Руски трактор, американски самолет... Българска работа

Юрий Проданов Последна промяна на 02 февруари 2023 в 16:14 24671 30

Летящ трактор.

Снимка Reduta.bg

Летящ трактор.

Зимно руско село. Телевизионен репортаж от последните години на СССР. По заснежената улица мощно ръмжи огромен трактор К-700. Зад него е закачена импровизирана дървена тарга с размери метър на метър, а върху нея се кипри петдесетлитров гюм за мляко. Тракторът е дълъг 7 метра и висок почти 4 метра. Бързо се отдалечава.

Техническите характеристики на трактора К-700 свидетелстват за богатирски двигател от 300 конски сили и разход на гориво, съответстващ на щедрата руска душа.

В паметта ми този телевизионен репортаж отпреди почти 40 години е метафора, обясняваща защо някои нации се провалят и защо СССР (за който странно защо странни хора подсмърчат с умиление) са разпадна като къща от карти.

Вчера от летището във Варна излетя транспортен самолет „Спартан“. Техническите характеристики на този дълъг 22 метра самолет и с разпереност на крилата 28 метра свидетелстват за обща мощност на двата му двигателя от 9280 конски сили и със съответния разход на гориво.

На своя борд военнотранспортният „Спартан“ може да качи 60 войника или 48 парашутисти. И по темата – 6 души медицински персонал с подготвени цели…36 места за ранени. И така с полезно тегло на товара от 13 500 килограма.

От летището във Варна транспортният „Спартан“ излетя с трима човека медицински персонал и едно бебе с общо тегло от около…200 килограма.

Вероятно по времето, в което огромният десантен самолет е рулирал по пистата за излитане Георги Гвоздейков – шеф на държавното дружество “България хели мед сървиз”, специално създадено за закупуването на медицински хеликоптери, обяви че процедурата по тяхното придобиване се отлага (пак) във времето. Причината е до болка позната за запознатите с лабиринтите на процедурата при обществените поръчки. Обжалване. Безумното (без преувеличение) в случая е не толкова, че фирмата, която е подала жалбата няма нищо общо с този сектор на така специфични услуги, няма осигурени служители, не извършва подобна дейност и не изглежда да има каквито и да било интереси в медицинската авиопомощ.

Безумното е, че Комисията за защита на конкуренцията разглежда и взема положително отношение по жалба, която е подадена… два дни след крайния срок за обжалване.

Качвали ли сте се на самолет две минути, след като той вече е отлепил от пистата?

Хващали ли сте влак две минути, след като той се е отдалечил от перона на гарата?

Два дни!!!

Ясно е, че жалбата умишлено и съзнателно саботира закупуването на медицински хеликоптери, отлагайки това неясно кога напред във времето.

Неясно е защо държавен регулаторен орган съдейства в този саботаж.

Едновременността на спасителния полет на „Спартан“-а и процедурното забатачване при закупуването на медицински хеликоптери става с любезното съдействие на държавните чиновници с партийни назначения в КЗК.

А настоящият състав на КЗК беше избран от парламента по време на кабинета “Борисов 2”.

Председателят на комисията е Юлия Ненкова. Тя е майка на депутата от ГЕРБ и в настоящото народно събрание Александър Ненков. Самата Ненкова пък била зам.-кмет на София по времето, когато премиерът Бойко Борисов е столичен кмет.

В комисията е и предложеният за неин член от СДС Красимир Витанов, който по времето на кабинета “Орешарски” е председател на надзорния съвет на “Булгартрансгаз”.

Един от общо седемте членове на КЗК – Красимир Зафиров, е предложение от партията на Христо Ковачки “Лидер”, по-късно преименувана на “Български демократичен център”.

Откъм БСП пък идва дългогодишният кадър на левицата (че и на БКП до 1989 г.) Анна Янева, която е с опит като заместник-министър в правителствата “Станишев” и “Орешарски”.

Любопитно е каква аргументация относно даването на ход на жалба, подадена с двудневно закъснение, ще предложи и познатият с деветгодишния си опит като конституционен съдия проф. д-р Пламен Киров.

Човешкият живот няма цена. Още повече живот, който току-що е видял светлината на този така объркан свят. Полетът на „Спартан“-а бе спасителен и не за цената на спасението иде реч тук.

Пред очите ми завинаги ще остане онзи тежък като танк руски трактор в зимния ден със закачения и лек като перце гюм за мляко. Като отговор на въпроса, на който дори са посветени научни изследвания.

Защо някои нации се провалят? Защо някои нации са богати, а други бедни?

Препечатваме текста от Reduta.bg с тяхно съгласие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-39

30

6екеr4о

22.02 2023 в 13:01

Днес, 22. февруари 2023 г., бе публикувано решение на Върховния административен съд, с което се потвърди определението на КЗК, с което бе отхвърлена жалбата на некакви боклуци за покупката на медицински хеликоптери, Министерство на здравеопазването вече е с развързани ръце! Бързо и тихо.
Написах горното за да припомня на форумните приятелчета, че не трябва безрезервно да се доверяваме на българското Джурналист, учил-недоучил, разбрал-недоразбрал, но гръмогласен и обвинителен!
Във всичките ми мнения и прогнози, изразени под таз боклукчива статийка, съм бил прав...

-1665

29

Krasimir T.Georgiev

06.02 2023 в 13:21

"СЛУЧВАТ се тихи вечери, когато няма вятър...." Й.Йовков

-1665

28

Krasimir T.Georgiev

04.02 2023 в 17:38

Е, по-добре да се случвам И УПОРИТ, отколкото само ТЪП.

2529

27

Johnny B Goode

03.02 2023 в 21:16

Тъп, но упорит.
Случва да ме убеди, че е типичен гербаджия.

-1665

26

Krasimir T.Georgiev

03.02 2023 в 19:33

Случва = Постига
Езикът не е застинала даденост, той подлежи на развитие, стига да има разбираемост от хората.
Обикновено писателите измислят и въвеждат думи, които простолюдието не употребява.
Аз нямам такива претенции, но съм чел, че днешният човек употребява 200-300 думи, защотото не е чел литературни произведения.

2529

25

Johnny B Goode

03.02 2023 в 19:18

Красимирчо случва да демонстрира герберската простотия.
Ето това е изречение...

-1665

24

Krasimir T.Georgiev

03.02 2023 в 18:43

Ами ти не можеш да пишеш, граматиката ти куца, незнам как да се обърна към по-долния умник.
Не му било известно, но има мнение.
Няма главни букви, запетаи, изобщо "карай ся, няма значение".
Оброазован българин, или може би ДБил?

21419

23

dolivo

03.02 2023 в 18:28

някой случва нещо не ми е известно да е станало правилен български

карай ся, няма значение

-1665

22

Krasimir T.Georgiev

03.02 2023 в 18:16

Ало, "Американо" пише се Това, ЧЕ............
Но ти си от Образованите ПРОСЛОЙКИ.
Не виждам нищо нередно в моя изказ, СЛУЧВАТ......

-39

21

6екеr4о

03.02 2023 в 18:08

Цялата словесна конструкция се крепи на невярното твърдение, че КЗК разглежда просрочена жалба. Ако авторът има елементарна подготовка ще знае, че това и на теория, и на практика е невъзможно.
Той очевидно не знае правилата за изпращане на документи по пощата, но за сметка на това е гръмогласен и максимално обобщителен!
Дори и да допуснем, че е станала грешка, то аз съм готов да се обзаложа, че извинение няма да има...