Сводка на войната, 14 март 2023 г.: Какво ще стане ако Иран купи Су-35

Александър Леви и Катрин Гишар 14 март 2023 в 19:21 8910 7

Су-35
Су-35

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

В руската Дума се разглежда законопроект за увеличаване на възрастта за наборна военна служба в Русия. Ако руските депутати го одобрят, което често е формалност, възрастта за наборна военна служба ще бъде увеличена на 21-30 години (в момента тя е 18-27 години). Законопроектът е на министъра на отбраната Сергей Шойгу и изглежда е получил зелена светлина от Кремъл. Той ще освободи част от студентите от военна служба и ще спести средства за медицински комисии.

Според анализатори от ISW, влиятелен американски мозъчен тръст по въпросите на войната в Украйна, « незабавното увеличаване на минималната възраст вероятно има за цел да разшири възрастовия диапазон на наборната служба, за да отговори на някои от настоящите нужди на руските въоръжени сили в Украйна, както и да намали общите изисквания за наборна служба през следващите години ». Експертите предполагат, че Кремъл се опитва да предпази новото поколение руснаци от демографските и социалните последици от конфликта в Украйна и не възнамерява да обявява обща мобилизация.

Според Ройтерс и Уолстрийт Джърнъл китайският президент Си Дзинпин се очаква да пътува до Москва, за да се срещне с Владимир Путин следващата седмица. Ако това стане, това ще бъде първото му посещение в Русия от началото на войната в Украйна. След срещата си с Владимир. Путин, Си Дзинпин планира да разговаря и с украинския президент Володимир Зеленски - но чрез видеоконференция. На 24 февруари Пекин предложи план от 12 точки, с който да се опита да разреши украинския конфликт, който беше посрещнат с голям скептицизъм от Киев. Въпреки това украинските власти приветстваха желанието на Китай да се включи по-активно в търсенето на мирен план; Володимир Зеленски заяви, че е готов да обсъди това по всяко време с китайския си колега.

Още един "жест на добра воля" от страна на Москва. След като няколко дни заплашваше, че ще се оттегли от сделката за зърното, Русия най-накрая се съгласи да я поднови - но само за 60 дни вместо за 120, както бяха планирали преговарящите. Това споразумение, което де факто вдигна руската блокада на украинските пристанища, беше постигнато след тежки преговори през юли миналата година под егидата на турското правителство и ООН. То беше подновено за първи път през ноември миналата година, въпреки че Москва често повтаря, че то облагодетелства преди всичко украинската страна и че руската селскостопанска продукция все още търпи загуби. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков представи решението като "жест на добра воля" - фраза, която стана емблематична на руските поражения във войната в Украйна.

На германската армия и "липсва всичко". Във вторник комисарят по въоръжените сили в Бундестага Ева Хьогл (SPD) подкрепи призива на министъра на отбраната Борис Писториус за увеличаване на бюджета на Бундесвера с 10 млрд. евро, като даде мрачна оценка на германската армия. "Стискам палци това да се случи", каза г-жа Хьогл. Комисарят на Бундестага говори за "огромна нужда от инвестиции" в размер на 50 млрд. Казармите са в окаяно състояние. Войниците нямат функциониращи тоалетни, душове, интернет връзки, наред с други неща, казва тя. В допълнение към проблемите с оборудването германската армия страда и от недостиг на човешки ресурси. Тя има проблеми с набирането на войници. Ева Хьогл изрази съмнения, че целта от 203 000 войници ще бъде постигната до 2030 г. През 2022 г. в Бундесвера е имало 183 051 войници в сравнение с 183 695 през предходната година.

[Под лупа] Какво ще стане, ако Иран купи руски Су-35? 

Иран е на път да закупи руски изтребители-бомбардировачи Су-35, пише приятелският към Кремъл онлайн вестник "Взгляд", като се позовава на ирански източници. Според вестника тази покупка - ако стане факт - има всички шансове да промени изцяло облика на Близкия изток, да засили антиамериканския полюс в региона и същевременно да представлява голямо геостратегическо предизвикателство за Израел.

Според тези ирански източници Техеран обмисля закупуването на модерни изтребители още от края на ирано-иракската война през 1988 г., но това стана възможно едва след вдигането на ембаргото върху конвенционалните оръжия през октомври 2020 г. Оттогава насам иранският избор е Су-35, по-специално благодарение на все по-близките отношения в областта на военното сътрудничество между режима на мулетата и Москва. Съобщава се, че самолетът е бил одобрен от няколко технически и военни комисии и ще бъде разположен в подземна авиобаза с кодово име Eagle 44, разположена на планински склон на около 160 км от Ормузкия проток.

Все още не се знае колко самолета ще включва първата поръчка и кога ще бъде доставена. При всички случаи обаче според руски експерти става въпрос за дългосрочно сътрудничество, тъй като подобна покупка включва и обучение на пилоти, доставка на ракети "въздух-въздух", "въздух-земя" както и техническа поддръжка на самолетите. Ако бъде финализирана, тази сделка ще бъде истински джакпот и сериозно международно признание за руската военна индустрия.

Според същите експерти Су-35 е един от флагманите на руската военна авиационна промишленост и вече е доказал своите качества по време на мисиите в подкрепа на верните на Башар Асад сили на руските военновъздушни сили. Ефективността му на сирийския театър на военните действия е била определяща и за избора на Техеран, който участва в този конфликт чрез прокси, посредством присъствието на ливанските шиитски милиции на Хизбула. Също така, според руски експерти, Су-35 е напълно способен да се противопостави и дори да надмине американските изтребители F-16, F-35 и F-15, които са на въоръжение в израелските ВВС. Това няма как да не промени ситуацията, тъй като досега еврейската държава имаше смазващо въздушно превъзходство в региона, което позволяваше на изтребителите ѝ да изпълняват мисии далеч извън нейните граници. Всичко ни навежда на мисълта, че основната мисия на тези Су-35 в ирански цветове ще бъде да защитават ядрените инсталации на страната, които са честа мишена на израелски набези.

Що се отнася до геополитическите последици от тази покупка, тя би довела най-вече до отслабване на израелско-американската ос в региона и дори би могла да ускори формирането на нови полюси на влияние, а защо не и да благоприятства сближаването между Техеран и Рияд, основните "враждуващи братя" в мюсюлманския свят, мечтаят руските коментатори.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

7

Маги Стралска

15.03 2023 в 15:03

кво ше стане ли?..... ше стане тва..... че после ени ислямисти.... ше си оскубят брадите..... от яд.....

-529

6

6екеr4о

15.03 2023 в 10:27

Честно казано много ми се иска сделката м/у педеРацията и мюслюманите да се реализира по-скоро, та Израел вече открито да подкрепи УкраИна в гадната касапница.
То тогава и силно ще "намалеят" производствените мощности на Шахед, както се казва в една нашумяла реклама: Израелците знаят защо...

22548

5

dolivo

15.03 2023 в 09:22

нас държа, че ще ги карат руснаци, поне в началото

625

4

1215

14.03 2023 в 22:40

Хубаво си мечтаят,но не се знае с кого точно ще се сключва и довършва договора.Много рискуват персите с тази си мечта.

345

3

Джендо Джедев

14.03 2023 в 20:40

Какво да стане... Най-много да се опарят като индийците. Щом даже и те вече не щат и да чуят за руски кошници, сметай! Е, може пък амуджите да се окажат по-малко махнаджии дори от индийците. :D

924

2

Diogen

14.03 2023 в 20:28

Военни експерти, някои от които от Русия, смятат, че Су-35 не е изтребител от 5-то поколение, защото му липсват доста показатели за това. Твърдението, че Су-35 превъзхожда Ф-35 е силно преувеличено. Най-модерният руски изтребител не може да се мери дори с Ф-22 и с новото поколение Ф-16. Бие го и модернизираният нов вариант на Ф-18. войната в Украйна показа колко е добър, свален бе един самолет от този тип и руснаците повече не дръзнаха да изпращат Су-35. Под въпрос е е дали орките ще могат да произвеждат Су-35 заради строгите санкции. Самолетът показа доста проблеми и досега в Русия при учения са паднали най-малко три бройки.

924

1

Diogen

14.03 2023 в 20:22

Путлер е отчаян и е изпратил на фронта в Украйна най-малко 100 жени затворнички, съобщава Дейли Мейл. Освен това лудият руски диктатор е опрял до танкове Т-62 от 60-те години. Съветските железа са извадени дори от музеите.