Серж Танкян пред The Rolling Stone: Арменците защитават родината си от брутална армия на автократ, подкрепян от Путин

"Тъй като за всяка история е полезно да има карикатурно зъл антагонист, с удоволствие съобщавам, че всичко започва с Йосиф Сталин"

OFFNews 14 ноември 2022 в 15:10 4075 1

Серж Танкян

Снимка Getty Images

Серж Танкян

Серж Танкян - американски музикант с арменски произход, създател и вокал на метъл бандата System of a Down и политически активист, разказва пред популярното списание The Rolling Stone за конфликта между Армения и Азербайджан. Статията му е озаглавена "Арменците защитават родината си от брутална армия на автократ, подкрепян от Путин. Защо светът не помага?" Препечатваме я в превод от английски.

СЪЩАТА СЕПТЕМВРИЙСКА СЕДМИЦА, когато в Изюм, Украйна, беше открит масов гроб, Азербайджан започна брутални атаки срещу суверенната територия на Армения, убивайки стотици хора. Първото събитие беше на първа страница на "Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост" и по CNN и беше осъдено от световни лидери и международни организации. Второто събитие беше еднодневна история, която бързо беше погребана.

Не бях изненадан. Уморени от световния хаос, избираме кои безчинства действително предизвикват нашето възмущение. Русия на Владимир Путин се разглежда като разбойническа сила, докато клептократичната диктатура на Илхам Алиев в Азербайджан остава извън светлината на прожекторите. Донякъде това е разбираемо, тъй като корупцията е ясна, но проблеми зад нея са сложни. Затова нека се опитам да ги обясня просто.

Тъй като за всяка история е полезно да има карикатурно зъл антагонист, с удоволствие съобщавам, че всичко започва с Йосиф Сталин.

На 4 юли 1921 г. Кавказкото бюро на Централния комитет на Съветската комунистическа партия гласува за присъединяването на планинския район Карабах - днес голяма част от Азербайджан и Източна Армения, чието население на 95 процента е от етнически арменци - към Армения. Логичната идея е да се създадат етнически единни републики в Съветския съюз.

Но съветският лидер имал по-хитри планове: искал републиките да са лишени от логика, за да намали шансовете им да се превърнат в жизнеспособни държави. Затова на следващия ден той се намесва, за да включи Карабах в съветски Азербайджан като част от автономна област.

Това е удар за арменците и идва само няколко години след като големи властови машинации предават историческите арменски градове Карс и Ардахан на Турция, а Нахчъван - на Азербайджан. През 1915 г. около 1,5 милиона арменци са избити от турците, което дава началото на термина "геноцид".

При разпадането на Съветския съюз през 90-те години на ХХ век арменците от провинция Нагорни Карабах гласуваха с огромно мнозинство за присъединяване към Армения. Азербайджан реагира с погроми над арменците в Азербайджан и военни нападения над Нагорни Карабах. Арменците надделяха във военно отношение и създадоха силен модел на автономия и демокрация, свободен от диктатурата на Азербайджан.

След това дойде 2020 г., когато Азербайджан, с помощта на Турция, отново нападна. Брутална 44-дневна война отне живота на хиляди хора, като Азербайджан окупира спорната територия и разсели десетки хиляди арменци. Но Алиев не остана достатъчно доволен и сега се опитва да завземе територия в самата суверенна Армения.

В исторически план Русия е била гарант за сигурността на Армения. Но Русия, разсеяна от безумните си имперски амбиции в Украйна, изостави Армения и се присламчи към Турция и Азербайджан. Предвид незаинтересоваността на Запада арменците се чувстват изоставени на произвола на съдбата.

Срещу тях се изправя една особено омразна версия на Азербайджан: това е страна с изключително ниска степен на свобода и още по-ниска оценка на човешките права, която се управлява като частен бизнес на Алиеви. Илхам, автократ от сорта на Доктор Зло, наследи владенията си от баща си Гейдар, който е от КГБ, направи съпругата си вицепрезидент и управлява богатата на енергийни ресурси страна като машина за пари, за да купува тишина по целия свят.

Неговият съюзник, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, е бандит ислямист, управляващ притворна демокрация, която потиска кюрдското малцинство, нахлува в Сирия и дрънка със саби срещу Кипър, Гърция и Армения.

Путин - е, всички знаете за него.

Вероятно няма да ви изненада фактът, че този тираничен триумвират работи по енергийна игра с изкопаеми горива, съсредоточена около... Азербайджан. По същество те трябва да транспортират нефт и природен газ от Азербайджан, както и от Иран, до Турция и по-нататък до която европейска държава се съгласи да ги получи - това изисква коридор през Армения. Те биха искали да притежават и контролират този коридор, което до голяма степен обяснява последната инвазия. Освен това руската компания "Лукойл" притежава около 25% от каспийските петролни запаси на Азербайджан - така че Путин все още ще бъде в играта, дори ако Европа откаже да купува директно от Москва.

Недоволството на САЩ от петролопровода е една от причините, поради които някои американски политици се опитват да се включат по-активно в установяването на дългосрочно прекратяване на огъня. Това обяснява и защо председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси летя през септември до Ереван, столицата на Армения, и публично порица азербайджанската агресия.

Но Европа, обсебена от енергийната си сигурност, е много по-склонна да угажда на Алиев. И наистина, Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, наскоро сключи сделка за доставка на газ, като нарече Алиев "надежден" - което, както се твърди, го окуражи да нападне Армения няколко седмици по-късно.

Съгласни ли са европейците да гледат как Азербайджан извършва етническо прочистване на Нагорни Карабах и Армения само заради покриване на един процент повече от енергийните им нужди от азербайджанския диктатор Алиев? Не мисля така. Може би повечето не са наясно.

Би трябвало да попитат Института "Лемкин", "Хюман райтс уоч" и други наблюдаващи организации, които наскоро вдигнаха червен флаг за геноцидните действия на Азербайджан спрямо арменците. Азербайджан е страна, в която децата от малки се възпитават в омраза към арменците, което може да обясни множеството скорошни видеоклипове с убийства на военнопленници от азербайджански войници, съчетани с неописуеми осакатявания на арменски войници и цивилни.

Азербайджан се е превърнал в международен парий за много пътешественици, които са посещавали Нагорни Карабах, включително Антъни Бурдейн, когото имах привилегията да заведа в Армения през 2017 г. за предаването "Parts Unknown" на CNN. Тони изпитваше само презрение към хора като Алиев, Ердоган и Путин. Бях го предупредил, че ще попадне в черния списък; реакцията му беше нещо от рода на "През оная работа ми е".

Оказва се, че и на повечето други не им пука - но по обратния начин.

Неотдавна ми казаха, че заради отразяването на войната в Украйна и протестите в Иран медийните компании нямат капацитет да отразяват други международни трагедии, свързани с човешките права. Но изключителната съпричастност към жертвите на нашите приети международни врагове е лицемерна.

Докато всичко това се случва, в Баку, столицата на Азербайджан, се играят международни футболни мачове, за следващата пролет там са планирани състезания от Формула 1, а театрите и музикалните зали са резервирани за международни изпълнители.

Трябва да вземем пример от няколко смели украинци като попзвездата Макс Барских, който отмени концерта си, заявявайки, че "всяка държава, която позволява агресия срещу друга държава, не е място за моите концерти". Или пък украинската певица Тина Карол, която последва примера, като отмени собственото си шоу в Баку и публикува в Instagram надпис "Арменският живот има значение". Благодарен съм за подобни прояви на солидарност.

Време е да ''отменим'' и санкционираме Азербайджан, като го добавим към списъка на страните, извършващи груби нарушения на човешките права и военни престъпления през нашия живот. Никога повече - нали?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови