Сводка на войната, 30.03.23: Франция е с “вързани ръце” срещу руската ядрена енергетика

Александър Леви и Катрин Гишар 30 март 2023 в 20:00 7602 18

Снимка Getty Images

Френският Мираж 2000? Не по-добър от Миг-29. Това заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников, отричайки информацията, че Франция се готви да достави няколко изтребителя от тип Mirage 2000.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Френският Мираж 2000 ? Не по-добър от Миг-29. Това заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников, отричайки информацията, че Франция се готви да достави няколко изтребителя от тип Mirage 2000. Министърът също така обясни, че характеристиките на тези бойни самолети са същите като тези на Миг-29, които вече са на въоръжение във военновъздушните сили на страната. "Радарът им е активен на 60 км и могат да достигат цели, разположени на 30 км. Със Су-35 противникът "вижда" на повече от 200 км и може да поразява цели, разположени на повече от 140 км", каза той. Той заключи, че Украйна е благодарна за всеки самолет, предоставен от нейните партньори, но че въоръжените сили на страната се нуждаят от много по-съвременни изтребители, за да бъдат наистина ефективни срещу руския агресор.

Репортерът на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович е арестуван и обвинен в шпионаж в Русия. В четвъртък, 30 март, руските власти обявиха, че са задържали репортера на Wall Street Journal в Русия в Екатеринбург, в Урал. Той току-що беше публикувал статия с колегата си Георги Кънчев за състоянието на руската икономика, която е на път да се "срине", в американския всекидневник. По-късно той беше изправен пред съд в Москва. Това е първият случай, в който чуждестранен журналист е обвинен в "шпионаж" от края на Студената война насам. 31-годишният Еван Гершкович преди това е работил за Агенция "Франс прес", "Moscow Times" и "New York Times". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че журналистът е бил “хванат на местопрестъплението”.

Сметките на Гьоте институт блокирани в Русия. Тази информация беше разкрита вчера от The Insider и потвърдена от централата на културната институция в Мюнхен. Изглежда, че това е руска ответна мярка срещу разследванията на германските власти относно Дома на Русия (Russisches Haus) в Берлин. Руският дом е заподозрян, че се е превърнал в инструмент на хибридната война на Москва в Германия. На 27 март говорителката на руското външно министерство Мария Захарова открито формулира тази заплаха : "Германската страна трябва да разбере, че ако ситуацията около Руския дом на науката и изкуствата в Берлин не се нормализира, не след дълго ще бъдат предприети репресивни мерки срещу филиалите на Гьоте институт в Москва, Санкт Петербург и Новосибирск. Дотогава Гьоте институт, който предлага курсове по немски език в цял свят, присъства в тези три руски града.

[Анализ] Франция с “вързани ръце” срещу руската ядрена енергетика

Когато става въпрос за ядрена енергия, срещу режима на Владимир Путин няма финансови санкции. Засега това е правилото в Европа, но докога ? Франция, където ядрената енергия представлява близо 70% от производството на електроенергия, не се колебае да търгува и дори да сключва съюзи с руснаците в тази област, въпреки агресивната война, която Москва води в Украйна повече от година.

Според информацията, която се разпространява в Германия през последните дни и която предизвика скърцане със зъби, френската група Framatome е създала съвместно предприятие с TVEL, дъщерно дружество на руската група Росатом. Първоначално се предполагаше, че това съвместно предприятие ще бъде създадено в Германия, тъй като то се отнася до производството на ядрено гориво в германския обект Линген, в Долна Саксония, от дружеството ANF, дъщерно дружество на френската група Framatome. Но германският министър на икономиката Роберт Хабек (Зелени) изрази сериозни съмнения относно сделката след руската инвазия в Украйна, която отложи проекта. И така Франция предложи да бъде домакин на споразумението.

Сега обаче досието е в ръцете на Министерството на околната среда на провинция Долна Саксония в Германия, което трябва да вземе решение по конкретното искане на германското дъщерно дружество на Framatome, ANF. Дружеството възнамерява да произвежда горивни елементи в Линген специално за източноевропейските (построени в Русия) атомни електроцентрали - производство, което ще се осъществява в тясно сътрудничество с Росатом. Досега руската група имаше монопол върху този вид гориво. Именно тук се появява руското участие и се разкрива създаването на френско-руското съвместно предприятие. Според Die Tageszeitung дъщерното дружество на Росатом TVEL притежава 25% дял в съвместното предприятие с френската Framatome.

Според доклад на неправителствената организация "Грийнпийс", публикуван на 11 март, Франция е с “вързани ръце” по отношение на ядрената енергетика с Русия. През 2022 г. страната ще е увеличила почти три пъти вноса си на руски обогатен уран, достигайки една трета от количеството, необходимо за 56-те френски атомни електроцентрали за една година. Франция също така внася почти половината от природния си уран от Казахстан и Узбекистан, а Росатом "държи в ръцете си" голяма част от този уран, заяви екологичната организация.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

386

18

Black Korsar

03.04 2023 в 06:11

Евгений Пригожин обяви превземането на Бахмут от руснаците

386

17

Black Korsar

02.04 2023 в 09:26

Изцяло пристрастни новини.

345

16

Джендо Джедев

31.03 2023 в 10:06

Отче,

Точно! Ученото си е учено!

15914

15

поп Дръвчо

31.03 2023 в 09:18

Интригата не е в добива, уран се добива на много места. Даже и в България има находища, затворени заради нерентабилност.

В находищата и в добива на уран няма големи пари.

Интригата е в обогатяването и Русия имаше някакви налични неизползвани мощности. Стари, скъпи, замърсяващи - ама за твърда валута какво ли не прави човек.

Но далаверата се разсъхна.

345

14

Джендо Джедев

31.03 2023 в 07:46

Хаха, троле, тя Мамашка ти и на газ има находища, ама нещо напоследък... ;)

2994

13

Гражданин

30.03 2023 в 23:39

Русия добива 6% от световната продукция на уранова руда. Ха ха ха, ако това не е велика уранова сила....

2994

12

Гражданин

30.03 2023 в 23:36

Китай така подобрява комуникацията че ония ден арестува имущество на Газпром край бреговете на Виетнам, а най-големият им трейдър отказа да превозва стоки за Русия. И тая опорка не мина, пасолски опитай пак!

2994

11

Гражданин

30.03 2023 в 23:35

ХА ха троле, уран в земята има на много места, Добиване на уран е друго нещо. Уранът на Росатом идва от Казахстан. Опитай пак опорката не мина.

386

10

Black Korsar

30.03 2023 в 23:18

Китай е готов да "подобри комуникацията и сътрудничеството с руската армия". Това заяви говорителят на китайското министерство на отбраната Тан Кефей.

Той посочи, че Пекин е има готовност за задълбочаване на взаимното военно доверие, както и за провеждане на редовни съвместни военноморски и въздушни патрули и учения.

По негови думи неотдавнашните военноморски учения, проведени от Китай, Русия и Иран, са подобрили способностите им за сътрудничество в различни военни мисии и са "допринесли за опазването на морската сигурност, както и за регионалния мир и стабилност".

386

9

Black Korsar

30.03 2023 в 23:14

Началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили неочаквано разкритикува Владимир Зеленски, като нарече целите му за завземане на Крим, Донбас и други нови руски територии максималистични, които са "изключително трудни" за постигане във военен план.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки