Сводка на войната, 27 април 2023 г.: Играта на Китай

Александър Леви и Катрин Гишар 27 април 2023 в 19:00 17749 0

 UJ-22 Airborne

Снимка Wikimedia

UJ-22 Airborne

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Безпилотните самолети, които заплашват Москва. В рамките на два дни руските сили за сигурност съобщават за четири безпилотни самолета открити в московска област. Това са били три малки, предлагани в търговската мрежа квадрокоптера китайско производство, и един много по-тревожен модел : UJ-22 Airborne, разработен и произведен от украинската компания Ukrjet. Последният е бил натоварен със 17 кг армейски експлозиви от тип С-4 (пластик). Според експертите трите квадрокоптера са имали за задача да установят и коригират траекторията на UJ-22 - операция, която очевидно не е успяла - поне този път. Общото между тези инциденти е, че и четирите самолета са били открити от местни жители, което означава, че нито един от тях не е бил прехванат от руското ПВО. Безпилотният самолет UJ-22 вероятно е бил изстрелян от Украйна (обхватът му позволява това), но има всички основания да се смята, че трите малки дрона са били изстреляни от руска територия.

Последният елемент предполага, че украинците разполагат с местни агенти или специални командоси, които действат от вътрешността на Русия за своите саботажни акции. Тази информация предизвиква голяма загриженост у руските власти, особено в навечерието на 9 май - деня, в който всяка година се провежда голям военен парад в чест на победата над нацистка Германия. В Кремъл се опасяват че точно в този ден украинската армия планира някаква специална операция. Неотдавна добре информирани източници съобщиха за наличието на голяма карта на Москва, изложена в офиса на Кирил Буданов, бивш командос, който стана ръководител на украинското военно разузнаване и който превърна този вид акции в своя запазена марка.

Око за око, зъб за зъб. Руското външно министерство оправда забраната за посещение на американски консулски представители в Москва при журналиста Еван Гершкович с отказа да бъдат издадени визи на руски журналисти, придружаващи Сергей Лавров на последното заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. Това е "реципрочна ответна мярка", наред с други, които се разработват, заявиха от министерството. По време на пътуването си до Ню Йорк Лавров не скри гнева си от решението на Вашингтон да откаже визи на журналисти от неговия пул, като заяви, че властите в Москва "няма да забравят и да простят" подобно нещо. Обвиняван от края на март в "шпионаж", журналистът от "Уолстрийт джърнъл" досега е получил само едно посещение от представител на посолството на САЩ в Москва - на 17 април. Той е задържан в затвора Лефортово, близо до руската столица.

Елитните коне на Русия избягват санкциите. Това сочи разследване на онлайн вестника "Вьорстка" - издание, което е все по-наясно с движенията в руското "висше общество". Длъжностни лица и олигарси, близки до правителството, са лишени от своите яхти, луксозни вили и недвижими имоти в ЕС - но не и от породистите си коне, някои които достигат баснословни суми. Понастоящем не съществува законодателство, което позволява конфискуването или запорирането на тези елитни животни.

Дъщерите на Роман Абрамович например притежават 39 чистокръвни жребци из Европа, някои от които се оценяват на над 1 млн. евро. Ротенбергови (Карина и Борис) притежават 24 коня. Към този списък могат да се добавят министри, банкери и други близки до режима магнати, които също притежават състезателни коне в Европа чрез своите дъщери или съпруги. Такъв е и случаят с Евгений Пригожин, чиято най-голяма дъщеря Полина е запалена по конете - но шефът на прословутата наемническа групировка "Вагнер" си направи труда да репатрира всичките си коне от Испания в Русия в началото на войната.

СБУ твърди, че е разкрила осем канала, които позволяват на дезертьори да напуснат Украйна. Украинските специални служби са арестували десетина души от няколко региона на Украйна, повечето от които държавни служители, които са превеждали мъже в повиквателна възраст през границата срещу пари в брой. Някои от тях са се представяли за международни шофьори на камиони, на други са издавали медицински удостоверения, че се нуждаят от лечение в чужбина, или фалшиви командировъчни за заминаване в чужбина. Други са били превеждани “на зелено” (през гората), в Румъния, Унгария или Полша. Цената на "преминаването" е достигала до 7 000 щатски долара. СБУ не съобщава за броя на хората, които може да са се възползвали от тези нелегални канали.

Играта на Китай

Най-накрая това се случи вчера. Дългоочакваният телефонен разговор между китайския президент Си Дзинпин и украинския му колега Володимир Зеленски беше първият известен пряк контакт между двамата държавни глави от началото на войната в Украйна. Той продължи един час. Пекин потвърди ангажимента си към мира и преговорите, без нито веднъж да изрече думата "война" или "Русия", нито пък ясно да осъди руската агресия в Украйна. Китайският лидер говори за "сложното развитие на украинската криза" и предупреди срещу ескалация - включително ядрена - на "конфликта". "В един ядрен конфликт няма победител", каза той.

Китай "няма да стои безучастно, да налива масло в огъня или да се опитва да се възползва от него", заяви Си Дзинпин. Фразата "не желае да хвърля масло в огъня" вече беше използвана от външния министър Цин Ган по време на посещението на ръководителя на германската дипломация Аналена Баербок в Китай в средата на април.

Говорител на Европейската комисия определи телефонния разговор като "отдавна закъснял крайъгълен камък", като подчерта, че китайските лидери трябва да "използват влиянието си, за да накарат Русия да спре агресивната война". Но дали думите на китайския президент наистина ще бъдат последвани от действия за прекратяване на войната и възстановяване на териториалната цялост на Украйна?

На формално ниво каналът за обсъждане изглежда поне отворен. След телефонния разговор между Си Дзинпин и Володимир Зеленски Киев обяви, че назначава посланик в Китай, а Пекин заяви, че изпраща специален представител "в Украйна и други страни, за да обсъди задълбочено с всички страни политическото уреждане на украинската криза". Става въпрос за бивш посланик в Москва.

След вълнението, предизвикано от забележките на китайския посланик във Франция Лу Шайе, китайското правителство изглежда иска да успокои редиците си, за да контролира по-добре официалния наратив. Китайският дипломат в Париж, известен с противоречивите си изказвания, по време на телевизионно интервю на 21 април постави под въпрос законността на страните произлезли от СССР, и се усъмни в украинския характер на Кримския полуостров. На 24 април Пекин се разграничи от забележките на своя посланик. "Китай уважава статута на суверенните държави на републиките след разпадането на Съветския съюз", заяви Мао Нин, говорител на китайското външно министерство. Съобщава се също така, че Лу Шайе е вече преместен в един институт за обучение на дипломати към министерството си като партиен секретар - ход, който изглежда като санкция.

Линк телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!