

Ето защо, според него, редица активисти умишлено не оповестяват натиска, на който са били подложени напоследък.

И именно по този начин трябва да се разглеждат инцидентите около журналистите, независимо дали те са резултат от банална поръчка или борба по върховете в Киев - те най-вече удрят по имиджа на Украйна.

Скандалът около журналистите се разрази в разгара на Световния икономически форум в Давос, където тази година гостува лично Володимир Зеленски, и тази история явно не добави доверие към думите му, че подкрепата на Запада за Украйна - свободна, демократична държава, която коренно се различава от авторитарна и несвободна Русия - трябва само да се увеличава.

Зеленски вече е в Киев. Трудно е да се каже дали той действително ще поеме личен контрол върху разследването на случаите на натиск върху медиите и дори ако го направи, дали то ще доведе до наказание на организаторите и извършителите им. Трудно е да се каже и дали нещо ще се промени в работата на анонимните пропрезидентски канали в Телеграм, които често са инструмент за тормоз на независимите медии и сега открито пишат, че ще продължат да "вбесяват" критиците на Владимир Зеленски.

Лесно е обаче да се отговори на въпроса дали журналистите, станали жертва на последните инциденти, ще продължат работата си. Във всеки случай Денис Бигус обяви тежки кадрови решения в Bihus.info и обяви набирането на нови оператори. Заедно с автобиографиите си кандидатите ще трябва да изпратят удостоверение от нарколог, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика