Сводка на войната 15.02.23 г.: Декомунизация по полски

Александър Леви и Катрин Гишар 15 февруари 2023 в 19:39 7436 0

Снимка

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Евгени Пригожин признава, че е създал руската фабрика за тролове Internet Research Agency (IRA). В отговор на въпрос на германското списание Der Spiegel ръководителят на наемната компания "Вагнер" заявява, че не само е финансирал тази скандална организация : "Аз имах идеята, аз я създадох и аз я управлявах дълго време". Базираната в Санкт Петербург Агенция за интернет изследвания е заподозряна в намеса в президентската кампания в САЩ през 2016 г., като е подкрепяла кандидата Доналд Тръмп чрез фалшиви акаунти в социалните медии. Пригожин също така признава, че е подкрепял друга фабрика за тролове - Cyber Front Z, която описва като "група патриотични блогъри". Киберфронт Z е името на канал в Telegram, създаден малко след началото на войната в Украйна, който сега има над 115 000 абонати. Твърди се, че Пригожин е предоставил един от офисите си на групата "като щаб" и е провел среща с тях в началото на войната.

Полша е уволнила от външното си министерство всички, които са преминали през руското МГИМО. "От вече два месеца, полската дипломация е свободна от МГИМО", се похвали външният министър Збигнев Рау. Всички служители на министерството, които са завършили престижния Московски институт за международни отношения (филиал на руското външно министерство), независимо дали са дипломати или не, са уволнени. Според министъра този институт, в който се обучават бъдещите съветски, а след това и руски дипломати (а често и шпиони), е инструмент на руския империализъм. Според Збигнев Рау завършилите там продължават да служат на този империализъм. За него тази чистка е важна стъпка в "декомунизацията" на полското общество.

Ирански оръжия скоро в Украйна? Докато министрите на отбраната на НАТО заседаваха в Брюксел, германският представител Борис Писториус обяви на 14 февруари, че Германия е направила поръчка за боеприпаси за танковете "Гепард", за да подпомогне украинските въоръжени сили. След като не успяха да получи боеприпаси от Швейцария или Бразилия, които искат да запазят неутралитет в конфликта, властите в Берлин призоваваха своите индустриалци да възобновят производството на 35-милиметрови снаряди за тези танкове, които вече не се използват от германската армия. Rheinmetall трябва да ги достави до юли. Правителството на САЩ също обяви, че е направило поръчки за боеприпаси на обща стойност 522 млн. долара (486 млн. евро) на две компании - Northrop Grumman Systems и Global Military Products. Първите боеприпаси трябва да бъдат доставени през следващия месец. И накрая, най-новата идея на Запада, прокарвана от Вашингтон, е да се доставят без много формалности на украинците иранските оръжия, конфискувани по крайбрежието на Йемен и предназначени за бунтовниците хути. За сега това може да включи около 5 000 автомата от съветски тип и 1,6 милиона патрони за последните.

Сръбските и черногорските власти реагираха остро на обвиненията, отправени от молдовската президентка Мая Санду, която, осъждайки "руския план" за дестабилизиране на страната ѝ чрез насилствени действия, посочи, че граждани на тези две държави биха могли да участват в него. Министър-председателят на Черна гора Дритан Абазович заяви, че ако Молдова може да предостави повече информация, "ние сме повече от готови да я чуем".

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич отхвърли обвиненията, като добави, че Белград "изисква от молдовските власти спешно да ни изпратят всяка информация, с която разполагат, тъй като до момента не сме получавали такава". Ивица Дачич имаше и друга причина да бъде изнервен. Във вторник молдовската полиция отказа влизане в Молдова на десетина привърженици на футболния отбор ФК Партизан, които бяха дошли да гледат мач от Конферентната лига на УЕФА срещу Шериф Тираспол. В крайна сметка мачът ще се проведе в четвъртък пред празни трибуни от "съображения за сигурност". Преди да заминат обратно за Белград, сръбските фенове се снимаха с карта на Косово в сръбски цветове и с руското знаме.

Над 6 000 документирани случая на украински деца, отвлечени от Русия

Те са на възраст от четири месеца до 17 години и са били принудени да напуснат семействата си или домовете за сираци, за да бъдат превъзпитани в специални лагери или дори осиновени от руски семейства. Поне 6 000 украински деца са били отвлечени от семействата си през последната година, а със сигурност и повече. Американският изследователски център Conflict Observatory към Йейлския университет, който проучва въпроса, е потвърдил всички 6 000 случая. Изследователите са съставили и списък на 43 обекта, където тези деца са държани в плен, като отново броят на тези лагери със сигурност е много по-голям. Обектите са разположени в цяла Русия - от Черно море до Сибир и руския Далечен изток - и на окупирания Кримски полуостров. Изследователите отбелязват, че съгласието на родителите е било фалшифицирано или изобщо не е било взето под внимание при изпращането на децата им в Русия. Те явно не са имали избор.

Русия започва систематично да депортира деца от Украйна в Русия още преди началото на войната. Една от първите такива депортации, в началото на февруари 2022 г., е група от 500 така наречени "евакуирани сираци" от Донецка област, отбелязват изследователите. Причината, публично посочена от руското правителство по това време, е предполагаемата заплаха от настъпление на украинските въоръжени сили срещу (самопровъзгласилите се) "Донецка народна република" и "Луганска народна република". Подобно на други така наречени "сираци" (някои от тях не са такива, според роднините им на място), които по-късно са доведени в Русия, някои от тях са осиновени от руски семейства. В началото на март други групи деца напускат Украйна и заминават за лагери в Русия, които са представени като безплатна почивка. Освен евакуацията по съображения за сигурност и центровете за отдих, руските власти използват и друг претекст за депортация на украински деца : медицинско пътуване, което предполага, че децата ще бъдат лекувани на руска територия.

Това, което изглежда като грубо нарушаване на правилата на войната, всъщност е перфектно организирана и координирана операция на руското федерално правителство. "Това е огромно логистично начинание, което не се е случило случайно", казва Натаниел Реймънд, директор на Лабораторията за хуманитарни изследвания в Йейл. Изследователите са успели да идентифицират десетки федерални, държавни и местни служители, които са "пряко ангажирани с операцията и политическото оправдание на програмата". Дейностите на длъжностните лица, участващи в операцията, включват "логистична координация (транспортиране на децата), набиране на средства, събиране на оборудване, пряко управление на лагери и популяризиране на програмата в Русия и в окупираните райони на Украйна". Поне дванадесет от тези лица не са включени в списъците на САЩ и/или международните санкции към момента на изготвяне на доклада.

При провеждането на проучването си изследователите са използвали множество открити източници, а също така и анализи на некласифицирани сателитни снимки от Националната агенция за геопространствено разузнаване на САЩ.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови