Реза Зарраб - затворникът, от когото Ердоган се страхува

Тайфур Хюсеинов 01 декември 2017 в 12:07 15604 0

Извън родината си 5531 турски граждани се намират в затворите в 147 страни по света. Това съобщава през месец март външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от в. „Тюркийе“. Но един от тях е много специален на турските власти и най-вече на президента и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган. Намиращият се в затвор в САЩ ирански бизнесмен с турски паспорт Реза Зарраб (Ръза Сарраф) бе човек обгрижван от турските власти.

Няма информация управляващите да се интересуват от останалите 5530 турски граждани, намиращи се в затворите по света. Специалното отношение на първите мъже на Турция към Реза Зарраб, буди повече съмнение и въпроси, отколкото уважение към дейността на властта. Затворникът Реза Зарраб е водеща тема за турските медии и по всичко изглежда, че ще е така още много дълго.

Но с какво е по-специален иранският бизнесмен Реза Зарраб от всички останали турски граждани? С какво прикова вниманието върху себе си в Турция и вече от водещите световни медии, които обширно започнаха да пишат за неговите признания пред американския съд.

На 29 ноември Реза Зарраб се изправи пред съд в САЩ. Той бе задържан от агенти на ФБР на 19 март 2016 г. на летището в Маями, Флорида по обвинение за нарушаване на ембаргото, което бе наложено на Иран, финансови измами, пране на пари и даване на подкуп. Зарраб е сред ключовите фигури в най-големия корупционен скандал в републиканската история на Турция, гръмнал на 17 декември 2013 година, в който бяха намесени близкото обкръжение на Ердоган. След разкритията се наложи да бъдат сменени четирима министри. Последва остра реакция на управляващите, които смениха разследващите прокурори. Тогава Зарраб изкара 72 дни в турски затвор с обвинение за корупция и финансови злоупотреби и бе освободен заедно с другите обвиняеми (синове на министри, видни бизнесмени и шеф на държавна банка).

Зарраб бе освободен от наказателна отговорност в Турция и всички обвиняеми си получиха обратно парите, които бяха намерени в домовете им по време на полицейската акция, заедно с лихвите им за няколко месеца.

Веднага Ердоган приписа разобличаването на корупционния скандал на Фетхуллах Гюлен и неговите симпатизанти, които според него чрез делото са опитали да направят „цивилен преврат“ и да го свалят от власт. Разследването бе прекратено като заговор на гюленистите, а скандала потулен. Открито репресиите срещу т.нар. гюленисти датират от тогава.

След мегакорупционния скандал президентът Ердоган (тогава все още премиер) подкрепи Реза Зарраб и го нарече „бизнесмен филантроп“, който сам е покрил 15% от дефицита по текущата сметка на Турция. Подкрепата на властта към Зарраб продължи и през 2015 г. Тогава на специална церемония той официално бе награден от двама министри за своите бизнес успехи!

Потуленият от режима на Ердоган корупционен скандал в Турция сега обаче се разраства. От локален турски проблем се превръща в международен, влизайки в американски съд.

Почти година и половина след ареста на Зарраб американските власти издадоха заповед за задържането и на бившия министър на икономиката в кабинета на Ердоган Зафер Чаглаян. Още по време на корупционния скандал той бе обвинен, че е получил крупни подкупи от страна на Зарраб.

Подсъдимият в момента в САЩ Реза Зарраб от обвиняем стана свидетел по мегаделото за нарушаването на ембаргото срещу Иран и призна, че е подкупил Зафер Чаглаян с 50 милиона долара. Чаглаян, който по онова време бе в много близки отношения с Ердоган, беше един от четиримата отстранени от длъжност министри.

Турските медии, цитирайки американски източници, писаха още преди старта на делото в САЩ, че Зараб е направил пълни самопризнания пред американските власти за връзките си с отговорни турски политици в сделките в нарушение на санкциите срещу Иран. Така „бизнесменът филантроп“, както го бе определил Ердоган, от обвиняем се е превърнал в свидетел на американската страна.

Преди старта на делото Турция на два пъти изпрати нота до САЩ със запитване къде е Зарраб, но отговорът така и не стана известен (изпращане на нота не се случвало и при най-обтегнатите отношения между Анкара и Вашингтон – б.а.). От друга страна президентът Ердоган заяви, че делото е политическо и измислено. Според него случаят Реза Зарраб не е нищо друго, освен скалъпен компромат срещу Турция.

Преди започване на делото в САЩ турският премиер Бинали Йълдъръм в публична реч обвини американските власти в оказване на натиск върху Зарраб.

“Скалъпени и монтирани сведения, които не отговарят на правото. Натискат го да даде показания срещу нашата страна”, каза Йълдъръм.

Относно процеса турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи реагира остро с думите:

“Да става каквото ще, нека Реза Зарраб върви по дяволите”.

Правителственият говорител Бекир Боздаг твърди, че бизнесменът е бил заплашван с присъда от 35-40-150 години, ако не даде признания, каквито се искат от него.

„Сагата Зарраб е заговор срещу Турция“, твърди Боздаг.

Въпреки атаките на турските управляващи към САЩ, начело с Ердоган, анализатори са на мнение, че Зарраб ще създаде сериозни главоболия властта в Турция. За това управляващите се страхуват и сън не ги лови нощем.

Как започна всичко?

До корупционния скандал името на Реза Зарраб фигурира основно в жълтите страници на медиите, където се пише за богатсвото и успешния бизнес на 33-годишния иранец придобил турско гражданство (тогава по-млад). След това следва брака му с Ебру Гюндеш, една от най-популярните певици в Турция. Луксозният им живот е честа тема по страниците на жълтите издания.

17 декември 2013 г. обаче е датата, на която Реза Зарраб става известен на цяла Турция. Тогава избухва корупционният скандал, засегнал близкото обкръжение на Ердоган.

Реза Зарраб бе арестуван, заедно с още 53-ма обвиняеми, сред които синове на трима министри и директорът на държавната „Халкбанк“ Сюлейман Аслан. Бяха намерени значителни суми в домове на заподозрените, а в кутии за обувки в дома на Сюлейман Аслан полицаите откриха около 4 милиона долара.

Тогава Зарраб изкара 72 дни в турски затвор по обвинение в корупция и финансови злоупотреби и бе освободен заедно с другите обвиняеми, след като разследващите прокурори бяха сменени от управляващите. Тогава Ердоган определи случващото се като „преврат срещу правителството“. Той се закани, че виновните ще си платят, като на мушка бяха сложени полицаите и прокурорите, дръзнали да разследват корупцията и злоупотребите по високите етажи на властта. До няколко месеца всички задържани по обвинение за корупция и злоупотреби бяха освободени, като управляващите спряха опитите за създаване на специална парламентарна комисия, която да разследва уволнените от кабинета министри.

Реза Зарраб - „бизнесменът филантроп“

След корупционния скандал президентът Реджеп Тайип Ердоган (тогава все още премиер) подкрепи Реза Зерраб и го нарече „бизнесмен филантроп“, като посочи, че гарантира за „честния бизнесмен“. След това Реза Зарраб се ползваше със специална протекция от управляващите в страната, като стана ясно, че двама полицаи са го пазили по време на почивка.

На 22 юни 2015 г. Реза Зарраб бе награден на специална церемония в присъствието на президента Ердоган, като наградата му бе връчена от вицепремиера Нуман Куртулмуш и министъра на икономиката Нихат Зейбекчи. Неговата фирма “Volgam Gıda Dış Ticaret Limited” получи награда за най-голям износител на скъпоценности.

Преди да отпътува за САЩ за международната конференция по ядрената безопасност, президентът Ердоган коментира и ареста на Зерраб. Той посочи, че арестът на Зерраб не засяга „нашата държава и не може да знаем за пране на пари ли става въпрос“.

„Ако има нещо свързано с Реза Зерраб, адвокатите на г-н Реза ще го защитят“, допълни Ердоган.

Веднага след това в социалните медии се появиха коментари, че наистина случаят Реза Зерраб не засяга турската държава, а засяга лично Ердоган!

Според информация на в. „Хюррийет“ адвокатът на Бабек Зенджани, Ресул Кухпайезаде, призна престъпленията, извършени от Реза Зерраб. Бабек Зенджани и Реза Зерраб са съдружници и са действали заедно при нарушаване на ембаргото, наложено срещу Иран.

„Вярно е, че операциите на Зенджани и Зерраб по време на ембаргото, наложено на Иран, се определят като международно пране на пари“, каза адвокат Ресул Кухпайезаде.

Зенджани бе арестуван също през декември 2013 г. в Иран. На 6 март 2016 г. той бе осъден на смърт от съд в столицата Техеран за измами на стойност 2,8 милиарда долара.

„Бизнесменът филантроп“ Реза Зарраб започна със самопризнанията пред американския съд и тези горчиви истини плашат Ердоган, неговото близко обкръжение и властта в Турция. Предстои да научим много неща, които ще бъдат отхвърляни на момента от най-високо ниво в Турция. Не е трудно да се предположи, че антиамериканската риторика при южните ни съседи ще се засили, а турско-американските взаимоотношения ще се обтегнат допълнително.

Тайфур Хюсеинов е журналист, член на Асоциацията на европейските журналисти и СБЖ. Той е един от издателите на вестник "Седмичен обзор" и сайта http://www.obzornews.bg - медии, които следят в детайли политическите процеси в Република Турция и техния отзвук у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови