Quantcast

Речта на Доган: Напънала се планината...

Николай Слатински Последна промяна на 23 декември 2015 в 16:02 15571 11

Речта на Доган: Напънала се планината...

Текстът е препечатан от блога на проф. Николай Слатински "Стратегия, Синергия, Сигурност" с негово позволение.

Поляризацията по отношение речта на Ахмед Доган ме заинтригува донякъде, иначе едва ли бих си губил от времето, та вместо да чета изданията от превъзходния ми „улов“ от Панаира на книгата, плюс купените днес две нещица – поредните обещаващи да бъдат чудесни опуси на Малкълм Гладуел и Алберто Анджела, да се занимавам какво бил казал великия хидролог и ориентализатор на страната ни…

Ето какви бяха първите ми впечатления от тази реч.

Първо, политиците ни говорят много постно, повърхностно, почти неграмотно откъм „високия дискурс“, често на диалект – ако не провинциален, то политически – късоглед и късопаметен, без идеи и без визия. А Доган ръси купешки слова, наукоподобни думи, почти социологически понятия и донякъде политологични термини и това прави речта му доста по-различна от шаблона, като за неизкушения читател тя изглежда тежка, тежкарска, направо много чело, много знай.

Второ, в речта на Доган се смесват „наративите“, жанровете, посланията, публиките – тя е отчасти геополитически анализ, отчасти политологическо есе, отчасти политическа декларация, отчасти преразказ с елементи на разсъждение. Претендира за научен поглед, демонстрира политическо ниво. За мен, обаче, може би донякъде съм предубеден, като наука, като геополитика, като глобална и регионална сигурност, като международни отношения и външна политика, речта е слабичка, не съдържа никакви оригинални идеи, повтаря, понякога буквално, тезите на евроспектиците и путинофилите, станали напоследък наистина много в Европа, съединявайки в сплав от дясно патриотарство и левичарски иинтернационализъм, коренно противоположни анти-сили – анти-ЕС, анти-САЩ, анти-НАТО, анти-Глобализацията и др. По-трудно ми е да определя достойнствата на речта като политическо слово, може би защото не ги видях. Все пак така може да говори и понякога го прави по-добре един сериозен студент по международни отношения и-или национална сигурност, по политология и-или международно право, но не и човек с претенции за връх на сладоледа като Политик на Прехода.

Трето, на мен бе най-интересно какво е казал Доган по отношение на Турция. Мисля си, че само много сериозно убедените, всъщност предубедените в изключителността на Доган, са видели нещо съществено по тази тема в речта. Аз съзрях преди всичко перфектно отработено разпределение на ролите на Доган и Местан като доброто и лошото ченге. Не, нямам предвид, че са били ченгета, в смисъл вербовани, накратко – почти напълно доносници на ДС (за масово притисканите от ДС български турци винаги да бъдат наричани „доносници“ не е пълната истина и невинаги е справедливо, защото не можем да се поставим на тяхно място и да знаем какво им е било и как им е било), а като достатъчно популярното разделение на ролите във филмите и романите между доброто и лошото ченге.

Четвърто, не бива да се надценява казаното от Доган за Русия. Тук той не отива нито милиметър по-напред от широки и ширещи се обществени нагласи у нас. И разумните стратегически мениджъри на държавата ни, особено тези във външната политика, не би трябвало да се ограничават само със заклеймяване на подобни нагласи като резултат единствено на хибридна война, а да си дават сметка за тяхното реално съществуване. Значи трябва да се полагат усилия с много разум и диалог с обществените мнения у нас (да, с обществените мнения!), за да се минимизират щетите за България от тези нагласи, които са в разрез с официалната външна политика на страната ни (доколкото нито една висша държавна институция не се е отказала от тази външнополитическа линия) и в една или друга степен обслужват интереси, които са в разрез с националните интереси.

И пето, не съм специалист по вътрешно-ДПС-отношения, но ми се струва, че гледайки отстрани и все пак като доста по-интелигентен от Местан, Доган чувства с оголените си нерви, че моделът „ДПС“ претърпя катастрофа и вече отдавна не се свързва в огромни части от нашето общество като „партия на верска основа, каквато е забранена от конституцията“, а като прокорупционен политически проект, като проолигархически партиен модел, който основно ориентализира и демодернизира страната, разнормализира я и я деевропеизира. ДПС става символ на злото в нашата политика, то заразява с нелечима проказа всяка партия, която се допре до него. ДПС се е изчерпило като смисъл, същност и съдържание и се е превърнало отдавна в отрицание само на себе си и на причината, заради което възникна спонтанно (от една страна) и от него останаха само онези мини със закъснител, заложени в основата му при внимателното му конструиране от ДС (от друга страна). Върхушката на ДПС е чудовище, монстър, който пречи на България, пречи на българското общество, пречи на българските турци, пречи на отношенията между България и Турция. И Доган вижда това, очевидно го боли за израждането на ДПС. Но той търси решението на проблема като превръща самото решение в част от този проблем. Доган прилага лекарството на болестта, разяждаща ДПС, като увеличава дозата на това лекарство, чиято доза и без това вече е превърнала лекарството в отрова.

Останалото в речта за мен са заклинания, шаманство, по-скоро паганизъм и тотемизъм. Опаковани в сложни думи, слова, термини, понятия. От тях струи светлина като от електрически стълб, чиято лампа още не е разбита от кварталните гамени. Работата е там, че Доган търси ключа, който му трябва именно край този електрически стълб, защото под него е най-светло. Вместо да го търси там, където го е загубил.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.12 2015 в 22:38

О, някой му е нашепнал националните интереси, докато му е пъхал стотинките в джоба.

24.12 2015 в 21:49

Господин Карбовски,

И стилът и тонът ви са отвратителни

24.12 2015 в 00:20

ТОЯ ПЕЛТЕК ОЩЕ ЛИ МЪРДА.ТОВА НИЩО Е ТОЛКОВА ПРОС ЧЕ СЕ ЧУДЯ ЗАЩО ИЗОБЩО ГО ПОКАЗВАТЕ ОЩЕ.БОКЛУК ИЗХВЪРЛЕН НА БУНИЩЕТО.

23.12 2015 в 19:37

Я, „дълбокомъдреният“ се събудил с „ускорен темпоритъм“ и дълбинен рефлекс“, „проспектирал“,
тоест изгладнял!
С „ускорена вътрешна пулсация“ прави великото прозрение за световната политическа криза! За „инерциалното“ рушене на ЕС!
Тц-тц...“колективното му тяло“ било в „морфичен резонанс“! ТОЙ имал отворен портал към него /резонанса/, затова не се ЕБАВАЛ!
БУРНИ АПЛОДИСМЕНТИ!
И за асоциацията с Галена!
„Кво прайм, ако пламне пожар, господа?“
БАСИ ЧАЛГАТА, БАСИ ТОТАЛИТАРНАТА РЕЧ!!!
Цъкай българино!

23.12 2015 в 17:26

Слатински е олицетворение на мразилките в България. Завършил в СССР, "комунист", когато е изгодно, а през 1989 моментално сменя боята. Защото вече друго е изгодно. Всичките антибългари сте като тоя продажен цървул.

23.12 2015 в 16:45

ДОГАН Е ПРЕЗИДЕНТ

23 December 2015 22

Автор Мартин Карбовски

В тази грешна страна на политически страхливци и президент - идиот се намери един да се опълчи на Турция. И той се оказа турчин. Казва се Ахмед Доган.

Мълчаливата никаквост на политическия елит, срамежливите ибрикчии на някакъв евроатлантически модел, с който Турция се опитва да ни приспи, докато води войни на всички фронтове трябва да бъдат уволнени като слуги на народа.

Доган казва това, което си говорят българите, но не в медиите и не на политическата сцена.

Не искам да го коментирам. Защото ме е срам.

Доган върти на пръста си цялата държава и е чудовището в очите на много българи, които се чудят как се пръкна неототалитарният идиократичен модел на ГЕРБ.

Но каза това, което се случва.

Доган знае, че който не говори истината в политиката няма да бъде чут. И той казва, че не иска да е част от османизма на Давутоглу. Просто е чел книгата му. Просто не харесва агресията на Турция. Просто смята, че Турция на Ататюрк е великата Турция. И е така.

Плевнелиев, Борисов, външни министри, коментатори - турчинът ви направи за смех. Вие сте политически виц. Вие сте мишки в лабиринта на Ердоган. Вие сте изненада и за майките си. Срам нещастници за вас.

Срам и за апологетите на евроценностите на маанетата, кючека и тихата агресия. Като Коритаров.

Господин Коритаров, приятелю Жмо, ти си изключителен предател и гад. Другите даже няма да ги споменавам.

Доган знае защо идваха Камерън и Давутоглу.

Всички знаем и си траем. Всички знаем, че турското аташе в Пловдив в момента привиква лидери на ДПС. Всички знаем всичко. Но Доган го каза.

Само турчинът ли (така го нарече Рашидов) може да е смел в тая страна? А?!?

Само турчинът е смел, да.

И знаете ли защо? Защото само турчинът не може да бъде купен. Всички други вкупом са купени и са мъртви за българския интерес.

Доган е велик турчин. Защото е по-българин от пЛезидента Плевнелиев.

Доган просто е Президент.

Доган направи така, че нас всички да ни е гняв към българската политическа класа.

Господин пЛезидент - въобще не си правете труда да излизате на Нова година по телевизията.

Избършете мокрото от чатала си и се приберете в къщи.

Доган каза всичко. Вие сега си трайте.

23.12 2015 в 16:41

Отзвук имаше само , защото всяка една медия беше задьлжена да отдели време и внимание на турчина !

23.12 2015 в 16:33

Ако за значимостта на един политик може да се съди по обществения отзвук,който предизвиква всяка една негова реч или проява, то Ахмед Доган може да бъде напълно спокоен за влиянието си.

23.12 2015 в 16:31

Умен човек.

23.12 2015 в 16:29

Абсолютно точно е схванал г-н Слатински псевдонаучните алкохолни излияния на дръндарския философ,стратег и мислител.Ние,българите се прехласваме по речи на "големите" и после даже анализатори,казионни лакеи,официозни писачи и др. започват да "анализират" какво е искал да каже стратега.Така навремето са анализирали речите на Гошо Тарабата(Г.Димитров(,Васил Коларов,Тодор Живков и др. подобни на Доган нашенски мислители,а всъщност предатели и мисловни джуджета.А всъщност Доган се освети като антиевропеец,антизападно настроен,който слага вода в мелницата на руската мечка.Явно е видял,че нещата не са добре за господарите му и е решил да се афишира.Каквото и да прави и да струва,пак няма да стане неговата прогноза,защото той не познава в детайли западното общество-Европа,САЩ-главните сили в света.Американците не са казали последната дума,а това в случая(а и изобщо) е най-важното!