Целта на Украйна през 2024 г. е да 'прогони' Русия от своето небе

OFFNews 18 януари 2024 в 13:09 4023 9

Одеса

Снимка Горица Радева

За пореден път Одеса не бе пощадена от руските атаки.

Украйна обяви, че се стреми през 2024 г. да поеме контрола над въздушното си пространство, в което в момента доминира Русия, като предупреди, че победата над Москва ще отнеме време и ще изисква помощ от Запада.

Този призив идва в момент, когато Западът се колебае за следващата стъпка в предоставянето на помощ на Киев. Украйна се опасява, че тези колебания могат да доведат до замразяване на конфликта, което би било благоприятно за Русия, окупирала почти 20% от украинската територия, коментира Франс прес, цитирана от БТА.

"През 2024 г. приоритетът е да прогоним Русия от небето, защото този, който контролира небето, ще определи кога и как ще приключи войната. През 2022 г. ги победихме на сушата, през 2023 г. ги победихме в морето, а през 2024 г. се концентрираме върху победата във въздуха", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба на Световния икономически форум в Давос.

Русия нападна Украйна през февруари 2022 г., но не успя да превземе Киев, а след това беше изтласкана от северната, североизточната и някои райони от южната част на страната. През 2023 г. с помощта на морски дронове и ракетни атаки силите на Украйна успяха да вдигнат блокадата на някои от черноморските си пристанища и да възобновят част от износа си, по-специално на зърно.

Кулеба повтори, че за да придобие контрол над въздушното си пространство страната му, ще се нуждае от това Западът да ѝ достави самолети (изтребители Ф-16 трябва бъдат доставени тази година), както и от ракети с далечен обсег на действие, които американците и европейците са доставили само в много малки количества, най-вече от страх да не провокират Русия.

"Това означава да се доставят на Украйна самолети ..., ракети с голям обсег и дронове, чието производство в Украйна значително се е увеличило", настоя Кулеба по време на дискусия в Давос.

За това на форума в швейцарския град украинският президент Володимир Зеленски призова съюзниците си да помогнат на страната му да получи "въздушно превъзходство" над Русия.

"Нашите партньори знаят от какво се нуждаем и в какви количества", каза той, като посочи първите успехи тази седмица, когато Украйна свали руски самолет за далечно радиолокационно откриване и управление А-50 (руският еквивалент на западния АУАКС) и повреди самолет Ил-22, използван като въздушен команден пункт.

Почти всяка нощ Украйна е обект на атаки с безпилотни самолети и ракети, изстреляни от Русия от земята, морето или въздуха.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили 19 от 20-те дрона, изстреляни от руснаците във вторник вечерта, включително един срещу Одеса, където бяха ранени трима души.

Във вторник вечерта украинските власти съобщиха за 17 ранени в Харков след двойна ракетна атака.

Благодарение на отбранителните системи, доставени от Запада, украинската армия е успяла да свали по-голямата част от тези ракети, но има опасност страната да изчерпи боеприпасите си.

"Сражаваме се с много силен враг, много голям враг, враг, който никога не спи. Това отнема време", отбеляза Кулеба.

Украйна изпитва остра нужда от чуждестранна военна помощ и трябва да увеличи собственото си производство на оръжие след 2 г. борба с руската инвазия.

Впрочем европейците и американците се колебаят как да продължат подкрепата си поради вътрешнополитически разногласия.

Освен това Западът е доставил само много ограничен брой оръжия с голям обсег, които Киев смята за изключително важни за спечелването на войната. Френският президент Еманюел Макрон обеща още 40 такива ракети във вторник.

Русия, която разполага с голям брой ракети, редовно атакува Украйна с десетки от тях в рамките на няколко минути или няколко часа.

Във вторник руският президент Владимир Путин заяви, че самото съществуване на украинската държава е застрашено след провала на мащабната лятна контраофанзива на Киев за освобождаване на териториите, окупирани от руската армия.

"Не само че тяхната контраофанзива се провали, но и инициативата е изцяло в ръцете на руските въоръжени сили. Ако това продължи, държавността на Украйна може да понесе непоправим удар", каза той.

В миналото Путин е заявявал, че Украйна е щяла да бъде унищожена без подкрепата на Запада. Руският президент твърди, че НАТО води опосредствана война срещу Русия, използвайки Украйна. Зеленски нарече руския президент "хищник".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

10

ob1

18.01 2024 в 16:09

либерастакосмомолец, до вчера обяснявахте, че е СВО, а не война, днес обясняваш, че е 20%, а не 15%, утре ще обясняваш, че ги държите, а не ви изритват задниците от тях. Накрая ще обяснявате, че е само главичката :)

2550

9

alfakentavur

18.01 2024 в 15:05

"окопирала".
Че и неграмотен като за Световно първенство.

Когато соча 15% е в контекста на "тридневната специална операция". Която започна на 24.2.2022 г.
И скоро ще станат ДВЕ ГОДИНИ, в които орките за в застой на под 15%.

Хващам бас, че пак няма да разбереш.

2550

7

alfakentavur

18.01 2024 в 14:54

"Окупираното от февруари 2022 година насам".
Крим е окупиран през 2014 година.
То бива бива толкова 2 и 2 да не можеш да събереш, ама ти трябва на световно първенство по неспособонст да мислиш да отидеш.

2550

5

alfakentavur

18.01 2024 в 14:46

* 2022 година

2550

4

alfakentavur

18.01 2024 в 14:45

Ей така. Аз говоря за окупираното от февруари 2023 година насам.
А когато някой говори изобщо за окупираната от рашисти украинска територия като цяло включва и Крим.
Но трябва повече от 1 мозъчна клетка, за да проумееш това.

-529

3

6екеr4о

18.01 2024 в 14:44

Президент зеленски нарекъл Пуся хищник, но за мен той си е една пършива хиена, хранеща се само с мърша, със сраданията и мъката на хората...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки